“Drakula” projesi: komik bir vampir yaratmak

Günaydın Çarşamba. Drakula’ya gülebilecek biriyle tanışacağız çünkü o aileden biri gibi. Ayrıca Yale Üniversitesi’nde not enflasyonunun neden bir sorun haline geldiğini de araştıracağız.

Geçmişte Dacre Stoker, 19. yüzyılın sonlarında dünyaya ünlü kana susamış Transilvanya’yı veren büyük-büyük amcası Bram hakkında ciddi romanlar yazmış veya birlikte yazmıştır. Bu gece genç Stoker, Broadway dışında bir tiyatroda “Dracula, a Comedy of Horrors”un sahneleneceği komediye adım atacak.

Geçen hafta bana, gösteriden sonra oyuncularla birlikte sahneye çıktığında gerçekleştirmek istediği bazı eğlenceli materyalleri bir araya getirdiğini söyledi. Yanına bir pervane alacağını ve oyunculara şunları söyleyeceğini söyledi: “Performansı çok beğendim. Kan nakline ihtiyacınız olabilir.”

Pervane aslında bir kan nakli olmayacak: İlgilendiği Romanya’daki bir şarap imalathanesinden kırmızı şarap olacak. Şaraphanenin Eflak’ta, yani “Transilvanya’nın aşağısındaki eyalette” olduğunu söyledi. “Ülkenin vampirlerini verdik; neden ticarete katılmayalım?”

Stoker, misyonunun atasının profilini yükseltmek olduğunu ve böylece yaratıcının, yarattığının en az yarısı kadar ünlü olmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Şunları ekledi: “Böylece kitaplar yazmaya ve turneler düzenlemeye başladım – şu soruyla: ‘Bram Stoker kimdir?’ Onu Broadway dışı bir komediye koymak bu adam hakkında farkındalık yaratmanın başka bir yolu.”

Ayrıca Drakula’yı komik hale getirmekten de hoşlanıyor. “İnsanların 127 yıldır ortalıkta dolaşan korkunç, berbat bir romanla dalga geçebildiğini görmek güzel” dedi. (Eleştirmenimiz Elisabeth Vincentelli, New World Stages’ın “Drakula, Bir Terör Komedisi”ni “cinsiyetleri değiştiren bir oyun” olarak nitelendirdi ve “başlığının ‘terör’ kısmına hiç dikkat etmiyor.”

Dacre Stoker, ünlü akrabasının tiyatro dünyasıyla bağlantıları olduğunu söyledi: Bram Stoker’ın “Dracula’dan önce şöhret iddiası Londra’daki ünlü Lyceum Tiyatrosu’nu 27 yıl yönetti” dedi. Şövalye unvanını alan ilk aktör olan, değişken yıldızı Sir Henry Irving’in uzun gölgesinde kalan yardımsever iş asistanıydı.

Büyük büyük yeğen, “Irving’in abartılı bir zevki vardı” dedi ve matematik alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Bram, “tiyatroda numaraları yaparken onu dizginlemek zorunda kaldı” dedi.

Ayrıca büyük-büyük-amcasının New York’ta geçirdiği zamandan da bahsetti: Bram Stoker, 1893’te, Irving’le birlikte sekiz Amerika turnesinden birindeyken Güney Gramercy Park’taki Players adlı özel kulübe katıldı.

Dacre Stoker şöyle dedi: “Chelsea’deki yakın arkadaşı ve komşusu Samuel L. Clemens tarafından aday gösterildiği kitabı gördüm, bu yüzden Mark Twain onu aday gösterdi.” Diğer takımlardan daha fazla isim tarafından desteklendi; Kitapta gördüm.” Başkaları da Bram Stoker’ın Amerikalı şair Walt Whitman’a olan hayranlığı hakkında yazmıştı.

Kanada erkekler pentatlon takımının eski bir üyesi olan ve 1988 Olimpiyatları’nda takıma koçluk yapan 65 yaşındaki Dacre Stoker, “hikayenin arkasındaki hikayeyi bulmaya çalışan bir edebiyatçının Indiana Jones versiyonu gibi” olduğunu söyledi. Bunları aktarın.” Yazar, Bram Stoker’ın kim olduğunu bulmak için hayata geçirdi.” JD Barker ile birlikte yazılan ve 2018’de vizyona giren ve Bram Stoker’ı Drakula’yı yaratma konusunda neyin etkilemiş olabileceğini hayal eden bir ön bölüm olan “Dracul” için bulduğu materyali kullandı.

Bu kitap, Dacre Stoker’ın kendisi de bir Drakula tarihçisi olan senarist Ian Holt ile birlikte yazdığı 2009 tarihli Dracula: The Un-Dead romanının ardından geldi. Bu, Bela Lugosi’nin başrolünü oynadığı 1931 filminden bu yana Stoker malikanesi tarafından onaylanan ilk Drakula projesiydi.

