“Dördüncü Dönüş” pop kültürüne giriyor

New Jersey banliyösüne taşınan bir çiftin hayallerindeki evde takip edilmelerini konu alan popüler Netflix dizisi The Watcher’ın yakın gözlemcileri ipucunu yakalamış olabilir.

Bobby Cannavale’nin canlandırdığı ana karakterlerden biri, mutfağında kendisine yapı müfettişi diyen uğursuz bir adamla karşılaştığında gelir. Bay Cannavale’in karakteri insanların New York’tan kaçtığını fark ettikten sonra, adam “Bu dördüncü sapak” diye yanıt verir.

Bay Cannavale’in yüzündeki kafa karışıklığı bir açıklama gerektiriyor.

“Dördüncü dönüm noktası”nın savunucularına göre, Amerikan tarihi birbirini tekrar eden döngülerden geçer. Bunların her biri yaklaşık 80 ila 100 yıl sürer ve dört kuşak mevsimden veya “münavebeden” oluşur. Kış mevsimi bir karışıklık ve yeniden yapılanma zamanıdır – dördüncü bir dönüm noktası.

Teori ilk olarak, 1997’de yayınlanmasından bu yana bir şekilde kült statüsüne sahip olan popüler bir siyaset bilimi çalışması olan The Fourth Turning’de ortaya çıktı. Son yıllarda siyasi kargaşa, kitap ve fikirleri ana akım tarihe geçti.

The Fourth Turning’e göre, daha önceki kriz dönemleri arasında Amerikan Devrimi, İç Savaş ve II. Dünya Savaşı yer alıyor. Amerika en son dördüncü dönüm noktasını 2000’lerin ortalarında yaşadı. 2020’lerde bir ara – ki şimdi – bir krizle sonuçlanacak.

Kitabın yazarlarından biri, Neil Howe71 yaşındaki, sık sık podcast konuğu oldu. Devam filmi The Fourth Turning Is Here bu ay çıkıyor.

Teori, siyasi yelpazenin her iki ucundaki insanlar arasında popüler. Aynı zamanda, kitaba ve onun eli kulağında bir devrim vaadine takıntılı olan muhafazakar Katolik yazar Teresa’nın oynadığı, Heroes of the Fourth Turning adlı beğenilen Off-Broadway oyununa da ilham kaynağı oldu.

Oyunun yazarı 33 yaşındaki Will Arbery, “Dördüncü Dönüş”ü, kitabın ve yönetmenin uzun süredir hayranı olan Başkan Donald J. Trump’ın eski danışmanı ve sağcı asabi Stephen K. Bannon’ı araştırırken duyduğunu söyledi. fikirlerine dayanan bir 2010 belgeselidir. HBO dizisi “Succession”un yazarı Bay Arbery, modern şirket kültüründe “The Fourth Turning”e göndermeler bulduğunu söyledi.

Bunu “tarihle ilgili bu neredeyse komik teori” olarak tanımladı, ancak “Ve yine de bu konuda son derece tehditkar bir şey var” diye ekledi.

Teoriyi desteklemediğini söyleyen Bay Arbery, Dördüncü Dönüş ile diğer bilimsel olmayan inançlar arasında paralellikler görüyor. “Genç liberallerin astroloji hakkında konuşması gibi, Teresa’nın dördüncü bükülme hakkında konuşma şeklini taklit ettim” dedi.

Kitabın kısa vadeli görünümü, onu makro tüccarlar ve kripto meraklıları için çekici hale getirdi ve Macro Voices, Wealthion ve On the Margin podcast’lerinde sık sık alıntılanıyor.

Bir yatırım analisti olan 35 yaşındaki Lyn Alden bir e-postada “‘Dördüncü Dönüş’ü okudum ve aslında onu makro yatırım açısından yararlı buldum,” diye yazdı. “Tarih tekerrür etmiyor ama bize üzerinde çalışabileceğimiz gevşek bir çerçeve sunuyor.”

YouTube dizisi Generational Talk’un yardımcı sunucusu ve film yapımcısı 42 yaşındaki Ryen W. Thomas için The Fourth Turning, yakın zamandaki Amerikan yaşamındaki bir gerileme havasını yakalıyor. “90’larda kendimi güvende hissettiğimi hatırlıyorum ve ardından 11 Eylül vurulduğunda dünya alt üst oldu” dedi. “Kohortum iyimser olduğumuz noktaya her geldiğinde, başka bir kriz ortaya çıktı. Kitabı okurken ‘Bu mantıklı’ diye düşündüm.”

Dördüncü Dönüş nispeten sakin bir dönemde gerçekleşti. 1980’lerin sonlarında, Washington DC’de siyasi analist olan Bay Howe, siyasi hiciv topluluğu The Capitol Steps’in kurucusu William Strauss ile bir ekip kurdu.

İlk kitabı Generations, 17. yüzyıla kadar uzanan kuşak profilleri aracılığıyla Amerikan tarihinin bir öyküsünü anlattı. Kitabın Bill Clinton’a başka bir baby boomer olan Al Gore’u başkan yardımcısı seçmesi için ilham verdiği söyleniyor. Bay Strauss 2007 yılında vefat etti ve o zamandan beri çiftin işini Bay Howe sürdürdü.

The Fourth Turning, yayınlandığında, Haber’ta yazarları gerçekleri seçip “sahte bilim tedarikçileri” ile bir araya getirmekle eleştiren yazar Michael Lind’den sert bir eleştiri aldı. Ancak 2008 mali krizi, neredeyse tam olarak dördüncü dönüm noktasının başlayacağı tahmin edildiğinde vurduğunda, birçok kişiye yazarların peşinde bir şeyler varmış gibi göründü. Son olaylar -salgın, Capitol’ün fırtınası- kitabın hayranlarına daha fazla kanıt sağlamış görünüyor.

Yatırım araştırma şirketi Hedgeye’de demografi ekibinin genel müdürü olan Bay Howe, “Dördüncü Dönüş”ün popülaritesini, ekonomik kriz sırasında Campbell Soup Company gibi temel bir şirketin hisseleriyle karşılaştırdı. Haber ne kadar kötü olursa, serveti o kadar artar.

Virginia’daki evinden “Açıkçası bu kasıtlı değil” dedi.

Kitaba göre, tarihsel olarak, dördüncü dönüm krizi her zaman bir iç savaşla, büyük ulusların savaşıyla veya her ikisiyle de sonuçlanmıştır. Howe, her ikisinin de önümüzdeki on yılda mümkün olduğunu söyledi. Ama iyimser bir çizgiye sahip bir kıyamet günü peygamberi: Her dört dönüm noktasından birinin burjuva yaşamında bir rönesansın habercisi olduğunu söylüyor.

Yeni kitabında, kendisini modern bir Nostradamus olarak tasvir etmekten çekinse de, yaklaşan bir iç savaşın veya jeopolitik çatışmanın nasıl görünebileceğini anlatıyor.

Bay Howe, “Gelgitin o büyük dönüşü geliyor,” dedi. “Ama bana feneri hangi dalganın alaşağı edeceğini sorarsan buna cevap veremem. Size sadece bu dönemin geldiğini söyleyebilirim. Nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size iyi bir fikir veriyor.”