Florida’nın tuhaflıklarını komik altınlara dönüştüren Tim Dorsey 62 yaşında öldü

Suç muhabirliği yıllarını Florida’nın tuhaf, vahşi yeraltı dünyasının arka sokaklarında ve ara sokaklarında geçen uzun bir kara komedi gerilim romanının yazarı olarak ikinci bir kariyere başlamak için kullanan Tim Dorsey, Pazar günü Islamorada City’deki evinde hayatını kaybetti. Florida tuşları. 62 yaşındaydı.

Kızı Erin Appleton-Dorsey ölümü doğruladı. Sağlığının bozulduğunu söyledi.

Florida Man, Sunshine State’in resmi olmayan maskotu olmadan çok önce, Bay Dorsey’in 1999’daki “Florida Roadkill” ile başlayan 26 romanının merkezinde yer alan anti kahraman Serge A. Storms vardı.

Zeki ve heyecan verici Serge aynı zamanda Florida’daki bir dizi beklenmedik macera sırasında karşılaştığı çeşitli kötü adamları ortadan kaldırmak için ölümcül dürtülerini kullanan bir seri katildir. Genellikle, çeşitli narkotikler hakkındaki bilgisi o kadar iyi bilinen ve yabancıların ondan imza istediği yarı aklı başında arkadaşı Coleman’la birlikte seyahat eder.

Bay Dorsey, kitaplarına Jimmy Buffett ve Raymond Chandler’ın iç mekanlarını dolduran karışımını yansıtan çizgi roman başlıkları verdi; bunlar arasında “Büyük Bambu” (2006), “Aptal Dönencesi” (2021) ve son olarak “Malta İguanası” yer alıyor. .” (2023).

Florida’nın çeşitliliğinden keyif alıyordu; Miami çevresindeki köpek yolları ve bataklıklar, Panhandle boyunca uzanan Redneck Rivierası, Tallahassee’deki devlet siyasetinin bataklığı, Keys’in nostaljik tuhaflığı.

Bay Dorsey, Powell’s Books’a verdiği röportajda “Atomic Lobster” (2008) adlı romanının “neredeyse tamamen yozlaşmışlar, dolandırıcılar, son derece işlevsiz insanlar, golf çılgınları, ödül eşleri ve reçeteli kadınlarla dolu bir Florida mahallesinin bir incelemesi” olduğunu söyledi. bağımlılar.” Buicks’te emeklilerin trafiği tıkaması. Başka bir deyişle: bir belgesel.”

Bazıları Serge’in Bay Dorsey’in ikinci kişiliği olduğunu düşünüyordu ama o onları düzeltti. Serge’nin onun egosu olduğunu, hayatı yaşadığını ve vicdanı ve kanunlar tarafından zorlanmadığı takdirde yapmak istediği şeyleri yaptığını söyledi.

Ortak bir noktaları vardı. Serge gibi Bay Dorsey de Florida tarihi ve kültürünün hayranıydı; ne kadar yabancı olursa o kadar iyi.

Adresi tozlu bir kütüphane bodrumundaki eski bir telefon rehberinde bulduktan sonra Jack Kerouac’ın St. Petersburg’daki son evinin izini sürdü. (Bay Dorsey aslında kütüphanenin tozlu bodrumlarında avlanan türden bir insandı.)

Bay Dorsey eve gitti, bir torba toprak aldı ve mevcut ev sahipleri onu durduramadan uzaklaştı.

Bir edebiyat dergisi olan Saw Palm’a verdiği röportajda Serge hakkında “Florida’ya olan takıntısı tamamen bana ait” dedi. “O benim bu konulardaki sözcüsüm. Bunu kitaba koymaya başladım ama biraz geri çekildim çünkü hoşgörülü olduğumu hissettim. Okuyucuyu bununla sıkmak istemedim.” Ancak şunu ekledi: “Bunun benim kurduğum bir bağlantı olduğunu öğrendim.”

