Beatles’ın biyografi yazarı George Harrison’ın “paradoksu”yla ilgileniyor.

Yeni biyografisinde Philip Norman, “benzersiz, gülünç, boğucu derecede ünlü ve aynı zamanda küçümsenen, gözden kaçırılan ve tanınmak için mücadele eden” George Harrison’ın “paradoksu” hakkında yazıyor.

Bu, Norman’ın “George Harrison: The Reluctant” adlı kitabında yazdığı gibi, “Here Comes the Sun” ve “Taxman” gibi klasiklerin bestecisi Harrison’ı hem Beatle olarak hem de grubun dağılmasından sonra büyüleyici bir figür haline getiren temel çelişkiydi. Beatle.” Norman son konusunu Paul McCartney ve John Lennon’un ünlü biyografilerinin yanı sıra Harrison’ı eleştiren “Shout!: The Beatles in They Generation” adlı kitabı yazdıktan sonra ele aldı.

Harrison birkaç ayrı hayat yaşadı. O bir rock yıldızıydı. Hinduizmin takipçisi. Mali yıkımın eşiğinde olan üretken bir film yapımcısı. Eski bir grup arkadaşının karısıyla ilişkisi olan ve bir zamanlar Eric Clapton’la (aynı zamanda bir Norman biyografisinin konusu olan), Clapton’ın sevdiği ve daha sonra evlendiği, Harrison’ın ilk karısı Pattie Boyd hakkında gitar düellosu yapan zampara bir kadın.

Norman, “Karakterinin karmaşıklığı daha önce fark edilmeyen bir şeydi” dedi ve şunu ekledi: “Bu yakalanması zor adamı, farklı kişiliklerden oluşan bir yığını görmek gerçekten büyüleyiciydi.”.”

Norman yakın zamanda yapılan bir röportajda Harrison’a olan yaklaşımını tartıştı.

Bu konuşma uzunluk ve netlik açısından düzenlendi.

Bu konudaki pişmanlığınızı kitapta dile getiriyorsunuz. ölüm ilanı Sunday Times’da George için yazdın.

Çok kötü bir zamandı. Ve olay da bu. Bu ülkede dediğimiz gibi onun oldukça sefil bir aptal olabileceğini ve seri öğrenci olduğunu söylerken tamamen yanılmadım. O her ikisiydi. Ama bunu söylemek için doğru zaman değildi.

George nasıl bir çelişkiydi?

George, hippi tarzıyla maddi dünyaya karşı sövüp sayıyordu. Ve yine de gelir vergilerinden şikayet eden bir şarkı yazan ilk kişi – kesinlikle ilk pop yıldızı – oydu. Rock camiasındaki büyük vicdan gösterilerinden ilki olan Bangladeş Konseri ile ulaştığı asilliğin zirvesine ulaşmayı başardı. Ve yine de Beatles’ın ilk yasasını da çiğnedi; yani gruptaki yakın arkadaşı Ringo ile birlikte olan başka bir Beatles karısıyla yatamazsınız. Ve Ringo’nun ilk karısıydı.

Bu Gotik çılgınlığı restore etmek için yıllarını ve milyonlarca poundunu harcadı. [Friar Park, Harrison’s Victorian mansion in Henley-on-Thames, England]. Ancak yine de Monty Python’un “Life of Brian” filmini finanse etmek için parayı hızla rehin verdi. Meditasyon yapmayı öğrendikten sonra aslında çok sevimsiz hale gelen, adını duyduğum tek kişiydi ve bunu bana ilk eşi Pattie Boyd da söylemişti.

George’un dul eşi Olivia Harrison ve oğulları Dhani ile konuşmaya ne kadar yaklaştınız?

Bütün bu yıllar boyunca, bu son derece yanlış tavsiye edilmiş ölüm ilanını, ona Lennon ve McCartney kitaplarında ve ardından Clapton kitabında çok olumlu bakarak telafi edeceğimi düşünmüştüm. Ama sonra 2001’de yazdığım bu şeyin, aslında George hakkında onun için bir ölüm ilanı yazacak kadar bilgi sahibi olmadığım bir dönemde, hâlâ orada olduğunu fark etmedim. Onlar ölümsüzlerdi. Bir vampirin ölüm ilanı gibiydi. Ve onlara sormanın gerçek bir anlamı olmadığını fark ettim çünkü muhtemelen evet diyemeyeceklerdi.

Peter Jackson mı yaptı Belgesel “Geri Dön”. George’a bakış açınızı mı değiştiriyorsunuz?

Aslında kamera arkasında neler olduğunu bilmeme rağmen durum böyle değildi. Örneğin Peter Jackson’ın çok sıcak ve neşeli olarak nitelendirdiği bu seanslar sırasında George ve John arasında George’un Yoko Ono hakkında bir şeyler söylemesi nedeniyle yumruk yumruğa kavga çıktı. George istediği zaman çok ama çok kızgın bir ses tonuyla konuşuyordu.

George’un dışarı çıktığını görmüyorsun. Ancak George ayrılır ve John ile Yoko’nun onu seanslara geri dönmesi için ikna etmesi gerekir. Çok uzun buldum. Hatta bazen Beatles’ın oldukça sıkıcı görünmesini bile sağlıyordu.

George’un ne kadar üretken bir film yapımcısı olduğundan etkilendim. Film onun için neden bu kadar çekiciydi?

Her zaman filmlere çok meraklıydı. Liverpool’da bile. İlk ciddi arkadaşlarından biri olan Bernadette’in annesi, Liverpool’daki ilk kadın sinema yöneticisiydi ve bu hiç şüphesiz George’un ilgisini çeken şeylerden biriydi. Her zaman birlikte sinemaya giderlerdi.

Sözde Beatles’ın son şarkısı George, Paul ve Ringo’nun John Lennon demosunda oynadığı geçen ay yayınlandı. Kitabınızdan George’un onun yayınlanmasını kabul etmeyeceği izlenimini edindim.

Kesinlikle haklısınız, çünkü 1990’lı yıllarda Yoko McCartney’e verilen kasetteki diğer parçalar Anthology albümlerine dahil edildiğinde çıkışını engelleyen George’du. George bunun yeterince iyi olmadığını söyledi. Bu sefer onu dinlediler. Bu karmaşanın içindeki tek hafif Beatle benzeri sesin bana George’un gitarı gibi gelmesi ironikti.