Hava durumu

Orta Atlantik eyaletleri üzerinde hareket eden bir sistem, sıcaklığın 40°C’ye ulaştığı, kısmen güneşli bir gün anlamına gelecektir. Geceleri bulutlar yerini daha açık gökyüzüne bırakır ve sıcaklık yaklaşık 30°C’ye düşer.

ALTERNATİF OTOPARK

Cuma (Immaculate Conception) tarihine kadar geçerlidir.

En son Metro haberleri

Yale Üniversitesi’nde salgının bir sonucu kalıcı oldu: neredeyse herkes A alıyor.

Yeni bir rapor, Yale öğrencilerinin 2022-23 akademik yılında aldıkları notların neredeyse yüzde 80’inin A veya eksileriyle birlikte A olduğunu ortaya çıkardı. Ortalama not ortalaması da pandemi öncesine göre 4,0 olası puan üzerinden 3,7 ile daha yüksekti.

Meslektaşım Amelia Rinderberg, sonuçların bazı öğrencileri ve profesörleri hayal kırıklığına uğrattığını yazıyor. Yale’de öğrencilerin yüzde 80’i neredeyse her sınıfta “mükemmel”in eşdeğerini elde ederken mükemmellik ne anlama geliyor? Yale’de sert bir öğrenci olarak tanınan felsefe profesörü Shelly Kagan, “gerçekte her şey teslim edilirse” A alırsa, “öğrencilerimize karşı sahtekarlık yapmış oluruz” dedi.

Pandemi sonrası notlardaki artış sadece Yale ile sınırlı değil. Harvard’da 2020-21 akademik yılında öğrencilere verilen notların yüzde 79’u A veya eksileriyle birlikte A’ydı. On yıl önce bu rakam yüzde 60’tı. 2020-21’de Harvard’ın ortalama not ortalaması 3,8 iken, 2002-203’teki 3,41’di.

Not enflasyonunu takip eden emekli Duke Üniversitesi profesörü Stuart Rojstaczer, “Notlar herhangi bir para birimi gibidir” dedi: Zamanla yükselme eğilimi gösteriyorlar.

Bu sadece seçkin okullarda olmuyor. Ülke genelindeki üniversite not ortalamalarının 1980’lerin başından bu yana her on yılda yaklaşık 0,1 oranında arttığını söyledi. Bununla birlikte, özel kolejler, devlet kolejleri ve üniversitelerden daha yüksek ortalama not ortalamasına sahip olma eğilimindedir.

A’nın yeni normal olduğu Yale’de A’ların ve eksili A’ların oranı yıllardır artıyor. 2010-2011 akademik yılında Yale Üniversitesi’ndeki tüm notların üçte ikisinden biraz fazlası (yüzde 67) eksi puanlarla A veya A idi. Pandemiden önceki son akademik yıl olan 2018-19’da yüzde 73’ü A aralığındaydı.

Daha sonra salgın sırasında bu sayı hızla arttı. 2021-22’de Yale notlarının yaklaşık yüzde 82’si A aralığındaydı. 2022-23’te bu sayı hafif bir düşüşle yüzde 79 civarına düştü. Yeni istatistikler, çalışmaları ilk kez Yale Daily News’te yer alan ekonomi profesörü Ray Fair’in raporundan geliyor. Bulguları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Bunlardan herhangi biri gerçekten önemli mi?

Yale Koleji Dekanı Pericles Lewis, öğrencilerin not ortalamalarıyla aşırı ilgilenebileceğini kabul etti

Ancak şunları ekledi: “10 yıl içinde pek çok insanın Yale’den aldığınız notları umursayacağını sanmıyorum. Onların en çok umursadıkları şey, biliyorsunuz, Yale’e gitmiş olmanız.”

Sevgili günlük:

Dolabımı temizlerken küçük bir Tiffany kutusuyla karşılaştım. Hiç açılmamış olması beni şaşırttı. İçinde plastikle kaplı, Tiffany’den alınmış mavi keçe bir çantanın içine yerleştirilmiş güzel bir som gümüş resim çerçevesi vardı.

Ne yazık ki daha yakından incelendiğinde gümüşün kararmış olduğunu görebiliyordum. Temizlemeye çalıştım ama işe yaramadı.

Tiffany’yi aradım ve tamire götürmem söylendi. Böylece Rockefeller Center’a gittim, kutuyu mağazaya getirdim ve alt kattaki tamir bölümüne yönlendirildim.

Çerçeveyi oradaki tezgahtaki kadınlardan birine gösterdim. Bakmak için iki kadını daha çağırdı.

Üçü buna hayran kaldı ama sonra Tiffany ürünlerini satmadıklarını söyledi.

“Tiffany nasıl Tiffany’yi satmaz?” diye sordum.