90 yaşındaki Jeanne Wakatsuki Houston öldü; Gözaltına alınması bir anıya ilham kaynağı oldu

İkinci Dünya Savaşı sırasında çocukluğunda bir toplama kampında geçirdiği yaşamı anlatan anılarıyla ABD hükümetinin yaklaşık 120.000 Japon Amerikalıyı hapse atmasına yol açan histeriye kişisel bir damga vuran Jeanne Wakatsuki Houston, 21 Aralık'ta Santa Cruz, California'daki evinde hayatını kaybetti. . 90 yaşındaydı.

Oğlu Joshua Houston da ölümü doğruladı.

Mart 1942'de, o zamanlar yedi yaşında olan Jeanne, dokuz kardeşi, annesi ve anneannesi ile birlikte Santa Monica, California'daki evlerini terk etmek ve aceleyle inşa edilmiş bir gözaltı merkezi olan Manzanar Savaş Yer Değiştirme Merkezi'ne gitmek zorunda kaldı. Amerika Birleşik Devletleri Mojave Çölü'nde 5.000 dönümlük kamp.

Bu, Başkan Franklin D. Roosevelt'in 7 Aralık 1941'de Japonya'nın Pearl Harbor'a saldırmasının ardından imzaladığı 9066 sayılı Başkanlık Emri uyarınca kurulan, çoğunluğu batı eyaletlerinde bulunan on kamptan biriydi. Emir, Batı Kıyısı'nda yaşayan Japon Amerikalıların, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduklarına dair büyük ölçüde doğrulanmamış şüpheler nedeniyle askeri olarak tahliye edilmesine yol açtı.

Jeanne'nin Hiroshima'dan ticari bir balıkçı olan babası Ko Wakatsuki, ailesiyle birlikte seyahat etmedi. FBI, Pearl Harbor'dan kısa bir süre sonra onu tutukladı ve balıkçı teknesini Kaliforniya açıklarındaki Japon denizaltılarına petrol kaçırmak için kullanmakla suçladı. Kuzey Dakota'nın Bismarck kentindeki Fort Lincoln'deki askeri hapishaneye götürüldü. Ailesi ise suçlamanın asılsız olduğunu söylüyor.

Dokuz ay sonra Bay Wakatsuki, Manzanar'daki ailesinin yanına döndü. Bu sırada kızlarından biri Manzanar'da ilk torununu doğurmuş, diğer iki kızı da hamile kalmıştı. Aile, 50'li yaşlarında, değişmiş, biraz kırılmış bir adamın otobüsten indiğini gördü.

Bayan Houston, kocası James D. Houston ile birlikte yazdığı “Manzanar'a Elveda” (1973) kitabında “10 yıl yaşlanmıştı” diye anımsıyordu. “60 yaşlarının üzerinde görünüyordu, sıskaydı, gömleği kadar gevşekti, zayıftı, bu bastona yaslanmış ve sağ bacağını desteklemişti. Orada durup klanına baktı ve kimse, hatta annem bile kıpırdamadı, onun ne yapacağını ya da söyleyeceğini görmeyi, bu durumu nasıl halletmemiz gerektiğine dair ondan bir ipucu beklemeyi bekledi.”

Şöyle ekledi: “Gülüp onu evinde karşılamam gerektiğini düşündüm. Ama ağlamaya başladım. Bu sırada herkes ağlıyordu.”

Kitap, Bayan Houston ve diğer 10.000 Japon Amerikalının savaşın sonuna kadar kampta geçirdiği üç yıldan fazla süreyi anlatıyor. Sierra Nevada'nın eteklerinde yer alması nedeniyle hava çok sıcak ya da dondurucu soğuk olabiliyor. Bölgede toz bulutlarını kaldıran kuvvetli rüzgarlar vardı. Önce tifo aşılarından sonra da uygunsuz soğutma nedeniyle bozulan yiyeceklerden dolayı sık sık hastalanıyordu.

Hayır kurumlarının sağladığı kitaplar Jeanne'nin kurtuluşu oldu. Kışlada kütüphane açılıncaya kadar kitaplar dışarıda üst üste yığılarak çocukların tırmanabileceği küçük bir dağ oluşturuyordu. Ancak Jeanne battaniyelerinin içindekilerden büyülenmişti; Hans Christian Andersen'in masallarının, James Fenimore Cooper'ın tarihi romanlarının ve Nancy Drew'un polisiye romanlarının zevklerini keşfetti.

Bayan Houston, 1992 yılında “Çağdaş Yazarlar” referans kitabı için yazdığı bir makalede, “Kitaplar benim birincil eğlencem, kamp hayatının sıkışık ve monoton rutininin dışındaki dünyalara giden kanalım haline geldi” diye yazmıştı.

Aile, Japonya'nın Müttefiklere teslim olmasından yaklaşık iki ay sonra, Ekim 1945'te Manzanar'dan ayrıldı.

Bayan Houston uzun yıllar boyunca hikayesini anlatmadı.

Jeanne Toyo Wakatsuki, 26 Haziran 1934'te Inglewood, Kaliforniya'da doğdu. Babası hem çiftçi hem de balıkçıydı ve evi annesi Riku (Sugai) Wakatsuki yönetiyordu.

