Hua Hsu: Bir Röportaj – Haberler

dunyadan

Aktif Üye
Yakın zamanda ilk kez okuduğunuz klasik romanlar var mı?

Birkaç ay önce taşınıyordum ve üniversitede aldığım André Breton ve Philippe Soupault’nun The Magnetic Fields’ının bir kopyasına rastladım, şüphesiz grubun adı ve o zamanlar belirsiz olan ‘otomatik yazı’ kavramı yüzünden. “20 yaşında birinin kendini savunması son derece havalı bir şeydi. Onu sadece birkaç hafta önce, bir kitap temizliği yaparken ve beklenen yaşam süresini Hegel’i gerçekten anlama olasılığıyla karşılaştırma oyununu oynarken açtım. “Manyetik Alanlar”a göz gezdirdim – her şeyden çok veri kaydetme ve sayfaları çevirme alıştırması – ve elimden bırakamadım. Dilin bunu yapabileceğini unutmuşum. Sonra gerçeküstücülük ve “otomatik yazma” pratiği hakkında okumaya başladım. Bana sihir gibi geldi; Gençken olduğumdan çok daha az yaratıcı veya maceracıyım. Keşke o zamanlar okusaydım.

Kimsenin duymadığı favori kitabınız hangisi?

Kitabın tanımını genişleteceğim ve bir SOS yayınlayacağım: 1990’ların sonunda kendisine “M” adını veren bir yazar. Secret Asian Man adlı bir dergi yazdı ve yayınladı. Her sayı, Seattle, New York ve Paris’teki başıboş bir arkadaş grubuna yazılan mektuplardan, günlük kayıtlarından ve East Village sanat gösterileri, kafelerdeki gündelik sohbetler veya müzik üzerine ara yazılardan oluşuyordu. Çoğu, tek başına dünyayı gezmenin, şehirleri keşfetmenin, arkadaş aramanın ve büyümenin beklentilerinin nereden geldiğini merak etmenin romantizmi etrafında dönüyor. Bu basımlardan oluşan bir koleksiyon şüphesiz benim en sevdiğim ve kimsenin adını duymadığı kitap olacaktır. Her zaman bu dergiyi kimin oluşturduğunu, gözden kaçırdığım herhangi bir sorun olup olmadığını ve bunları yeniden yayınlayıp yayınlayamayacağımı bilmek istemişimdir. Bunu okursan, lütfen bana yaz!

Kendi sesli kitap anlatımınızı sundunuz. Kitabı okumak ona bakış açınızı değiştirdi mi?

Garip bir deneyimdi. Bazı zamanlama sorunları nedeniyle, Temmuz ayı sonunda sesli kitap için yalnızca izin günleri vardı. Kitabın merkezi travmasını anlatmak zorunda kaldığım gün, olayın 24 yıl önce olduğu gerçek günde sona erdi. Bu bölümden hemen önce öğle yemeği için durduk. Hayattaki olayları bir kitaba dönüştürme süreci kafa karıştırıcı ve kafa karıştırıcı olabilir. Kayıt seansı, yoğun bir programın başka bir parçası gibi geldi. Kelimelere dökmek zor, ama o gün o ses geçirmez stüdyoda oturup bundan sonra ne olacağını ve daha sonra ne olacağını düşünerek bir anlık sessizlik yaşamak çok ürkütücü ve huzurlu hissettirdi.

Hangi yazarlar özellikle arkadaşlık konusuna uygundur?

Andrew O’Hagan’ın Mayflies’ını, Ann Patchett’in Truth and Beauty’sini ve Gail Caldwell’in Let’s Take the Long Way Home’unu seviyorum. Gruplarla ilgili kitapların aslında arkadaşlığın karmaşıklığıyla ilgili kitaplar olduğunu da düşünüyorum ve Tracey Thorn’un “My Rock ‘n’ Roll Friend” kitabı favorilerimden biri. Ancak arkadaşlığa odaklanan yaratıcı ifadenin en iyi biçimi rap müziktir.