Jon Klassen pano sanatı üzerine kitap

dunyadan

Aktif Üye
Eğer işiniz resimli çocuk kitapları yazmaksa, siz çalışırken önünüze hayali bir çocuk oturacak ve sık sık “ÇOK UZUN” diye bağıracaktır. (Bunu gerçek hayatta da bağırabilirsiniz.) Böylece başınızı tekrar eğip durursunuz, giderek daha kısa taslaklar okursunuz, ta ki “ÇOK UZUN” diye bağırma sıklığı azalıncaya ve sonunda hiç bağırmaya başlayıncaya kadar.

Her ne kadar gürültücü olursa olsun, bu hayali çocuğun kıymetini bilmeyi öğrenirsiniz. Resimli kitaplar, yeni yürümeye başlayan çocuklardan erken okumaya başlayan çocuklara kadar pek çok çocuğa dağıtıldığı için yaşları mutlaka belirsizdir ve bunlar öğretmendir.

Onlarla paylaşmak istediğinizi düşündüğünüz bir şeyle başlarsınız: bir ders, mesaj ya da en azından akıllıca bir fikir. Ve “ÇOK UZUN” diye bağırmayı bitirdikleri zaman, sen onlara söylemek istediğin her şeyi çoktan bırakmış olacaksın.

Sonuç, başı, ortası ve sonu olan bir hikaye ya da çözülmüş bir tür çatışma olabilir. Ama temiz ve basit, hatta belki de soyut.

Bir kitaptan çok bir hayali gerçekleştirmiş gibi hissediyorsunuz. Bu harika. Lanet olsun, kendini şair gibi hissediyorsun.

Resimli kitaplar üzerinde çalışmanın en iyi yolu budur. Bunlar yaklaşık 32 sayfa uzunluğundadır (her ne kadar bazılarımız ara sıra daha uzun süre kullansa da), yaklaşık 10 ila 12 inç yüksekliğinde ve aynı genişliktedir. Bunun ötesinde çok fazla kural yok. Oldukça açık ve çok eğlenceli bir ortam.

Şimdi, tam da bu formatta hızınızı bulduğunuz sırada, hayali çocuğunuzun elinizden alındığını hayal edin; elinizden gelenin en iyisini elinden alan karanlık çağın çığlık atan çocuğunu canlandırın. Birisi onların yerine daha spesifik bir hayali izleyici koyar. Bu açıkça bir bebek.

Bebeğe iliştirilmiş bir not var. Notta şöyle yazıyor: “Okuyamıyorum. Konuşamıyorum. Klasik anlamda hikayeler ve olay örgüleriyle ya da genellikle tanımlandığı şekliyle karakterlerle ilgilenmiyorum. Benim için neyin var?”

Görünüşe göre onlar için sahip olduğumuz şey karton kitaplar. Yukarıda bahsedilen ve bazen daha sonra karton kitap olarak yeniden paketlenen 32 sayfalık resimli kitapların aksine, bu şekilde tasarlanmış orijinal karton kitaplardan bahsediyorum. Bu orijinal karton kitaplar genellikle resimli kitaplardan daha kısadır ve format olarak da daha küçüktür.

32 sayfalık resimli kitap için çizmeye başladığım grafiğin bir ekseninde “hayal gücümde bana bağırılmadan önce üzerinde çalışılacak malzemenin ters miktarı”, diğer eksende ise “kendimi bir çocuk gibi ifade etme yeteneği” varsa, şair Bu daha kısa ve daha küçük kitap ile önümde yerde oturan ve görünüşte yapmaya alışkın olduğum hemen hemen her şeye ilgisiz olan bu bebeğin birlikte kesinlikle ideal olan koşullar olduğu açık. Soyutlama, hayal kurma ve bazen de duygular bir şair gibi yaratabiliyordu.

Bir bebeğin dikkatini çekmeye çalıştığınızda, sizin (ya da en azından benim) dürtünüz ona bir şeyler öğretmek ya da akıllı olmak değildir. Henüz bu mesajları almadıklarını biliyorlar. Sadece onları dakika dakika meşgul etmeyi umuyorsunuz.

