Anne Frank ile seksek oynadı. Onun hikayesi de yaşayacak.

Hannah Pick-Goslar’ın ailesinin 1933’te Berlin’den Amsterdam’a taşınmasından kısa bir süre sonra annesi, yanında Pick-Goslar yaşında kara gözlü bir kız olan Nazi Almanyası’ndan bir Yahudi mülteci arkadaşıyla bakkalda arkadaş oldu. Aileler arkadaş oldular ve komşu binalarda yaşadılar. Kızlar oyun arkadaşı ve sırdaşıydılar, okula gitme zamanı geldiğinde apartman pencerelerinden Hollanda milli marşından alıntılar sallıyorlardı. Pick-Goslar’ın Dina Kraft ile birlikte yazdığı ve 6 Haziran’da, olması gerekenden altı gün önce yayınladığı en çok satan anı kitabı Meine Freund Anne Frank, “Anne ıslık çalmakta güçlük çekiyordu, bu yüzden bazen sadece melodiyi mırıldanıyordu,” diyor. günlük yazarının 94. doğum günü.

Gençler birbirlerini en son 1945’te Bergen-Belsen’de dikenli bir telin zıt yönlerinden gördüler. Pick-Goslar, Frank’i orada görünce şok oldu; “Canlı, zeki Anne’im”in İsviçre’de güvende ve sıcak olduğu inancında teselli bulmuş ve kampın özgürleştirilmesinden iki hafta önce, 15 yaşında ölümüne yol açan çileden kurtulmuştu.

Pick-Goslar, 94. doğum gününden iki hafta önce, 28 Ekim’de öldü. Yüzlerce saatlik yüz yüze ve Zoom röportajlarına dayanan kitabının sonsözünde Kraft, “O solmaya başladığında, onun hayatı hakkında yazdım,” diye açıklıyor.

İşbirliklerinin talihsiz bir başlangıcı oldu. Mart 2022’de Kraft, oğlu hasta olduğunu açıkladığında Pick-Goslar ile ilk yüz yüze görüşmesi için Tel Aviv’den Kudüs’e gitmek üzereydi. Kraft bir video röportajında ”Ben de pek iyi gitmiyordum” dedi. Neyse ki evde kalmaya karar verdi. “Bakın, hepimizde ilk kez Covid vardı. Hannah, hayatı boyunca hemşire, bakıcı ve şefkatli kişi olan Hannah olduğu için beni kontrol etmeye ve ‘İyi misin?’ diye mesaj atmaya devam etti.”

Çift, bir sabah Zoom seansı sırasında birbirlerine çay ile kadeh kaldırma ve ardından birkaç saat sohbet etme rutini geliştirdi. İsrail gazetesi Haaretz English’in fikir editörü Kraft, “Çok tanıdık geliyordu” dedi. “Ailem de Holokost’tan kaçan Avrupalı Yahudilerden oluşuyor. Büyükannem Avusturyalıydı, bu yüzden aksanı ve Hannah’nın dünyadaki halini biliyordum. En başından beri iyi bir kimyamız vardı.”

İşledikleri materyal inanılmaz derecede zordu: “Hannah bazen bana ‘Gerçekten yorgunum, durmamız gerekiyor’ derdi. Ama sonra bir saat konuştuk. Sohbetlerin onları harekete geçirdiğini düşünüyorum. Daha sonra sık sık uzanmak zorunda kaldım.” Bir noktada Kraft bilgisayarını kapattı, “bir top haline geldi ve hıçkırarak ağladı.”

Kraft, projesinin süresi boyunca, Pick-Goslar’ın “Hayatımla ilgili tüm bu ayrıntılar kimin ilgisini çekecek” diye merak ettiğini söyledi. onsuz.”

Elisabeth Egan, kitap inceleme editörü ve A Window Opens’ın yazarıdır.