71 yaşındaki Dünya Boks Şampiyonu Kemal Sonunur ringlerden uzak kalamıyor

BOTR

Aktif Üye
Boks sporuna ömrünü veren Kemal Sonunur (71), 1972 yılında Dünya Boks Şampiyonu olarak ringlerde İstiklal Marşı’nı okuttu. 5 yıl boyunca Türkiye’de kendi sıkletinde kimseye şampiyonluğu kaptırmayan Sonunur, beraberinde Emniyet Teşkilatı’na katıldı. Uzun yıllar boyunca boks ve polislik mesleğini sürdürmesinin akabinde ringlerdeki uğraşını bırakarak antrenörlüğe başladı. Yıllık müsaadelerini kullandığı periyotta Boks Ulusal Takımı’nda antrenörlük yapan Sonunur, burada da şampiyonluk yaşadı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın korumalığını da yapan Sonunur, Ardahan Vilayet Emniyet Müdürü vazifesine kadar yükseldi. Şimdilerde ise Sonunur ilerleyen yaşına karşın boksörlere el dersi vermeye devam ediyor. Dünya Boks Şampiyonu Kemal Sonunur, spor ve iş ömründe yaşadığı zorlukları İHA muhabirine anlattı.

“Haksız yere rakibim dünya şampiyonu oldu”

Dünya Boks Şampiyonu olduğu periyotta yaşadığı zorlukları anlatan duayen boksör Sonunur, “1971 yılında çıktığım finalde üç maç yaptım. Dördüncü maçımda sayıyla maçı rakibime verdiler. meğer ben 5-0 kazanmıştım. Haksız yere rakibim dünya şampiyonu oldu. Ben ikinci oldum. Bunun üzerine hocam Kemal Yalçınkaya, ‘Bunları siz nakavt etmezsiniz mümkün değil bunlar size maç vermez’ dedi. bu biçimdelar yanlışsız dürüst cebimizde para yok. Bir sene daha sonra Amerikalı rakibimle İtalya’da yine karşılaştım. Final maçı öncesi abdestimi aldım, namazımı kıldım. Rakibim, karşısında bana İstiklal Marşı’nı okutmayı nasip et dedim. Ben nakavt etmezsem rakibimi, bana madalya vermeyeceklerini biliyorum. Yaklaşık 25 saniye birbirimize yumruk vurduk. Akabinde bir sağ kroşe vurdum rakibime ve hakem saymaya başladı. Rakibim beşinci saniyede ayağa kalktı lakin bir kere daha yere çakıldı ve nakavt oldu. Orada İstiklal Marşımızı okuttum. Spiker, ‘Şampiyonluğunu neye borçlusun?’ diye sorunca, namazıma borçluyum dedim. Kıldığım namazın bana yüzde yüz bir manevi tesiri olduğunu düşünüyorum” tabirlerini kullandı.

“Konuşmamdan ötürü beni Çin Konsolosluğu’nda nöbete verdiler”

Boks şampiyonalarına hazırlandığı devirde gece konsolosluklarda nöbet tuttuğunu lisana getiren Sonunur, “Bursa’da Balkan Şampiyonu olduğum vakit ‘Namaz kılmama borçluyum’ demiştim. O periyot polistim ve müdürler beni çağırdılar ve ‘Hristiyanlar da şampiyon oluyor. Sen niye bu biçimde konuşuyorsun’ dediler. Konuşmamdan ötürü beni Çin Konsolosluğu’nda nöbete verdiler. O periyot Ankara Valisi değişti. Yeni gelen valinin de sporu fazlaca sevdiğini öğrendim. Gidip ona sıkıntımı anlattım. Ankara Emniyet Müdürü’nü arayıp Vali Vecdi Gönül’ün müdafaası oldum. Yaklaşık iki sene çalıştıktan daha sonra Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Vali Gönül’ü arayıp bir istihbarat aldığını ve muteber bir müdafaa istediğini belirtiyor. Beni uygun görmüşler ve çabucak gidip Cumhurbaşkanı Özal’ın yanında muhafaza olarak başladım” diye konuştu.

“Senelik izinlerimde Ulusal Boks Kadrosunu çalıştırıyordum”

Ringlerden ayrıldıktan daha sonra Boks Ulusal Takımı’nda 9 sene baş antrenörlük yaptığını aktaran Sonunur, “Polis iken de sporu hiç bırakmadım. Yıllık izinlerimde Ulusal Boks Ekibini çalıştırıyordum. Ulusal grubu da dünya üçüncüsü yaptım. Bu da bana büyük moral oldu. bu biçimde da Tansu Çiller bana 5 bin lira vermişti. Ulusal ekipte da yaklaşık 9 sene baş antrenörlük yaptım. Atletlere verdiğim el dersini dünyadaki hiç bir hoca veremiyordu” değerlendirmesinde bulundu.

Sonunur’un 9 yıllık boks sporundaki muvaffakiyetleri ise şöyleki; 1971’de Dünya Boks Şampiyonası 2.’si, 1972’de Dünya Boks Şampiyonu, 1973’de 50. Yıl Milletlerarası Cumhuriyet Kupası Şampiyonu, 1974’de 51. Yıl Memleketler arası Cumhuriyet Kupası Şampiyonu, 1976 Balkan Boks Şampiyonu, 1977 Balkan Boks Şampiyonu.

İHA

Okumaya devam et...