İnceleme: Bu Çocuk: John Lennon ve Paul McCartney’nin Erken Yaşamları, Ilene Cooper

dunyadan

Aktif Üye
BU ÇOCUK: John Lennon ve Paul McCartney’nin ilk yaşamları, yazan Ilene Cooper

1980’lerin başında İngiltere, Cambridge’de bir lisede İngilizce öğretmeniydim. Bir veli akşamında Ivan Vaughan adında hoş bir adamla akıllı oğlu hakkında konuşurken yan masadaki bir meslektaşım bana doğru eğildi. “Ivan’ın şöhret iddiasını biliyor musun?” Başımı salladım. “John Lennon’ı Paul McCartney ile tanıştırdı.” Ona baktım. şöhret iddiası? Vaughan icat edilmiş Şöhret. Paul’ü John’la tanıştırmak, patates kızartmasına ketçap eklemek ya da büyük patlamayı tetiklemek gibiydi. Vaughan belki de tanıdığım en önemli insan.

This Boy: The Early Lives of John Lennon & Paul McCartney, genç okuyucular için bir tarih kitabı, bu yüzden elbette doğruluğunu ve hırsını doğrulamak için eski öğrencimin babasından söz edildiğini görmek zorunda kaldım. Endişelenmemeliydim. Zaten önsözde “6. Temmuz 1957″, inisiyasyonun gerçekleştiği Liverpool, Woolton’daki kilise festivali hakkındadır. Ilene Cooper, olayın dünyayı sarsan doğasını anlıyor.

Bu Çocuk, özellikle Amerikalı bir yazar için etkileyici bir başarı, çünkü genç Paul ve John’un hikayesini anlatmak, savaş sonrası İngiltere’nin hikayesini tüm acımasız sefaletiyle anlatmak demektir: Son on yılda bombalanarak paramparça oldu. 1950’lere kadar ülke şeker, et ve kömür gibi temel gıda maddelerinin karneyle alınmasını deneyimledi. Birçok kişi tuvaleti kullanmak için evlerinden çıkmak zorunda kaldı. John ve Paul sırasıyla 10 ve 8 yaşındayken, 17 yaşındakilerin sadece yüzde 7’si okula gidiyordu. Gri ve umutsuz bir yerdi ve Cooper griliğin hemen köşeyi dönünce meydana gelen patlamaya nasıl katkıda bulunduğunu açıklamakta mükemmel bir iş çıkarıyor. Hayatınızın yarısını soğuk, ıslak bir otobüs durağında bekleyerek geçirdiyseniz (T-Birds ve hatta İngiliz gençler için araba yok), Little Richard ve Elvis Presley kulağa heyecan verici bir şekilde başka bir dünyadan geliyor.

Cooper, Beatles’ın mizah anlayışını şekillendirmeye yardımcı olan, Peter Sellers’ın oynadığı gerçeküstü Python öncesi BBC radyo komedisi “The Goon Show” hakkında bile konuşuyor. (Bahsetmediği şey, grubun kariyer yolunun Goons olmadan çok farklı olabileceğidir: Starchy George Martin, onlarla tanışmadan önce hiç bir rock ‘n’ roll kaydı yapmamıştı, ama Sellers’ın yapımcılığını üstlenmişti. Goon, Beatles için yeterince iyiydi.)

Cooper, John ve Paul’ün karşılaştıkları kişisel trajediler ve şarkı yazarlarının bağı için ne kadar önemli oldukları konusunda eşit derecede iyidir. McCartney annesini meme kanserinden kaybettiğinde 14 yaşındaydı; Lennon’ın annesi, Woolton’daki kader kutlamasından bir yıl sonra öldü. Lennon 17 yaşındaydı, ancak annesi birkaç mil uzakta yeni ailesiyle yaşarken, büyük ölçüde Mimi teyzesi tarafından büyütülen kaotik ve sancılı bir çocukluk geçirmişti. Babası olay yerinden tamamen kaybolmuştu. John ve Paul, McCartney’nin oturma odasında “burun buruna” şarkılar yazarak birbirlerini rahatlattı.

This Boy, müziğe o kadar takıntılı ki onu yaratan sosyal bağlamı anlamak isteyen çocuklar için harika bir giriş. Şu anda grubun üç ciltlik anıtsal bir biyografisi üzerinde çalışan dünyanın önde gelen Beatles uzmanı Mark Lewisohn, Fab Four’dan Robert Caro ise, o zaman Ilene Cooper onların Ernst Gombrich’idir. Eğer gençleriniz benimki gibiyse, küçük hikayeler muhtemelen onlarca yıl boyunca işe yarayacaktır.

Nick Hornby, Dickens ve Prince: A Particular Kind of Genius kitabının yazarıdır.

BU ÇOCUK: John Lennon ve Paul McCartney’nin ilk yaşamları | Ilene Cooper tarafından | Resimli | 192 sayfa | Vikingler | 17,99 $ | 10 yıldan itibaren