“Evinde Sürgün Edilen” Suriyeli romancı Halid Halife 59 yaşında hayatını kaybetti

Ciltler dolusu romanlarıyla ülkesinin onlarca yıldır süren savaşları ve siyasi huzursuzluklarının güvenilir bir tarihçisi haline gelen ve dünya çapında okuyucu bulan Suriyeli yazar Halid Halife, 30 Eylül’de Şam’daki evinde hayatını kaybetti. 59 yaşındaydı.

Amerikalı yayıncısı Farrar, Straus ve Giroux ölümü doğruladı. Arkadaşlar nedeninin kalp krizi olduğunu söyledi.

Bay Khalifa, çağdaş Arap edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul ediliyordu. Ancak etki alanı Arap dünyasının ötesine uzanıyordu. Romanları İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Türkçe ve Çinceye çevrildi.

2013 yılında Kahire Press’teki Amerikan Üniversitesi ona Arap dünyasının en yüksek edebiyat ödüllerinden biri olan Necib Mahfuz Edebiyat Madalyası’nı (adını Mısır Nobel Edebiyat Ödülü sahibinden almıştır) verdi. 2019 yılında ise “Ölüm Zor İştir” adlı romanıyla Ulusal Kitap Ödülleri finalisti oldu.

Sayın Khalifa’nın, Suriye’yi uzun süredir rahatsız eden savaşın ve baskının travmasıyla dolu ama aynı zamanda mizahla da dolu olan kitapları sıklıkla hükümeti eleştirdi ve hükümet tarafından da sıklıkla yasaklandı. Halep şehrinde dindar bir Müslüman ailede büyüyen ve bunun sonucunda oradaki radikal İslamcı hareketin içine çekilen bir kızın büyüme hikâyesini konu alan “Nefrete Övgü” (2006) için de durum aynıydı. Siyasi sonuçlar ve dini huzursuzluklar.

Mart 2011’de, başlangıçta Dera kentinde yoğunlaşan Suriye devrimi patlak verdiğinde, Sayın Halife, savaşın yıkımına tanık olmanın ve arkadaşlarının birer birer oradan ayrıldığını görmenin üzüntüsünü yaşadı. Avrupa’ya sığınma teklif edilmesine rağmen Şam’da kalmakta ısrar etti ve 2015’teki bir röportajında belirttiği gibi “alternatif bir vatan” fikrini reddetti.

Her ne kadar Suriye dışına çıkması resmi olarak yasaklanmış olsa da, hükümetten izin alması halinde bunu yapabiliyordu ve bu ona zaman zaman veriliyordu. 2015 yılında Beyrut üzerinden Boston ve New York’a gitti.

2015 yılındaki gezisini hatırlatan, yayınlanmamış bir yazısında şöyle yazmıştı: “Yolda Türklerle, Araplarla, Suriyelilerle, Avrupalılarla ve Amerikalılarla tanıştım ve çoğu bana eski Suriye’nin bittiğini söyledi, bazıları da Suriye’nin bittiğini ekledi. ülke olarak çöktük.”

Ancak onlara şunu söylediğini söyledi: “18 Mart 2011’deki ilk gösterilerde Dera’da ilk şehidin düşmesinden bu yana eski Suriye’nin sona erdiğinden eminim ama ülke olarak bitmeyecek.”

Arkadaşlarıyla birlikte Lübnan’a ya da Avrupa’ya sürgüne gitmeyi reddetti.

Kendisi hakkında “Evde Sürgün” (2019) adlı kısa bir belgesel hazırlayan gazeteci arkadaşı Lina Sinjab, Beyrut’tan telefonla yaptığı açıklamada, “Suriye dışında ölmekten her zaman korkuyordu” dedi.

Bay Khalifa, 2013 yılında kalp sorunları nedeniyle Şam’da hastaneye kaldırıldı ve aniden ölmesi halinde, ülkesinde devam eden mezhep çatışması ve sıkı güvenlik durumu göz önüne alındığında tercih ettiği yer olan Halep’e düzgün bir şekilde gömülmeyeceğinden giderek daha fazla endişe duymaya başladı.

Bir babanın kız kardeşinin yanına gömülmek istemesinin öyküsünü anlatan “Ölüm Zor İş”te bu kaygıyı dile getirmişti. Her ne kadar mezar alanı, adamın Şam’daki evinden üç kilometreden daha yakın olsa da, askeri kontrol noktalarında engelli bir parkurdan geçerken ve Suriye hükümet yetkililerini tehdit ederken, çocuklarının tabutu taşıması üç gün sürüyor.

Halid Halife, 1 Ocak 1964’te Suriye’nin kuzeybatısındaki Urum el-Sughra köyünde doğdu. Her ne kadar eğitimsiz bir anne babanın oğlu olarak fakir büyümüş olsa da (babası çiftçiydi), Halep yakınlarındaki hukuk fakültesine gitmesini sağlayacak bir eğitim aldı. Ancak çok geçmeden kanunun kendisine göre olmadığına karar verdi; Bunun yerine yazar olma tutkusu vardı.

