Holokost mağduru Eva Fahidi 97 yaşında hayatını kaybetti

Bayan Fahidi şöyle yazdı: “Hayatın bana hazırladığı onca şeye rağmen, kendimi kaderin sevgilisi gibi hissediyorum çünkü 18 yıl altı ay boyunca bir evim, bir babam, bir annem, bir küçük kız kardeşim, büyükannem ve büyükbabam vardı ve neredeyse 20 kuzen ve sayısız başka akraba. Müzikte, edebiyatta ve sporda macera ve keşiflerle dolu, aktif ve heyecan dolu bir yaşam sürdüm.”

11 yaşındayken babası, ailenin Roma Katolikliğine geçmesine karar verdi.

“11 yaşımdan itibaren dindar bir Katolik olarak yetiştirildim ve bu en azından kafamı karıştırdı” diye yazdı. “Hiçbir zaman dindar Yahudiler olmamıştık ve Katolik olduğumuzda birdenbire kendimi dogmayla karşı karşıya buldum.”

Ancak 1944’te yüzbinlerce Macar Yahudisinin toplanıp sınır dışı edilmesi nedeniyle bu dönüşüm ailesini kurtarmadı.

Bayan Fahidi, ortağı Andor Andrasi tarafından hayatta kaldı; bir kızı Judith; ve bir torunu. 2003 yılında Birkenau bölgesine yaptığı ziyaretle ilgili anılarında, ailesinin kaybını ve geride kalanların suçluluğunu yansıtıyordu.

“Yakın ailemin külleri gibi yakın ailemin külleri de yakınlardaki bataklıklara atıldı” diye yazdı, “ve 50 tane olduğunu söylediğimde hedeften çok uzakta değilim. Onları hayal kırıklığına uğrattığımı ve yerimin onların yanı, Birkenau bataklıklarında bir avuç toz daha olması gerektiğini düşünmeden edemiyorum.”

Acısını uzun ömrü boyunca yanında taşıdı.

“Zamanın tüm yaraları iyileştirdiği klişesi yalandır” diye yazdı. “Yaraya bağlı. Hiçbir zaman iyileşmeyen yaralar var.”