Joy Williams ile Röportaj: Kitaptan uyarlanmıştır

Başucu masanızda hangi kitaplar var?

Walton Ford'un Pancha Tantra'sı. Ressamın canlı ve trajik eserlerinin nefes kesici bir derlemesi. Ayrıca yıllar önce Galler'deki yıkılmış bir kilisede bulunan ve New York'taki Argosy Kitap Mağazası'nın nezaketi sayesinde yeniden toparlanan yırtık pırtık bir “Ahit Newydd”. Galce'de yalnızca altı kelime biliyorum ama onlara göz atmaktan keyif alıyorum.

Aldığınız en iyi yazma tavsiyesi nedir?

En iyi kısmını hatırlamıyorum ama en kötü kısmı şuydu: Eğer keyif almıyorsanız yapmayın.

70 yaşından önce kimsenin okumaması gereken kitap hangisi?

Belki Lewis Carroll? “Deli Bahçıvanın Şarkısı” mı?

Çıngıraklı yılan gördüğünü sandı

Bu ona Yunanca sordu:

Tekrar baktı ve öyle olduğunu gördü

Gelecek haftanın ortası.
Bu ancak yedinci ya da sekizinci onyılda gerçekten anlamlı olabilir.

Bir Haberler yazarı bir zamanlar sana böyle demişti “İnsanlığın önemsizliğinin olağanüstü ozanı.” Ayakkabı uygun mu?

Bard mı? Ayakkabı? Ne tuhaf sözler.

En sevdiğiniz kurgusal kahraman veya kadın kahraman kimdir? En sevdiğiniz anti kahraman veya kötü adam?

Birkaç tane var. Harrison'ın Dalva'sı, McCarthy'nin Yargıcı, Flannery O'Connor'ın Büyükannesi, Coetzee'nin Elizabeth Costello'su, DeLillo'nun Lauren Hartke'si, Lowry'nin Konsolosu, Sorokin'in Crouper'ı, Didion'un Maria Wyeth'i.

Son zamanlarda ilk kez okuduğunuz klasik romanlar var mı?

Puşkin'in Eugene Onegin'i ve Platonov'un Chevengur'u. Ayrıca Platonov'un, ortak çevirmen Robert Chandler'in mükemmel bir giriş yazdığı Soul'da derlenen kısa öykülerini de keşfettim. Eser taze, hüzünlü, sakin ve tuhaf.

Hediye olarak aldığınız en iyi kitap hangisi?

1961'de üniversitedeki İngilizce profesörüm Dr. Harold Dean, Emily Dickinson'ın şiirlerinden oluşan üç ciltlik bir şiir koleksiyonu. Geçenlerde bir arkadaşım bana Ted Hughes'un “Crow” kitabının Faber & Faber kopyasını verdi. Karga ne tür şarkılar söylüyor? Kesinlikle Whitman'a özgü değil.

En son okuduğunuz ve güldüğünüz kitap hangisiydi?

Jim Gauer'ın “Yeni Patlayıcılar” adlı eseri. Akıllı, acımasız, döngüsel.

Seni kızdıran son kitap?

Bu son kitap değil ama Sue Klebold'un “Bir Annenin Hesabı: Trajedi Sonrası Yaşamak” kitabı.

Kitaplarınızı nasıl düzenliyorsunuz?

Makul değil. Ve onlar her yerdeler. Raflarda, sıralarda, masalarda, Laramie'deki Piskoposluk Katedrali'ndeki uzun sıralarda. Eşsiz bir yer büyükanneme ait olan bir dolaptır. Çocukluğumda rüyaları yorumlayan bir kitap vardı. Bu mucizeye erişimim engellendi. Bugün, üst kısmı kesik olan dolap daha çok gösterişli bir şeye benziyor ve benim için en önemli kitapları barındırmak şöyle dursun, sürekli yeniden düşündüğüm kitapların saklandığı bir kutu. Onlardan pek hoşlanmıyorum ama bir şey beni onları başka bir yere göndermekten alıkoyuyor. Garip bir yığın.

Revizyonlara inanmadığınız doğru mu?

Devam etmeden önce satıra ve sayfaya büyük bir baskı uygulayarak yavaş yazıyorum. Bir kelimeye karar verip sonra onun doğru kelime olmadığını fark edip başka bir kelime aramak muhtemelen fazla çalışmaktan ibarettir. Bu taslaklar Buna inanmıyorum. Üzerinde çalıştığım şeyin ilk taslak olduğu ve ikinci, hatta üçüncü taslağın gerekli olduğu düşüncesine dayanamıyorum.

Bir edebiyat yemeği düzenliyorlar. Yaşayan veya ölen hangi üç yazarı davet ediyorsunuz?

Akşam yemeği partilerinin zamanı değil! Neşeli tüketim, kayıtsızlık ve övünme sorunlu dünyamızı iyileştirmeyecek. Türlerimizin yok olması ve sebep olduğumuz ve izin verdiğimiz çevre tahribatı bizim günahımız ve utancımızdır; biz de davranış ve düşünce tarzımızda büyük bir değişikliğe, kalplerde ve vicdanlarda bir değişikliğe ihtiyacımız var. Bu değişimi sağlamada kurgunun rolü büyüktür, ancak daha az tanıdık, gerçek anlamda ve ruhsal olarak daha cüretkar hale gelmesi gerekiyor. (Akşam yemeği partisi fikrine dönecek olursak, eğer ölü misafirler gelseydi, yaşayanları biraz saçma bulmazlar mıydı?)

Yazmaya vaktiniz olmayacağından endişelendiğiniz bir şey var mı?

Ne güzel bir soru ama ilginiz için teşekkürler.