Bebekler için bir yazar olarak, hedef kitleniz biraz daha büyüdüğünde, elde etmek için çok çalıştığınız (ve çoğu zaman hayal gücünüzü kullanarak bağırdığınız) o açık, rahat zihin durumuna hemen başlarsınız. Ve karton kitaplar çok kısa olduğundan, onu bulduğunuzda kırılgan ruh halinizi mahvetmek için daha az zamanınız olur.

Bu sonuca tek başıma varmadım. Karton kitapların potansiyeli bana öncelikle iki kişinin çalışmasıyla gösterildi: Japon yazar ve illüstratör Taro Gomi ve bu formatın tartışmasız kraliçesi, Amerikalı yazar ve illüstratör Sandra Boynton.

Boynton'un “Suaygırları Çılgına Dönüyor!” O zamanlar henüz bir yaşında bile olmayan oğlumu, kendisine okunanları dikkatle dinlerken (ve denemekten yoksun olduğu için değil) ilk kez görüyordum. Bu onu her yazarın okurlarını tatmin etmeyi umduğu şekilde tatmin etti.

Boynton'un çalışmalarını duymuştum ve görsel olarak biliyordum ama o zamana kadar onun bir cadı olduğunu bilmiyordum. Ormandan bir şarkı söylüyor ve çocuklar onu yumuşak hayvanlarla dolu pastel renkli dünyasına kadar takip ediyor. Teknik, ritmik veya ses açısından ne yaptığını ve küçüklerin ilgisini doğrudan neyin çektiğini bildiğimi iddia etmiyorum. Ve böylece, bilimsel yeteneğim olmadığı için, ona cadı deme geleneğine başvurdum.

Ancak burada müzikle karşılaştırma yapmak faydalıdır. Boynton aynı zamanda bir söz yazarıdır ve karton kitaplar istediklerinde hikayeden çok şarkı gibi davranabilirler. Ancak onun kitaplarının sadece (ağır) kağıt üzerine yazılmış şarkılar olduğunu söylemek abartı olur.

En önemlisi, Boynton seyircisinin, belki de hayatlarında ilk kez, bundan sonra ne olacağını görmeleri için sayfayı çevirmesini nasıl sağlayacağını biliyor. Ve çözülmesi gereken bir eyleme veya soruna ihtiyaç duymadan duygusal, enerjik bir yükseliş ve düşüş yaratabilir. Çizimleri basit ve sakin, karakterleri oradayken her zaman biraz kafası karışmış görünüyor ve ortaya çıkan dünya zengin ve akılda kalıcı.

Taro Gomi aynı zamanda aldatıcı derecede basit unsurlardan geniş dünyalar yaratma konusunda da yeteneklidir. Verdiğim paraya göre, onun illüstrasyonları dünyanın en iyileri arasında. “Otobüs Durakları” onun gördüğüm ilk eseri ve nefes kesici güzellikte. Hız kazanıyor, süzülüyor ve sonra yine hiçbir olay örgüsü, öncül, kahraman ya da kötü adam olmaksızın sorunsuzca yere iniyor.

Ama bana tahta kitabın neler yapabileceğini gösteren kitabı “Bahar Geldi” idi. Bu dairesel ninnide Gomi, uzayı, ölçeği ve zamanı değiştirmesine olanak tanıyan gevşek görsel kurallar ortaya koyuyor.

Baştan sona okuduktan sonra kendi kendime şunu düşündüm: “Yönetim kurulu kitapları bunu yapabilir mi?” ve “Eh, Taro Gomi bunu yapabilir.”

Yakın zamanda denedim. Sürecin umduğum kadar eğlenceli, ödüllendirici ve şiirsel olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum. Onu sevdim.

Gerçek bir bebek gibi, çalışırken karşımda olan hayali bebek bana genellikle etkileşimde bulunduğum büyük çocuk kadar geri bildirim vermiyordu. Kitapların gerçekte nasıl olduğunu göreceğiz.

Peki bebeklerin gerçekte ne düşündüğünü kim bilebilir? Belki sadece Sandra Boynton biliyordur.