Freida McFadden gerilim türünü nasıl fethetti?

dunyadan

Aktif Üye
Freida McFadden on yıldan fazla bir süre önce ilk romanı Şeytan Önlük Giyer'i kendi yayınladığında, bunun edebiyat kariyerinin hem başlangıcı hem de sonu olacağını düşünmüştü.

Beyin bozukluklarını tedavi eden bir doktor olan McFadden'ın zorlu bir işi vardı ve iki küçük çocuk yetiştiriyordu. Ama her zaman kurgu yazmak istiyordu. Akşamları kendini eğlendirmek için, otoriter bir amiri tarafından aşırı çalıştırılan ve aşağılanan asistan bir doktor hakkında oldukça otobiyografik bir roman yazdı.

McFadden, eşiyle birlikte bulunduğu Boston dışındaki evinden şöyle konuştu: “Belki bu kitabı yayınlarım, belki bin kişi satın alır, sonra ben de hikayemi bitiririm diye düşündüm.” , bir mühendis, şu anda 13 ve 17 yaşlarında olan iki çocukları ve Ivy adında bir kedi yaşıyor.

“Bu olmadı” diye ekledi.

On bir yıl, 23 kitap ve 6 milyondan fazla kopyanın ardından McFadden, görünüşe göre en çok satanlar listelerinde kalıcı bir favori. Circana BookScan'e göre kendisi şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok satan gerilim yazarıdır ve bu yıl şu ana kadar James Patterson, David Baldacci ve John Grisham gibi bilinen isimleri geride bırakmıştır.

Sürükleyici psikolojik gerilim kitapları Amazon'un en çok satanlar listesinde yer alıyor; Cuma günü Kindle'ın en çok satanlar listesinde bir numaraydı ve ilk 50'de altı romanı vardı. Ayrıca kitaplarından sadece fiziksel olarak değil, basılı olarak da çok büyük miktarlarda satıyor. kitapçıların yanı sıra Kroger, Aldi ve Albertsons gibi bakkal ve eczane zincirlerinde de bulunmaktadır.

On yıl boyunca kendi kendine yayıncılık yaptıktan sonra McFadden, Sourcebooks'un gizem ve gerilim yayıncısı Poisoned Pen Press ile bir dizi anlaşma imzaladı ve bu anlaşmalar onun yeni ve eski kitaplardan oluşan 15 kitabının basım haklarını aldı. Geçen Ağustos ayından bu yana, Poisoned Pen bunlardan yedi tanesini yayınladı ve iki tanesinin daha bu sonbaharda yayınlanması planlanıyor. Bu, tek bir yazar için alışılmadık derecede yoğun bir yayın programıdır, ancak bu hız, McFadden'ın kendilerine “McFanlar” diyen açgözlü okuyucularını pek tatmin etmiyor.

Sourcebooks'un satıştan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Paula Amendolara, “Onun bir sonraki kitabı yazmasını beklemek yerine, daha önce kendi yayınladığı kitapları serpiştiriyoruz, böylece hayranları sürekli olarak daha fazla Freida'yı besliyor” dedi.

McFadden'ın korkunç bir sırra sahip bir hizmetçiyi ve çok daha korkunç patronlarını konu alan serisinin üçüncü bölümü olan son çalışması “The Housemaid Is Watching”, 11 Haziran'da gösterime girdi ve ilk haftasında 240.000'den fazla kopya sattı. McFadden'ın üç kitabının ilk 10'da yer aldığı Haberler ciltsiz en çok satanlar listesinde 1 numaradan giriş yaptı.

Barnes & Noble'ın kitap müdürü Shannon DeVito, McFadden'ın gelişimi hakkında “Büyüme neredeyse patlayıcı düzeyde oldu” dedi. “O artık herkesin tanıdığı bir isim.”

Kitapları her yerde bulunsa da, onları yazan kadın bir sır olarak kalıyor. McFadden bir takma addır; kimliğini açıklamamaya dikkat ediyor, çünkü pratisyen bir doktor olarak hastalarının çok satan bir gerilim yazarı tarafından tedavi edilirken kendilerini tuhaf hissedebileceklerinden korkuyor.

“İş açısından doktor olmak istiyorum” diyor. “Kitaplarımın çoğunda tıbbi temalar var ve insanların 'Bu bana mı dayanıyor?' demesini istemiyorum. Bu hiç profesyonelce görünmüyor.”

