B. Dylan Hollis gibi TikTok yıldızları Amerikan yemek kitabını nasıl yeniden şekillendiriyor?

Üç yıl önce B. Dylan Hollis, Wyoming’de ev ekonomisi dersi dışında bırakın yemek tarifi yazmayı, hiçbir şey pişirmemiş işsiz bir müzisyendi. Geçtiğimiz ay, ilk yemek kitabı olan Baking Yesteryear, ülkede en çok satan kitap oldu.

Sadece en çok satan yemek kitabı değil, aynı zamanda 1 numaralı kitap.

Klasik Amerikan tariflerinin yer aldığı “Baking Yesteryear”, ilk gününde 150.000 kopya sattı ve yayıncısı Penguin Random House’un tarihinde Obama’ların ve Prens Harry’nin anılarının hemen ardından en çok ön sipariş verilen kitaplardan biri oldu.

Bay Hollis’in kitabını yönlendiren hiçbir siyasi kariyeri ya da kraliyet ailesi draması yok. Aslında 2020’den bu yana yemek pişirme videoları yayınladığı TikTok’ta 10,2 milyon takipçisi var.

Laramie’deki evinden yakın zamanda yapılan bir video röportajında gülerek “Başka birinin işini çaldığımı hissediyorum” dedi.

28 yaşındaki Bay Hollis’in büyük, meraklı gözleri, düzgün bir saçı var ve hızlı konuşmasını “Aman Tanrım!” gibi ilginç ifadelerle süslüyor. Pek çok insan gibi o da pandemi sürecinde sıkıldı ve yemek pişirmeye başladı. Ekşi maya yapmak yerine, antika olan her şeye olan sevgisini eski topluluk yemek kitaplarından tarifler hazırlamaya kanalize etti.

Ağustos 2020’deki domuzlu turta TikTok videosu milyonlarca görüntülemeye ulaştı ve iki yıldan kısa bir süre sonra, yalnızca “büyük miktarda para” olarak tanımlayacağı bir yemek kitabı anlaşması imzaladı.

Kendisi, birçoğunun profesyonel yemek pişirme deneyimi çok az olan veya hiç olmayan, ev mutfağında tamircilik yapmaktan çok kısa bir süre içinde en çok satanlar listesinin tepesine çıkan birkaç TikTok yaratıcısından biridir. Bunu yaparak zayıf yemek kitabı pazarına enerji kazandırdılar.

Tüketici analitiği firması Circana’ya göre, genel yemek kitabı satışları bir yıl öncesine göre yüzde 14,5 düştü ve ilk 50 yemek kitabı son 12 ayda ortalama 96.000 kopya sattı.

Kimse Bay Hollis kadar şaşıramaz.

Zamanını Wyoming ile büyüdüğü Bermuda arasında geçiren Bay Hollis, “Sadece iki yıldır yemek pişiriyorum” dedi. “Hiçbir eğitim almadan, hatta konu hakkında özel bir bilgiye sahip olmadan, yemek pişirmeyle tanınmak çok tuhaf bir fikir.

“Kendinize şu soruyu sormalısınız: ‘Kim yemek kitabı yayınlamayı hak ediyor?'” dedi.

Cevap hızla değişiyor. Birkaç yemek kitabı yazarını temsil eden reklam firması Mona Creative’in başkan yardımcısı Vanessa Santos, TikTok’un insanların bir yemek kitabında veya bir yemek kitabı yazarında aradıklarını değiştirdiğini söyledi.

“Bir tarifin mutlaka yeni veya mükemmel olması gerekmez” dedi. “Gerçekten sadece: Bir kişilikle bağlantı kuruyorlar mı?”

Herkes aynı fikirde değil, hatta geniş bir hayran kitlesine sahip yemek kitabı yazarları bile.

1999’da yemek blogunu başlatan ve Substack’ta popüler bir haber bülteni yayınlayan Paris merkezli yemek kitabı yazarı 64 yaşındaki David Lebovitz, “Pasta pişirirken kendinizin 20 saniyelik bir videosunu çekerseniz, bu gerçekten eğlenceli ve ilginç olur” dedi. “Fakat bir kez daha insanlar sağlam tarifler istiyor.”