İlk romanı The Guard of Deception yeterince ilgi görmeyince Şam’a taşındı ve televizyon dizileri için senaryo yazma işi buldu. Elde ettiği gelir onu finansal olarak destekledi ve Arapça beş roman daha yazdı; bunlardan dördü Leri Price tarafından İngilizceye çevrildi: “Nefrete Övgü”, “Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok” (2013), “Ölüm . “Çok Çalışmak” ve son kitabı “Kimse Mezarlarının Üzerinde Dua Etmedi” temmuz ayında yayımlandı.

20. yüzyılın başında geçen son roman, Dwight Garner’ın Haberler’taki hayranlık uyandıran bir incelemesinde yazdığı gibi, “kendi zamanlarının yenilikçileri” olan “bir çift kibirli prens” olan Hanna ve Zakariya’nın hikayesini anlatıyor. Halep’te şehvetli bir gece kulübü açma planı, aile üyelerinin atalarının köyündeki selde ölmesiyle raydan çıkar ve ahlaki bir hesaplaşmayı zorlar.

Bay Khalifa felaketler hakkında yazdığında bile asla tamamen acımasız değildi. Bay Garner’ın yazdığı gibi: “Khalifa, yüzyıllardır Suriye ve Orta Doğu’yu parçalayan anlaşmazlıkları derinlemesine ele alsa da – romanları katliamlar, büyük ölçekli sürgünler, toplu mezarlar ve liberaller ile kökten dinciler arasındaki keskin anlaşmazlıklarla doludur – üslup eserlerinin çoğu antikadır. Bol miktarda komedi ve duygusallık var. Bu yazarın, Philip Roth’un Kafkaesk romanı “Sandık”ta (1972) yaptığı gibi şunu sorduğunu hissedebiliyoruz: “Mizah tarafı olmayan bir felaket nedir?”

Onun ölümü sürgünde yaşayan arkadaşları için şok oldu. Bayan Sinjab, “Benim için Halid’i kaybetmek, şehrim Şam’ı kaybetmek gibi” dedi ve “bağlantıyı, yakınlığı ve kökleri kaybetmek.”

Onun “yüksek mizah anlayışını” hatırladı.

“Saatlerce onun şakalarına güldük” dedi.

Ancak iktidar ve muhalefet grupları arasındaki savaş uzadıkça derin bir bunalıma girdi. Onu en çok endişelendiren şey, en sevdiği şehir olan Halep’in 2012’den 2015’e kadar kademeli olarak yok edilmesiydi.

2015 yılında verdiği röportajda “Halep’te mahallemdeki bir okul bombalandı ve 14 öğrenci ile 2 öğretmen hayatını kaybetti” dedi ve “Çok yürek parçalayıcı” dedi.

Suriyeli bir doktor ve akademisyen olan arkadaşı Fouad Fouad, Sayın Halife’nin ölümünden sonra yayınlanan bir anma yazısında şunları yazdı: “Khaled savaştan nefret ediyordu çünkü savaş, tanıdığı Şam’ı ondan alıyor, hayatının ritmini değiştiriyor ve “Yaşadığı dünya” daralmıştı.” Rahat bir yaşam sürmüştü.”

Ekonomik zorluklarla, elektrik ve yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya kalan, hiç evlenmeyen ve yalnız yaşayan Halife Bey, teselli için turşu yapmak da dahil olmak üzere yemek pişirmeye yöneldi.

2015 yılında Şam’daki hayatı sorulduğunda ise şunları söyledi: “Burada her şey bizi bekliyor. Aslında yemek yapmaktan başka bir şey yok. Herkes büyük sonbaharı bekliyor. Yazıyorum, dinleniyorum ve turşu yapıyorum. Okuyup içiyorum. Romantik bir kışa yetecek kadar dizelim var.”

Arkadaşları, 30 Eylül’de kalp krizi geçirdiğinde yeni bir turşu partisi hazırladığını söyledi. Hayatta kalanlar hakkında hiçbir bilgi yoktu.

Bay Khalifa, Suriye gibi baskıcı bir ülkede mesleğini sürdürmeye çalışan bir yazar olarak hayatı hakkında alaycı olabilir.

Yayınlanmamış makalesinde şöyle yazıyordu: “2015 yılında Boston havaalanında bir polis memuru, Suriye pasaportumu şüpheyle incelerken bana ‘Keşke yazar olsaydım’ dedi. “Dünyaya anlatmak istediğim bir sürü hikayem var. Ona ‘Ama kesinlikle Suriyeli olmak istemiyorsun çünkü o zaman kimse seni duyamaz’ dedim.”