McFadden gurur duyuyor ama aynı zamanda kitaplarının gördüğü ilgiden dolayı da gergin. Kısmen anonimliğini korumak için yüz yüze yazar etkinliklerinden kaçınıyor ve video görüşmeleri ve röportajları rahatsız edici buluyor.

“Her zamanki rutinim olmayan herhangi bir durum beni tedirgin ediyor” dedi. “İşe gidip bir düzine yeni hastayla konuşabilirim ve bu sorun değil, ancak insanların 'Aman Tanrım, bu Freida' demesi beni çok korkutuyor.”

Kütüphanecilerin ve kütüphane ziyaretçilerinin katıldığı yakın tarihli bir Zoom etkinliği bile onu heyecanlandırdı. “Ya öksürük krizi geçirirsem? Zoom etkinliğinden önceki gün yaptığı telefon görüşmesi sırasında paniklemiş bir sesle, “Ya burnum kanarsa?” dedi. (İyi gitti.)

Manhattan'ın merkezinde büyüyen McFadden, matematik grubuna katılan, okumayı ve defterlerini hikayelerle doldurmayı seven parlak bir çocuktu. Psikiyatrist olan babası sürekli olarak edebi kurguyu onun ellerine verirken, ayak hastalıkları uzmanı olan annesi onu Mary Higgins Clark ve Robin Cook gibi gerilim ve gerilim yazarlarıyla tanıştırdı.

McFadden, Harvard'da bir öğrenciyken matematikçi olmayı düşündü ama sonra tıpta karar kıldı.

Tıp fakültesi ve ihtisası sırasında, tıp alanındaki hayatın dehşetlerini ve onur kırıcılıklarını belgelediği kişisel bir blog tuttu. Yazmak, tıbbi uygulamaları ve ebeveynlik sorumluluklarını bir arada yürütmenin baskısından bir kaçış gibi görünüyordu, bu yüzden kurguyu denemeye karar verdi ve tıp fakültesindeki bazı hikayelerini ilk filmi The Devil Wears Scrubs'a uyarladı. Kitap beklediğinden çok daha fazla sayıda binlerce kopya sattığında, “tıbbi içerikli kadın romanları” için bir pazar olabileceğini fark etti.

Tıbbi ve psikolojik gerilim filmlerine yöneldi ve art arda beş kitap daha yayınladı. McFadden, “Üst Kattaki Eş” ve “Mükemmel Oğul” gibi romanlarıyla markasını güçlendirdi: Genellikle sıradan işleri ve sıradan sorunları olan (korkunç bir patron, sinir bozucu bir meslektaş, doğurganlık sorunları, sevgisiz bir evlilik) bağ kurulabilir kadın karakterlerin yer aldığı gerilim filmleri Daha sonra, birçok öngörülemeyen olay örgüsü, kendinizi ölüm kalım durumlarında buluyor.

2019'da McFadden, erkek arkadaşının psikotik eski kız arkadaşı tarafından işkence gören bir kadın hakkındaki hit romanı “The Ex”i yayınladı. McFadden, annesi de dahil olmak üzere birçok okuyucunun kafasını karıştıran kafa karıştırıcı bir doruk noktası yaratarak mümkün olduğu kadar çok sürprizi ve dönüşü bir araya getirdi.

“Annem kitabı sevdi ve hâlâ sonunu anlayamadı” dedi.

Okuyucuların kafa karıştırıcı sondan şikayet etmesi üzerine McFadden romanın sonunu yeniden yazdı ve yeniden yayınladı. Kitabın ortalama puanının 4,1'den 4,2 yıldıza yükseldiğini memnuniyetle kaydetti.

“Bunu öğrendim ile “Çarpık” dedi.

McFadden bu süre boyunca doktor olarak çalıştı ve bölünmüş bir yaşam sürdü. Sonunda hikayelerinin biteceğini ve yazmayı bırakacağını düşünüyordu ama fikirler gelmeye devam etti.

2019 yılında, arabasında yaşayan ve sabıka geçmişi nedeniyle iş bulamayan Millie adında çaresiz bir kadının hikayesini anlatan The Housemaid adlı romanı yayınladı. Millie, Long Island'da zengin bir ailede hizmetçi olarak iş bulmanın heyecanını yaşar, ta ki patronunun görünüşte mükemmel olan hayatının ve evliliğinin sadece bir göstermelik olduğunu keşfedene kadar.

McFadden bunu neredeyse yayınlamadı.

“Bunun benim için doğru marka olup olmadığını bilmiyorum, biraz fazla karanlık diye düşündüm, bu yüzden bunu beklemeye aldım” dedi.