Bay Hollis büyük bir kitap anlaşması yapan ilk ev aşçısı değil. İnternet, kimin yazar olabileceği fikrini çoktan demokratikleştirdi ve yayıncılar, 1990’larda ve 2000’lerde yemek bloglarından 2010’larda Instagram hesaplarına kadar çevrimiçi takipleri yemek kitabı başarısına dönüştürmeye çalıştı.

Circana analistlerinden Kristen McLean, “Ancak hiçbir şey TikTok kadar gerçek satışlara dönüşmedi” dedi.

Yemek kitabı yazarı 47 yaşındaki Deb Perelman, 2006 yılında Smitten Kitchen blogunu başlattıktan kısa bir süre sonra, Noel kurabiyeleri gibi yiyecekler için kısa, hızlı okunan yemek kitapları için teklifler almaya başladı.

“TikTok kullanıcılarının gerçek, 300 sayfalık sert yemek kitapları yazdıklarını görüyorum” dedi. “Bana göre bu, yayıncılık sektörünün önünde ne olduğunun farkında olduğunu gösteriyor.”

Yayıncılar da onlara baskı yapıyor. Birkaç TikTok yaratıcısını temsil eden Creative Artists Agency temsilcisi Anthony Mattero, TikTok içerik oluşturucularının, ünlü TV sunucularının alabileceği türden ilerlemeler elde ettiğini – “kesinlikle en yüksek altı hatta altı rakamın üzerinde” olduğunu söyledi.

3,1 milyon takipçiden oluşan TikTok kitlesini “Makarna Kraliçesi” adlı bir yemek kitabı için anlaşma yapmaya ikna eden 40 yaşındaki Nadia Caterina Munno, “TikTok şu anda en çok satan makine” dedi. Geçen Kasım ayında yayınlandı ve Haberler’ın “Tavsiyeler, Nasıl Yapılır ve Çeşitli” listesinde 5. sıraya yerleşti. (O ve bu makale için röportaj yapılan diğerleri kitap sözleşmelerinin kesin tutarlarını paylaşmayı reddettiler.)

Bayan Munno’nun TikTok kariyeri, 2020’de yayınladığı ve başka bir YouTuber’ın lazanya girişimini eleştirdiği bir videoyla başladı. Şimdi şöyle dedi: “Ben kocamdan daha fazla para kazanıyorum. Ben geçimini sağlayan benim.”

Yemek kitabı yayınlamak, paranın ötesinde prestij de getirir; internette zaten yıldız olan insanlar için bile.

Los Angeleslı dört çocuk annesi, eskiden forklift satan ve şu anda 3,5 milyon takipçili bir TikTok hesabı işleten 49 yaşındaki Jenny Martinez, “Bir kitap yazmak büyük bir onurdu” dedi; “My Mexican Mesa, y Listo!” adlı yemek kitabı Nisan ayında yayınlanacak. Yemek kitabı “bana inanan bir yayıncı için başka bir seviye ve büyük bir başarıdır.”

Ancak yakın zamanda çevrimiçi kişiliklerin kitaplarına ayrılmış bir bölüm başlatan DK Amerika Birleşik Devletleri’nin başkan yardımcısı ve yayıncısı Mike Sanders, milyonlarca takipçinin gişe rekorları kıran bir kitap olacağının garantisi olmadığını söyledi.

Bay Sanders, zamanını çevrimiçi yorumları okuyarak ve “sadece TikToker’ın veya sosyal medya yaratıcılarının hayranlarla olan ve gürültüyü kesmelerine olanak tanıyabilecek bağlantıya dikkat ederek” geçirdiğini söyledi.

Bay Hollis’in videolarına yapılan yorumlar Bay Sanders’ı “Dün Yıl Pişirme” filminin satılacağına ikna etti. Penguin Random House’un bir bölümü olan DK United States, yalnızca son iki yılda TikTok’ta popüler olan yazarların Haberler’ın en çok satan altı yemek kitabını yayınladı.

Bir video yıldızını kağıt ve mürekkeple çalışan bir yemek kitabı yazarına dönüştürmek çok fazla çalışma gerektirebilir. Bay Sanders’ın işe aldığı insanlardan bazıları resmi tarifler yazmamıştı ve bir yemek kitabı oluşturmaya yönelik her şeyi anlamadılar. Bu kitapların oluşması için bu yazarları kendimiz bulmamız, geliştirip tanıtmamız ve onları destekle çevrelememiz bizim için sorun değil” dedi.

