Feminist bilim kurgu yazarı Suzy McKee Charnas, 83 yaşında öldü.

dunyadan

Aktif Üye
Kitap üzerinde çalışılırken, New Mexico’daki bir kadın bilinçlendirme grubunun hikayesini ayrıntılarıyla anlattı ve “herkesin öncelikle erkek olduğunu” ve tüm kadınların köle olduğunu açıkladı.

Sonra bir vahiy aldı.

“Nüfusun yarısı kadınlardan bahseden ve sadece erkeklerle ilgili bu hikayeyi yazan kadınlarla dolu bu odada neden oturuyorsun?” Kendi kendine söylediğini hatırladı. “Hikayendeki kadınlar oradalar ama söyleyecek sözleri yok. Onlardan biri değil. Bu yüzden geri döndüm ve her şeyi yeniden yazdım ve bu sefer kadınlardan biri olan Alldera’yı seslendirdim ve o hikayenin bir kısmını anlattı ve kitap tamamen değişti. Feminist bir metin haline geldi.”

Holdfast serisinin diğer kitapları Motherlines (1978) ve The Furies (1994). Fatih’in Çocuğu, toplumsal cinsiyeti araştıran bilim kurgu veya fantastik eserler için bir edebiyat ödülü olan 1999 James Tiptree Jr. Ödülü’nü (şimdiki adı The Other) kazandı.

Ayrıca iki bilim kurgu ve fantezi ödülü daha kazandı: 1980 romanı The Vampire Goblen’de bir bölüm olan ve Vampire Dreams oyununun temeli olan Unicorn Goblen adlı kısa roman için bir Nebula; ve bir kısa öykü olan “Boobs” için bir Hugo.

The Vampire Goblen (1980), Bayan Charnas’ın Vampire Dreams adlı oyununun kaynağıydı.Kredi…Macmillan

Bayan Charnas’ı Albuquerque’deki bir yazı grubundan tanıyan bilim kurgu ve fantezi yazarı Jane Lindskold, “Suzy benim için David Bowie’ye çok benziyordu” dedi. “Kendi ilham perisini takip etti. Sadece vampir kitapları yazabilirdi ama istediğini yaptı.”

Suzy McKee, 22 Ekim 1939’da Manhattan’da doğdu. Ailesi Robin ve Maxine (Szanton) McKee, evde çalışan ancak Suzy 8 yaşındayken boşanmış ticari sanatçılardı. Suzy, genellikle kovboylar hakkında hikayeler yazan ve resimleyen doymak bilmez bir okuyucuydu.