Birkaç yıl sonra, e-kitap yayıncısı Bookouture ona yaklaşıp kitaplarından birini yayınlamayı ve posta listesinde tanıtmayı teklif ettiğinde, The Housemaid'i onlara satmayı kabul etti.

Kitap 2022 baharında büyük bir hit oldu. İki milyondan fazla kopya sattı ve Lionsgate film yapma seçeneğini güvence altına aldı. 83 hafta boyunca Amazon'un en çok satanlar listesinde yer aldı ve 60 hafta boyunca Haberler'ın ciltsiz çok satanlar listesinde yer aldı.

“Hizmetçi” çok sayıda okuyucuyu McFadden'ın önceki romanlarına çekti. McFadden, kendi kitaplarını yayınlayan bir yazar olarak dijital pazarlama konusunda uzman olmasına rağmen kitapçılardan alışveriş yapan veya havalimanlarından ve Target'tan kitap satın alan okuyucuları özlediğini hissetti. 2022 yılı sonunda bir acenteyle anlaşma imzaladı ve kitaplarını basılı olarak dağıtacak bir yayıncı aramaya başladı.

McFadden'ın menajeri Christina Hogrebe, “Zaten tutkulu hayranlardan oluşan çok samimi bir topluluk oluşturmuştu” dedi. “Karşılaştığımız zorluklardan biri, Freida'nın başarısı için vizyonumuzu paylaşan ve onun yayıncılık platformunun en değerli kısımlarını otomatik olarak gasp etmeyen bir yayıncı ortağı bulmaktı.”

McFadden zaten kendi başına çok fazla kitap sattığı için yayıncılarla pazarlık yaparken alışılmadık derecede geniş bir nüfuza sahipti ve Poisoned Pen Press ile e-kitap ve sesli kitap haklarını elinde tutmasına izin veren bir anlaşma yaptı.

McFadden'ın toplam gelirini hesaplamak zor çünkü birçok okuyucu kitaplarını Amazon'un Kindle Unlimited adlı e-kitap abonelik hizmeti üzerinden alıyor; bu hizmet, kendi kitaplarını yayımlayan yazarlara satılan kopyalardan ziyade okunan sayfalara göre ödeme yapıyor. McFadden, Kindle Unlimited'ın satışlarının yüzde 60'ını oluşturduğunu söylüyor. Ancak bu platform olmasa bile satışları şaşırtıcı. Circana BookScan'e göre McFadden, e-kitap ve sesli olarak 3,6 milyondan fazla kopya satarken, basılı kitapları da üç milyon kopya sattı.

Seyirci sayısı patlayan McFadden, kitap imzalamasını isteyen hayranlarının akınına uğruyor. Sadık McFan'lar onu bir arkadaş olarak görüyor – her ne kadar şahsen tanışmayacak veya size gerçek adını söylemeyecek türden olsa da – ve onu sık sık düğünlerine, mezuniyetlerine ve bekarlığa veda partilerine davet ediyorlar.

Menajeri Hogrebe, “Başka hiçbir yazardan bekarlığa veda partisine davet almadım” dedi.

McFadden başarısının gerçeküstü olduğunu ve işlenmesinin zor olduğunu düşünüyor. Yazmaya konsantre olmak için tıp mesleğini büyük ölçüde bıraktığını ancak tam zamanlı olarak hekimliğe dönmeye karar vermesi durumunda hastaları haftada bir veya iki kez görmeye devam ettiğini söyledi.

En çok satan yazar statüsü, kitaplarının kalıplaşmış ve abartıldığı yönündeki eleştiriler de dahil olmak üzere ona daha fazla eleştiri getirdi. Bazı okuyucular, “Öğretmen” adlı romanında bir kadının, cepsiz bir elbise giydiği için cep telefonu olmadan, saldırganla karanlıkta yalnız kaldığı bir sahneden şikayetçi oldu; Kızgın okuyucular, bazı elbiselerin cepleri olması nedeniyle McFadden'ın açıklamasının gerçekçi olmadığından şikayet etti. Diğerleri romanın bir lise İngilizce öğretmeni ile öğrencisi arasındaki ilişkiyi konu alan önermesinden rahatsız oldu.

“Zor çünkü yaptığınız her şey biraz daha inceleniyor. Birisi her zaman bir şeyi fark eder ve sinirlenir,” dedi McFadden.

Genellikle eleştirileri omuz silkerek görmezden gelir ve bir sonraki fikre geçer.

“Sadece eğlendirmeye çalışıyorum” dedi. “'Savaş ve Barış'ı yazmaya çalışmıyorum.”