Bayanlar Dünya Boks Şampiyonası’nın resmi açılış merasimi yapıldı

BOTR

Aktif Üye
Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nın resmi açılış merasimi Başakşehir Gençlik ve Spor Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Açılış merasimine Memleketler arası Boks Birliği (IBA) Lideri Umar Kremlev, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Boks Federasyonu Lideri Eyüp Gözgeç, Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Sevinç Gündoğan, Memleketler arası Olimpiyat Komitesi (IOC) gözlemcileri, IBA yöneticileri ile yetkilileri, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan atletler ve antrenörler katıldı.

İstanbul’da 21 Mayıs’a devam edecek şampiyonaya 73 ülkeden 310 sportmen katılacak. Türkiye, tertipte 12 sıklette temsil edilecek.

Açılış merasiminde İstanbul’un tanıtım sinemasının yayımlanmasının akabinde Semazen gösterisi gerçekleştirildi. Şampiyonaya katılan ülkelerin bayraklarıyla geçit merasimi düzenlenmesinin akabinde açılış konuşmaları yapıldı.

Törende konuşan Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, “Son 20 yılda 500’ün üstünde spor salonu- 200 üstünde yüzme havuzu 100 yakın futbol alanı, atletizm tesisleri, 40’ın üstünde stadyumu yapan, inşa eden spor ülkesi, barış elçisi, inanç ülkesi Türkiye’nin değil, dünyanın yıldızı, dünyayı birbirine bağlayan hoş İstanbul’a hepiniz güzel geldiniz. Başta Türkiye’mizin ay-yıldızlı bayrağı olmak üzere 73 ülkenin bayraklarıyla, atletlerimiz salona girdiler. Çabucak kuzeyimizde yaşanan savaş ortamının yanı başında Dünya Bayanlar Boks Şampiyonası gayreti içerisinde 73 ülkenin 310 sportmeni, sporun fair-play, kardeşlik, dostluk ruhu ile epey kuvvetli bir barış bildirisi verecekler. Bunu epey kuvvetli bir biçimde siz atletlerimizin tabir edeceğine yürekten inanıyorum. Dünya Boks Birliği Lideri ve kıymetli idaresine, ülkemizde düzenledikleri için, bu şampiyonanın kusursuz bir biçimde geçebilmesi için gösterdikleri alakaya teşekkür ederim. Türkiye olarak en son 2008 Atina Olimpiyatları’nda boksta madalya aldıktan daha sonra 2012 ve 2016 olimpiyatlarından boynu bükük döndük. Zira madalyalar ringde verilmiyordu. Zira madalya almak için ter döken boksörlerimizin hakkı yeniyordu. Yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın birfazlaca ülkesinin rahatsızlığını goren IOC duruma müdahale etti. Buradan IOC Lideri Thomas Bach’a ve emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Tokya’da Türk boksu dünya klasmanında 5. sıraya oturdu. Zira madalyalar ringdeki gayrete verildi. Bayan boksunda Türkiye büyük evre kaydetti. Busenaz Sürmeneli ile altın, Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya aldı. Artık boksta hiç bir şey dünkü yaşanılanların üstüne yazılmayacak. Buna inanıyorum. Ülke bayrakları ile salonda bulunan atletlerimize diyorum ki, gönül rahatlığı ile gayretinizi verecek ve İstanbul’dan inşallah hakkınızı alarak ayrılacaksınız. Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu selamlarını iletmek istiyorum. Cumhurbaşkanımız, büyük spor adamı Recep Tayyip Erdoğan’ın muvaffakiyet dileklerini arz ediyorum” diye konuştu.

Gözgeç: “Türkiye olarak gayemiz 2024 Paris Olimpiyatları”

Boks Federasyonu Lideri Eyüp Gözgeç ise, “Dünyanın merkezi İstanbul’a beğenilen geldiniz. Sözlerime bugün bütün dünya bayanlarının anneler gününü kutlayarak başlamak istiyorum. Ülkemizin sporda ve bilhassa boksta almış olduğu başarılı sonuçları 20 yıl ortadan daha sonra düzenlenen bu şampiyonanın ülkemizde gerçekleşmesinde kıymetli rolü olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti gerek ekonomik durumu gerekse inançlı ve istikrarlı idaresi ile bütün dünyanın barış ve kardeşliğine ilham olmuştur. Dünyanın merkezi İstanbul sloganımız 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda ülkemizin boksta göstermiş olduğu muvaffakiyet ile dünya sıralamışında 5. sıraya yükselmiştir. Son 15 yılda boksa yapılan yatırımlar artık meyvesini toplamaya başlamıştır. Bu şampiyona beraberinde biroldukça ilgiyi de birlikteinde getirmiştir. IBA baştan aşağı anayasasını değiştirmiştir. Olimpiyat Oyunları’nda da sıralama için büyük bir puanlama sistemi getirmiştir. Dünyada birinci kere Sırbistan’da yapılan Dünya Erkekler Boks Şampiyonası’nda uygulanan ve burada ikinci kere uygulanacak olan ödül sistemi getirmiştir. Birinciye 100 bin Dolar, ikinciye 50 bin Dolar, üçüncüye 25’şer bin Dolar olmak üzere toplamda 2 milyon 400 bin Dolar birinci kez burada atletlere ödül olarak dağıtılacaktır. bir daha yeni bir yenilik daha söyleyeyim. Atletlere birinci sefer gerçek altın, gerçek gümüş ve gerçek bronz madalya takdim edilecektir. Burada sayamayacağım kadar yenilikler var. Yeni idare, yeni lider bunların mimarı olmuştur. Kendilerine epeyce teşekkür ediyorum. IBA artık emin ellerde. Şuna inanmanızı istiyorum; atletin hakkıyla hukuku yenmeyecektir. Ayrıyeten cinsiyet eşitliği kuralına bağlı olarak bayan atlet sayısı 2024 Paris Olimpiyatları’nda 6’ya çıkarılmıştır. Ayrıyeten haziran ayında Cezayir’de yapılacak olan Akdeniz Oyunları’nda bayan ekibimiz yer alacaktır. Türkiye olarak gayemiz 2024 Paris Olimpiyatları. Buradan Sayın Lider Umar Kremlyov kelam almak istiyoruz. Dünya Kupası’nın Türkiye’de yapılması için bize vermiş olduğu bir kelam var, onu burada ilan etmesini istiyorum. Bütün bu anlattıklarımı ve yaptıklarımız için evvel Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Sayın Lider Umar Kremlyov, bu şampiyonanın yapılmasında bize göstermiş olduğunuz maddi, manevi ve insani yardımlarınız için fazlaca teşekkür ediyorum. IBA Genel Sekreteri ve çalışanlarına fazlaca teşekkür ediyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne epeyce teşekkür ediyorum. Ak Parti İstanbul Vilayet Başkanlığı’na hayli teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

İHA

Okumaya devam et...