Ganalı öncü yazar Ama Ata Aidoo, 81 yaşında hayatını kaybetti.

Afrika’nın önde gelen edebiyatçılarından ve en etkili feministlerinden biri olarak selamlanan Ganalı oyun yazarı, yazar ve aktivist Ama Ata Aidoo Çarşamba günü öldü. 81 yaşındaydı.

Ailesi yaptığı açıklamada, kısa bir hastalıktan sonra hayatını kaybettiğini söyledi. Açıklamada, ölüm nedeni veya yeri belirtilmedi.

Oyunlar, romanlar ve kısa öyküler yazmayı, çeşitli üniversite bölümlerinde görev almayı ve Gana’da kısa bir süre kabine bakanı olarak çalışmayı içeren geniş kapsamlı bir kariyere sahip olan Bayan Aidoo, kendisini sömürge sonrası Afrika’da önemli bir ses olarak kabul ettirdi.

1965’te yayınlanan çığır açan oyunu The Dilemma of a Ghost, yurtdışında okuduktan sonra eve dönen Ganalı bir öğrencinin ve sömürgecilik ve köleliğin mirasıyla boğuşan siyah Amerikalı karısının kültürel altüst oluşlarını araştırdı. Bayan Aidoo’nun Batı Afrika okullarında bir temel haline gelen birkaç çalışmasından biriydi.

Edebi kariyeri boyunca Bayan Aidoo, hala sömürgeciliğin mirasından muzdarip olan modern Afrikalı kadınların karşılaştığı paradoksları aydınlatmaya çalıştı. “Afrikalı kadının ezilen bir talihsizlik olduğuna dair batı algısı” olarak tanımladığı şeyi reddetti.

1992 Commonwealth Writers’ En İyi Kitap “Afrika” Ödülü’nü kazanan romanı Changes: A Love Story, ayrıldığı Gana’nın başkenti Accra’da eğitimli, kariyer odaklı bir kadın olan Esi’nin psikolojik ve kültürel ikilemlerini anlatıyor. kocası ona tecavüz ettikten ve zengin bir adamla çok eşli bir ilişkiye girdikten sonra.

Bu ve diğer birçok çalışmasında Bayan Aidoo, Afrikalı kadınların sömürgeciliğin uzun gölgesinden ayrılamaz olduğuna inandığı bir mücadele olan tanınma ve eşitlik mücadelesini tasvir etti.

Kız Kardeşimiz Killjoy, Bayan Aidoo’nun ilk romanıydı.

Çığır açan ilk romanı, Kız Kardeşimiz Killjoy veya Reflections From a Black-Eyed Squint (1977), bir burslu olarak Avrupa’ya seyahat eden Ganalı genç bir kadın olan Sissie’nin (geleneksel olarak böyle bir hareketin tanımlandığı şekliyle, bir Batılı sürekli eğitime katılmak) deneyimlerini anlattı. Almanya ve İngiltere’de, Afrikalı yurttaşlar arasında Batılı başarı kavramları da dahil olmak üzere beyaz değerlerin egemenliğiyle karşı karşıya kalıyor.

Virginia’daki Richmond Üniversitesi’nde misafir yazarlık ve Brown Üniversitesi’nde Africana Çalışmaları Bölümü’nde misafir profesörlük pozisyonları da dahil olmak üzere yurtdışında uzun yıllar geçirmiş bir Fulbright Bursiyeri olarak Bayan Aidoo, kültürel yabancılaşma duyguları da yaşadı.

İspanya’daki Alicante Üniversitesi tarafından 2003 yılında yayınlanan bir röportajda, “Yurt dışında yaşamaktan her zaman rahatsız oldum: ırkçılık, soğuk, hava, yemek, insanlar” dedi. “Ayrıca bir tür vatansever suçluluk hissettim. “Aman canım!” Gibi bir şey, evde yaşadığımız onca soruna bak. Burada ne yapıyorum?”

Yurtdışındaki hayata dair hisleri ne olursa olsun, Batılı edebiyat çevrelerinde sıcak karşılandı. 1997 tarihli bir Haberler makalesi, New York Üniversitesi’nde Afrika kökenli kadın yazarlar için düzenlenen bir konferansa katılmasının “devlet başkanlarına özgü bir hayranlıkla karşılandığını” bildirdi.

Bu unvanı hiçbir zaman elde edememiş olsa da, eğitimi herkes için ücretsiz hale getirmek amacıyla 1982’de kabul ettiği Gana Eğitim Bakanıydı. 18 ay sonra bu hedefe ulaşmak için birçok engeli aşması gerektiğini anlayınca istifa etti.

Bayan Aidoo’nun Changes: A Love Story adlı romanı, 1992’de Afrika’daki En İyi Kitap dalında Commonwealth Yazarlar Ödülü’nü kazandı.

1983 yılında Zimbabve’ye taşındıktan sonra Bayan Aidoo, ülkenin Eğitim Bakanlığı için müfredat geliştirdi. Afrikalı kadın yazarları desteklemek için 2000 yılında Mbaasem Vakfı’nı kurarak hayır işleri alanında da bir isim yaptı.

Afrika ülkelerinin birliği ve daha fazla özgürleşmesi için yalvaran önemli bir pan-Afrika sesiydi. Kıtanın doğal kaynaklarının ve insanlarının yüzyıllardır sömürülmesine öfkeyle konuştu.

1987’de bir Fransız gazeteciyle yaptığı röportajda, “Sizinle 500 yıl önce tanıştığımıza göre, şimdi bize bakın,” dedi ve daha sonra Nijeryalı Afrobeats yıldızı Burna Boy’un 2020 şarkısı “Yaptığınız Canavarlar”da örneklendi. “Biz her şeyimizi verdik, siz hala alıyorsunuz. Demek istediğim, biz Afrikalılar olmadan tüm batı dünyası nerede olurdu? Bizim kakaomuz, odunumuz, altınımız, pırlantamız, platinimiz.”

“Sahip olduğun tek şey biziz,” diye devam etti. “Ben söylemiyorum. Bu bir gerçek. Peki tüm bunların karşılığında ne elde ettik? Hiç bir şey.”

Christina Ama Ata Aidoo ve ikiz kardeşi Kwame Ata, 23 Mart 1942’de Gana’nın orta bölgesindeki Abeadzi Kyiakor’un Fanti köyünde doğdu.

Babası Nana Yaw Fama, ilk okulu inşa eden bir köy muhtarıydı ve annesi Maame Abba Abasema idi. Bayan Aidoo’nun hayatta kalanları hakkında bilgi hemen mevcut değildi.

Büyükbabası İngilizler tarafından hapsedilmiş ve işkence görmüştü, daha sonra kendisini “uzun bir savaşçı hattından geliyor” olarak tanımlarken bahsettiği bir gerçek.

Genç yaşlardan itibaren edebi bir çağrı hissettiğini söyledi. “15 yaşımdayken bir öğretmen bana ne yapmak istediğimi sordu ve nedenini ve nasıl olduğunu bilmeden şair olmak istediğimi söyledim.”

Dört yıl sonra bir kısa öykü yarışmasını kazandı. Yarışmaya sponsor olan gazetede yayınlanan hikayesini görünce “Bir rüyayı dile getirmiştim” dedi.