Bu destek, yazarın tarif test uzmanlarıyla bağlantı kurmasını veya fotoğraf çekimini gerçekleştirmeyi içerebilir. Bay Sanders, DK’nin yazarlara, algoritması tanıtım gönderilerini tanımlayacak ve bastıracak kadar gelişmiş olan TikTok’ta kitaplarını tanıtmak için stratejiler bile sunduğunu söyledi.

New Canaan, Connecticut’ta emekli bir anaokulu öğretmeni olan 74 yaşındaki Barbara Costello, DK’nin yazarlarından biri ve büyükanne tavrıyla 3,9 milyon takipçi kazanan bir TikTok yaratıcısı. Bir tarif yazarken ne kadar emek harcandığına şaşırdığını söyledi; her bir malzemeyi ölçmek, pişirme sürelerini kesin olarak ayarlamak ve tanıtım yazılarını yazmak.

“Babs ile Kutlayın” yemek kitabı, Nisan 2022’de yayımlanmasından bu yana yaklaşık 100.000 kopya satarak büyük ilgi gördü. Medyada biraz yer aldı ancak Bayan Costello, kitapla ilgili TikTok videolarının satışları artırmada daha etkili olduğunu söyledi.

TikTok yalnızca malları taşımakla kalmıyor; aynı zamanda bu kitapların görünümünü de şekillendirir.

“Koreli Vegan” kitabının yazarı 44 yaşındaki Bayan Molinaro, hayatından hikayeler anlattığı anlatımlı yemek pişirme videolarıyla TikTok’ta üne kavuştu. Editörü, kitabındaki birçok kişisel makaleyi kestiğinde, onları düzeltti ve geri eklemekte ısrar etti. Tarifleri çevrimiçi estetiğine uyarlamak için kendisi fotoğrafladı. Hatta sosyal medya takipçilerinden kapak için oy vermelerini bile istedi.

1,7 milyon TikTok takipçisi olan Jon Kung, yakında çıkacak yemek kitabı “Kung Food”da videolarına bağlantı veren QR kodlarına yer verdi. 39 yaşındaki Bay Kung, “Köfte nasıl katlanır, ekmek nasıl yoğurulur veya erişte yapılır, bunları kelimelerle açıklamak her zaman zor olacaktır” dedi.

“Makarna Kraliçesi” kitabının yazarı Bayan Munno, yemek kitabındaki kendisinin ve güzel İtalyan manzaralarının fotoğraflarını, TikTok hesabına daha çok benzetmek için iki katına çıkardığını söyledi.

Pek çok okuyucu ona yemek kitabını resimlerin tadını çıkarmak için aldıklarını ancak henüz tek bir tarif bile pişirmediklerini söyledi.

Yine de pek çok kişi bu yemek kitaplarını tarifler nedeniyle satın alıyor.

Brooklyn, New York’ta yaşayan ve finans alanında çalışan 26 yaşındaki Janvi Joshi, The Korean Vegan’dan yaklaşık yedi yemek pişirdi. Sosyal medyada altyazıyla yazılan tariflerde “ölçüler vb. biraz farklı olabilir” dedi.

“Bir yemek kitabındaki tarifleri incelediğinizde, bunlar biraz daha düşünülmüş ve test edilmiştir” dedi.

Ancak Bay Hollis, TikTok’taki meslektaşlarının sayısı ne kadar çok olursa yemek kitabı anlaşmaları imzaladıkça kitaplarının güvenilirliğinin de o kadar azalacağından korkuyor. Alan çok doygun hale gelebilir.

“Yakında herkesin ve köpeğinin bir yemek kitabı olacak” dedi, “ve bunun ne işe yarayacağını kim bilebilir?”

Öte yandan Bay Hollis şimdiden bir sonraki yemek kitabını düşünüyor.

Takip etmek Haberler Instagram’da Yemek Pişirme, Facebook, Youtube, Tik tak Ve Pinterest’te. Tarif önerileri, yemek pişirme ipuçları ve alışveriş ipuçlarıyla Haberler Cooking’den düzenli güncellemeler alın.