Bir film yıldızının günlük tutması, iştahı ve özel hayatı

dunyadan

Aktif Üye
Molly Young önümüzdeki birkaç ay izinli. Onların yokluğunda, kitap incelemesindeki meslektaşlarınız tavsiye meşalesini alacak ve her iki cumartesi gelen kutunuzda görünecektir.

Sevgili okuyucular,

Yedinci sınıf İngilizce öğretmenim Bayan Winsky bize günlük yazdırdı. Her dersin başında 10 veya 15 dakika boyunca, mermer siyahı Mead kompozisyon kitaplarımızı açar ve aklımıza gelenleri karalardık: doğum günü dilekleri, hafta sonu planları, İzci gezisinin ayrıntıları veya kafeterya maçı veya ergenlik aşkı . Sonra – şimdi bana en önemli adım gibi görünen – onları eve götürmesi ve okuması için verdik, bir sonraki dersin başında her bir girişin altında düzgün kırmızı yorumlarla geri dönmesi için.

Bu şekilde, o sırada herhangi birimizin bunu dile getirebileceğinden şüphe duysam da, bize bunun hakkında düşünmeyi öğretti. kitleözel yansıma ile kamusal alım arasındaki sınırı aşmak. Deneyin başarılı olması için, içgüdüsel bir açıklık ve kısıtlama dengesi, paylaşmaya istekli olduklarımızı seçme ve sonra şekillendirme yeteneği gerekiyordu. Bununla ilgili her şeyi sevdim.

Bu yedinci sınıf defterine yıllar sonra bir yetişkin olarak tekrar rastladım ve aynı derecede sevinmiş ve dehşete düşmüştüm. Özellikle bir giriş öne çıkıyor: Sevgililer Günü yaklaşırken, o zamanlar sözde kız arkadaşım için mükemmel bir hediye bulduğumu yazdım – maskeli ve file çoraplı, elinde kırbaçlı bir oyuncak ayı. Onu bir aslan terbiyecisi sandım! Bu tanımın altında, metanetli Bayan Winsky basitçe şöyle yazmıştı: “Annene bu ayıyı vermeden önce ona sorabilirsin.” Üzülerek söylüyorum ki çok geç kaldı.

Bir okuyucu olarak, o zamanki nedenlerle aynı nedenlerle bugün de dergilere çekiliyorum: Özel ve kamusal arasındaki bilinçli dansları, yazarların üslupla ve kendileriyle deney yapmalarına izin vermeleri ve son olarak ama en önemlisi, doğası gereği parçalı, her giriş yeni bir başlangıç. (Krallık’ta yazan Emmanuel Carrère’den yanayım: “Ne kadar modern olsam da, eskizi büyük tabloya tercih ederim.”)

İşte herkesin koleksiyonunda yer almayı hak eden formun özellikle güzel iki örneği.

Gregory Cowles

Fisher’ın yemek yazımı haklı olarak kutlanıyor, ancak onu yemek merkezli olan birinci sınıf bir edebiyat stilisti yerine bir “yemek yazarı” olarak düşünürseniz, ona kötülük yapıyorsunuz. Esas olarak Fransa ve Kaliforniya’da çıkan ve uzun yaşamı boyunca yayınlanan üç koleksiyondan derlenen bu süreli yayınlarda okuyucular, Fisher’ın iştahının, sesinin ve eşsiz düzyazısının, kısmen iki erken evliliğe tepki olarak büyüdüğünü görebilirler. ilki boşanmayla, ikincisi ise kocasının zorlu ölümüyle son bulur.

Yiyecek bir sabittir, ama aynı zamanda güncel olaylardır (“Bu öğleden sonra Paris’in Almanlara teslim olduğunu duyduk”) ve her şeyden önce dil ve edebiyat ve Fisher’ın başından beri kalıcı cümleler yazma tutkusu. Yirmili yaşlarında, Samuel Butler’ın The Way of All Flesh adlı romanını okurken şöyle diyor: “Bir gün onda biri kadar basit ve dolaysız bir üslubum olsun isterim.” Ve birkaç yıl sonra, “Kafamdan kelimeler geçiyor. ” Cocteau ve Joyce ve Josephine Herbst’ü okuyor; Kendi romanını yazmayı hayal ediyor ve 800 sayfa için kendini suçluyor! – yeterince üretken olmadığını.