Jeanne, Long Beach, California'da bir konut projesinde yaşarken yedinci sınıftan itibaren yazar olmak istiyordu. Küçük bir gümüş balık olan grunion için ailesiyle birlikte avlanma hakkında bir okul yazma yarışması için bir makale yazdı ve bir gazetecilik kursu alması ve ardından ortaokul gazetesinin editörlüğünü yapması istendi.

Ayrıca lise gazetesi için yazdı ve iki yıl boyunca San Jose State College'da (şimdiki Üniversite) gazetecilik okudu. Ancak gazetecilik bölümü başkanının Asyalı bir kadının gazetede iş bulma şansının olmadığını söyleyerek onu caydırmasının ardından sosyoloji ve sosyal bilimlere geçti.

1956 yılında lisans diplomasıyla mezun oldu ve bir çocuk gözaltı merkezinde genç kızlara yönelik grup danışmanı olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra Kaliforniya'nın vaatlerini, zorluklarını ve güzelliğini anlatan romanlarıyla tanınan Bay Houston ile evlendi.

Manzanar'a dair anıları bastırılmıştı. Ailesi, onun hapsedilmesinin yarattığı travma ve aşağılanma hakkında konuşmak istemedi.

2001'de Los Angeles Times'a şöyle demişti: “Çocukken Japon olmak sadece kötü değildi, neredeyse suçtu.” “Kendi imajım zarar gördü; Pearl Harbor'ı bombalamış gibi hissettim.”

Ancak 1971'de bir gün, Manzanar'da doğan ve üniversitede kamp konusunu kapsayan bir kursa katılan yeğeni Gary Nishikawa, ondan bunu kendisine anlatmasını istedi. Anne ve babasıyla konuşmasını önerdiğinde onların tereddüt ettiğini söyledi.

O da konuştu. Ona filmlerden, beyzbol maçlarından, kaya bahçelerinden, kötü yemeklerden ve toz fırtınalarından bahsetti.

Ancak daha da ileri gitmesini ve kilitlendiğinde nasıl hissettiğini ona anlatmasını istedi.

“Hissettim mi? Nasıl hissettim?” diye anımsıyordu “Çağdaş Yazarlar” adlı makalesinde “İlk kez mizahın ve kayıtsızlığın koruyucu kabuğunu düşürdüm. Hissetmeye izin verdim. Ağlamaya başladım. Yapabildim.” ağlamayı bırakma.”

“Uzun süredir var olduğunu inkar ettiğim bir yarayı açtı” diye yazdı.

Sonraki yıl, Bayan Houston anılarını kasete kaydetti. O ve kocası, aile üyeleri de dahil olmak üzere diğer enternelerle konuştu ve bilgi için kütüphaneleri aradı. “Manzanar'a Veda”nın kişisel olarak tedavi edici olduğunu ve yedisi burada doğmuş olan birçok yeğeni ve yeğeni için bir rekor olduğunu söyledi.

Haberler'ın bir incelemesinde şöyle yazıyordu: “Sonuç olarak, Amerika'nın azınlıklara yönelik muamelesi tarihindeki en kınanacak olaylardan birinin dramatik ve anlayışlı bir anlatımı.” Yayıncı HarperCollins'e göre “Manzanar'a Elveda” kitabının 1,6 milyon kopyası satıldı. .

1976 yılında Bayan Houston, kocası ve John Korty kitabı Bay Korty'nin yönettiği “Manzanar'a Elveda” adlı bir televizyon filmine uyarladılar.

Televizyon oyunu, insanlığın durumunu keşfetmesi nedeniyle Emmy adaylığı aldı ve Humanitas Ödülü'nü kazandı.

1985 yılında Bayan Houston, denemeler ve kısa öykülerden oluşan bir derleme olan “Manzanar'ın Ötesinde: Asyalı-Amerikalı Kadınlığın Görüşleri”ni yayınladı. Ayrıca Paul G. Hensler ile 1960'larda Vietnamlı yetimlerle yaptığı çalışmaları anlatan “Ağlama, Sadece Gök Gürültüsü” (1984) adlı kitapta işbirliği yaptı.

2003 yılında, 1902 yılında görücü usulü evlilikle Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ve 40 yıl sonra kızı ve torunuyla birlikte Manzanar'da hapsedilen Japon bir kadını anlatan “Ateş Atlı Kadın Efsanesi” adlı bir roman yayınladı.

Bayan Houston'ın oğlunun yanı sıra Corinne Riku Houston ve Gabrielle Houston-Neville adında iki kızı ve Kiyo Wakatsuki adında bir erkek kardeşi var. Kocası 2009 yılında öldü.

Bayan Houston, şu anda ABD Ulusal Park Servisi tarafından işletilen ulusal bir tarihi alan olan Manzanar'daki anma etkinliklerine katılmakta tereddüt ediyordu, ancak 2002'de Japonların Amerikalıları takip etmesini protesto etmek için Watsonville, Kaliforniya'ya giden 1.300 kişi arasındaydı. Associated Press'in haberine göre, bir hükümet binasına giderek eski otobüslere bindiler ve metal kapıların arkasında “kilitlendikleri” bir alana götürüldüler.

O sırada “Bunu söylemekten nefret ediyorum” dedi. “Biz, tabiri caizse, ölüyoruz, enterne oluyoruz. Hala hatırlayabilenler için devam edelim.”