Akıl sağlığı hakkında harika genç yetişkin kitapları

dunyadan

Aktif Üye
İlk ruh sağlığı krizimi yaşadığımda 14 yaşındaydım. Evde işler zordu ve ne ifade edecek alana ne de dile sahip olduğum hislerinden derinden bunalmıştım. Bunun sonucunda kaygı bozukluğu geliştirdim. Anksiyete depresyona dönüştü ve öyle bir gece geldi ki artık bununla uğraşmak istemedim.

Tabii ki hala buradayım ve minnettarım. Ayrıca yukarıda kullandığım “anksiyete bozukluğu” ve “depresyon” terimlerini o zamandan beri öğrendiğim ve her ikisini de olay gerçekleştikten sonra uygulayabildiğim için minnettarım. Ancak 14 yaşımda, bana neler olup bittiğini bilmeye en çok ihtiyacım olduğu dönemde, bana yardımcı olabilecek bilgilere erişimim yoktu.

Neyse ki zaman değişti ve toplum olarak zihinsel sağlıklarıyla mücadele edenleri kabul etme, tartışma ve onlara kaynak sağlama konusunda daha iyi hale geldik. Yine de kendi zihinsel sağlığınızla uğraşmak kafa karıştırıcı ve izole edici gelebilir.

İşte bu noktada kitaplar devreye giriyor. Kurgu gençlere ve onları seven ve önemseyen yetişkinlere dünyaya açılan bir pencere açar Deneyim zihinsel sağlık sorunları. Gençlerin neyle uğraştıkları hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olabilir; aksi takdirde klinik görünebilecek şeylerin kişisel unsurlarını ortaya çıkarabilir; Mücadele eden gençlerin daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olabilir.

Gençlerin ruh sağlığı hakkında sohbet başlatmak için bir kitap arıyorsanız, işte size şiddetle tavsiye ettiğim altı güçlü ve derinlemesine insani genç yetişkin romanı.

Bu güzel şiir romanı çok sert bir gerçekle başlıyor: Siyahi bir genç olan Whimsy, intihar düşünceleri nedeniyle hastaneye kaldırılır. Hikaye daha sonra büyülü gerçekçi bir hal alıyor ve Whimsy’nin iyileşmesini bir peri arkadaşına yardım etmek için bir peri bahçesine yapılan yolculuk olarak tasvir ediyor. Bu yaratıcı tasvir aracılığıyla McBride, derin klinik depresyon deneyimine dair derin bir içgörü sağlıyor. Majör depresif bozukluktan muzdarip bir kişi olarak bu güzel kitabı okumanın hayatımın en olumlu deneyimlerinden biri olduğunu gördüm.

“Son Derece Mantıksız Davranış”, üç yıldır evinden çıkmayan, agorafobik bir genç olan Solomon Reed’in hayatına bir bakış atıyor. Ancak bir kızın gelmeye karar vermesiyle Solomon’un dünyası altüst olur. İçinde. Bu roman hayatımı daha iyi anlamamı sağladı sahip olmak Korkuyorum, yani korkmaktan. Kitap aynı zamanda ilişkilerin psikolojik istikrarı veya istikrarsızlığı nasıl etkilediğine de keskin bir bakış atıyor ve psikiyatrik bozukluğu olan birine “yardım etmeye” çalışırken yarardan çok zarar vermenin mümkün olduğu fikrini gündeme getiriyor.

1969’da Malezya’nın Kuala Lumpur kentindeki ırk ayaklanmaları sırasında geçen bu roman, sosyal ve politik huzursuzluğun ortasında annesini ararken obsesif kompulsif bozuklukla mücadele eden genç bir kadını konu alıyor. Bu kitabın tüm öğeleri – olay örgüsünden sese ve mecazi dilin ustaca kullanılmasından belirli tarihsel perspektife kadar – müdahaleci ve kontrol edilemeyen düşüncelerle boğulmuş bir zihin hakkında zekice ve algılayıcı bir hikaye yaratmak için bir araya geliyor.

Neal Shusterman’ın Challenger Deep’i, Brendan Shusterman’ın çizimi

Şizoafektif bozukluk en yanlış anlaşılan ve yanlış tanımlanan zihinsel hastalıklardan biridir. Caden adındaki bir lise öğrencisinin okyanusun en derin kısmına inerken yaşadığı psikotik çöküşü konu alan bu başyapıtı sadece mutlaka okunması gereken bir kitap değil, aynı zamanda yeniden okunması gereken bir eser haline getiren de budur. ve yeniden. Yazar, (kitabın resimlerini yapan) oğlu Brendan’ın romana nasıl ilham verdiğini ve bu sayfalarda ailevi ilgi ve şefkatin ifade edildiğini açıkça anlatıyor. Bu kitap kemiklerinize işleyecek ve sizi sonsuza dek değiştirecek.

Laurie Halse Anderson’dan Kış Kızları

Bu roman, en yakın arkadaşını kendisinin de mücadele ettiği bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nedeniyle kaybettikten sonra akıl hastalığı ve kendine zarar vermeyle mücadele eden Lia adında genç bir kadın hakkındadır. Wintergirls, aşırı gıda kontrolüne yol açan psikolojik temelleri dikkatli bir şekilde incelerken tehlikelerini de vurguluyor; bu kitap asla diyet kültürünü veya yeme bozukluklarını yüceltmiyor. Üstelik metin güzel imgelerle doludur ve aciliyet söz konusu olduğunda anlatıcının gündemine aykırı düşmez. Bu romanı elinizden bırakmak neredeyse imkansız.

Bu, tüm zamanların en sevdiğim genç yetişkin kitaplarından biri. Roman, bir polis memuru tarafından öldürülen babasının ölümü ve ardından ona yönelik yaygın suçlamaların ardından tekrarlayan panik atakları geliştiren eşcinsel siyahi bir genç olan Moss’u konu alıyor. Bu, hem trajedinin ardından oluşan aşırı korkunun etkilerini, hem de duygularımıza aşina olmanın ve onları değişim yaratmak için yakıt olarak kullanmanın gücünü gösteren bir mücevher.

Nic Stone, aralarında Dear Martin ve Odd One Out’un da bulunduğu çok sayıda genç yetişkin romanının yazarıdır. Son kitabı Kaos Teorisi.