Kitabın sonlarına doğru, Fisher yaşlı ve ünlü olduğunda, kendisine bir konu atadığı için (“Uyku”, “Prizmalar”, “Köprülerden Atlamak) küçük denemelere benzeyen girişler daha gevşek, daha düşünceli bir his kazanıyor. “) . ) ve konuyla ilgili düşüncelerini veya anılarını canlandırır. Uygun olarak, bu son oyunlardan biri edebi üslubun kendisiyle ilgilidir; Bu sırada Fisher, fikri açıkça reddeder. “Asla gerçek bir stilist olmak için doğmadım” diye yazıyor, “çünkü yazma oyununda bahsettiğim diğer herkesle karşılaştırıldığında sınırlıyım. Ama kelimelerin nasıl kullanılabileceğini dinlerken rahimde ne kadar geriye gittiğimi nasıl bilebilirim?”

İsterseniz okuyun: “Hareketli Bir Ziyafet”, Ruth Reichl, Güney Kaliforniya manzaraları, çiftlikten sofraya
Şuradan edinilebilir: İyi bir kütüphane veya antika dükkanı

Aktör Richard Burton, zamanının en büyük film yıldızlarından biriydi: sık sık birlikte rol aldığı Elizabeth Taylor ile iki kez evlendi, yedi Oscar’a aday gösterildi, öngörülemeyen kişisel hayatı nedeniyle magazin dergileri tarafından rutin olarak hedef alındı. Ama aynı zamanda harika bir yazardı, ölümünden sonra bu günlükler 2012’de – Burton’ın 58 yaşında beyin kanamasından öldükten 28 yıl sonra ve Taylor’ın ölümünden bir yıl sonra – yayınlandığında öğrendiğimiz gibi.

Burton’ın sitedeki sesi genellikle halka açık kişiliğiyle eşleşir: Edebi ve tarihsel imalarında parıldayan derin bir bilgi tabanına sahip, yaramaz ve kurnazdır. Kasım 1968’de öğleden sonra üç şişe votka içmek hakkında “Dün Hititler gibi kader bir gündü, ama daha keyifli, yani kimse ölmedi” diye yazmıştı. “Bu kadar çok içmek iyi bir fikir değil. Çeşitli çocuklarımın tüm düğünlerini özleyeceğim ve etrafta annelerinden başka kötü kelime oyunları yapacak kimse olmayacağı için kızacaklar.” Shakespeare’den şiirler ve mısralar aktarıyor; okuduğu kitapları gözden geçirir; 16 sayfalık bir fotoğraf eki, İsviçre’deki evindeki kıskanılacak kütüphanenin bir resmi ile sona eriyor.

Aslında, bu kitap bir günlükten çok bir günlük gibidir: Burton kaydedilen deneyimleri analiz etmek veya zanaatını geliştirmek için fazla zaman harcamaz. Bu pek önemli değil. Deneyimlerin kendileri ve Burton’ın bunları anlatmak için kullandığı müstehcen ton – özellikle şöhretinin ve Taylor’la ilişkisinin zirvesindeyken – geri dönmeyi zorlaştırıyor.

İsterseniz okuyun: “Kim Korkar Virginia Woolf’tan” (Elbette), Bennifer 2.0, Paul Newman’ın anı kitabı, TMZ
Şuradan edinilebilir: Yale Üniversitesi Basın

Neden yapmıyorsun…

Abone olduğunuz için teşekkürler

Haber kitaplarına veya önerilen okumalarımıza daha derinden dalın.

Okuduklarınızı beğendiyseniz, lütfen başkalarına tavsiye etmeyi düşünün. Buradan kaydolabilirsiniz. Yalnızca abonelere yönelik tüm haber bültenlerimize buradan göz atın.

Dostça Hatırlatma: Yerel kütüphanenizdeki kitapları arayın! Pek çok kitaplık, kopyaları çevrimiçi olarak ayırmanıza izin verir. RLTW@Haber adresine haber bülteni geri bildirimi gönderin.