Timothy Alan Dorsey, 25 Ocak 1961’de Indiana’nın kuzeyinde bir şehir olan Logansport’ta doğdu. O bir yaşındayken, ebeveynleri – iş adamı Fred Dorsey ve Carol Anne (Morse) Dorsey – ailelerini Florida’nın güneydoğu kıyısındaki Riviera Plajı’na taşıdılar.

Alabama’daki Auburn Üniversitesi’ne gitti, burada ulaşım okudu ve The Plainsman adlı kampüs gazetesinin editörlüğünü yaptı. 1983 yılında eğitimini tamamladı.

Sonraki 16 yılını gazeteci olarak geçirdi; önce Montgomery’de 1993’te kapanan Alabama Journal’da muhabir olarak, ardından diğer şeylerin yanı sıra suç ve politikayı da ele aldığı Tampa Tribune’de editör ve muhabir olarak çalıştı.

Her zaman roman yazmayı hayal etti. Evlenip bir aile kurduğunda bile Florida’nın arka yollarını ve arşivlerini keşfederek eyaletin resmi ve resmi olmayan tarihini özümsemek için saatlerce harcadı.

Janine Losey ile olan evliliği boşanmayla sonuçlandı. Kızı Erin’in yanı sıra başka bir kızı Kelly Dorsey hayatta kaldı; kız kardeşi Dinah Rankin; ve kardeşi Chris.

Bay Dorsey iş sırasında ve iş dışında öğrendiği her şeyi kitaplarına dahil etti. Ana karakterlerin ve çeşitli olay örgüsünün yanı sıra, materyallerinin çoğunun gerçek olduğunu veya en azından gerçeklikten ilham aldığını söyledi. Örneğin Serge, Miami Dolphins’in eski Hall of Fame koçu Don Shula’ya dayanan bir din kuruyor ki bu da pek çok Floridalının onun hakkında hissettiklerinden pek de farklı değil.

Bay Dorsey gazeteciliği ve son işini 1999 yılında bıraktı; aynı yıl, dördü Miami’de oynanan 1997 Dünya Serisi’nin arka planını konu alan bir cinayet gerilim filmi olan “Florida Roadkill”i yayınladı.

Bay Dorsey’in ilk romanı “Florida Roadkill”, gazetecilikten emekli olduğu 1999 yılında yayımlandı.Kredi…HarperCollins aracılığıyla

İngiliz yazar Mark Timlin, The Independent’ta “Florida Roadkill” hakkındaki incelemesinde, “Asitteki Carl Hiassen, hız toplarındaki Elmore Leonard gibi, bu roman da sizi ilk sayfadan son sayfaya kadar eğlendiriyor” diye yazdı. “Onu sevdim.”

Bay Dorsey, her ikisi de gazeteci ve daha sonra Florida’dan yazar olan Bay Hiassen veya Dave Barry kadar ulusal bir üne sahip değildi, ancak hayranları çok sayıda ve coşkuluydu. Okumalarına Serge tarzı tişörtler ve dövmeler giyerek geldiler ve yıllar boyunca eyalet çapında, genellikle Bay Dorsey’in kitaplarını dolduran kırsal, bataklık bölgelerde Serge tarzı festivaller düzenlediler.

Powell röportajında iyi yaşam hakkındaki fikri sorulduğunda Bay Dorsey, bunu yaşadığını söyledi.

“Daha iyi bir iş tanımı yazamazdım: Florida’da merakımın beni götürdüğü her yere seyahat etmek, yerel halkla konuşmak, en uzak arka yolları keşfetmek” dedi. “Sonra eve gelin ve bulduğum tüm harika şeyleri (tarihi, belirsiz, tuhaf), burada her gün gazetelerimizi dolduran şeylerin ince örtülü bir yansıması olan, görünüşte çirkin suç planlarına dönüştürün.”