Kadınların hayatlarını kaydeden caz çağı asi Nancy Hale ile tanışın

1988’de öldüğünde Hale, Mary Cassatt’ın romanları, anıları ve biyografisi dahil olmak üzere 21 kitap ve 10’u üretken ve başarılı bir yazar olarak statüsünü belirleyen O. Henry Ödülü’nü alan 100’den fazla kısa öykü yayınlamıştı. yazar mükemmel yazar. Beauvoir’ın romanlarında yaptığı gibi, Hale kendi kendini analiz etme yeteneğini genel olarak kadınlara (her zaman olmasa da genellikle varlıklı türden) uygulayarak Edith Wharton (kendi gösterişli Gilded-Age ortamını yaratan) arasında şimdiye kadar eksik olan bağlantıyı sağladı. ) evvel. ve Mary McCarthy (savaş sonrası özgürleşmiş kadın portreleriyle şok eden). Buna rağmen, günümüzün çoğu okuyucusu – iyi okunan okuyucular dahil – onu hiç duymadı. Kendimi suçlayabilirim: Hale dikkatimi ancak 2019’da Amerika Kütüphanesi, romancı Lauren Groff’un editörlüğünü yaptığıWhere the Light Falls: Selected Stories of Nancy Hale’i yayınladığında fark etti.

Bunun mümkün olması beni hem şaşırttı hem de kızdırdı. Hale’in Kuzeydoğu Massachusetts’in tuzlu küçük köşesinde benzer özlemlerle beslenerek büyüdüm, bu da onların varlığına dair cehaletimi daha da cesaret kırıcı hale getiriyor. 2000 yılında Boston’dan New York’a taşındığımda, aynı zamanda medyanın başka bir dönemin “modern kadını” – bekar, çocuksuz, kendi kendine yeten (ancak Carrie Bradshaw kadar anlayışlı olmasa da) favori imajıydım. Hale gibi, bana ait olduğunu düşündüğüm sınırsız özgürlükler ile gerçekte yüzleştiğim görünmez sınırlamalar arasındaki uçuruma düştüm. Piyasanın bu gerçeklere kafayı takmış kadın yazarlara olan hayranlığının devam ettiği göz önüne alındığında, Hale’in örneğinin bu kadar uzak olması dikkate değer.

Böyle bir kültürel amnezi nasıl mümkün olabilir? Hale’in davasının, Hale’in tarihsel anındaki paradokslarla ve Hale’le karmaşık ilişkisiyle çok ilgisi olduğu sonucuna vardım; bunların tümü, sözde Özgürlük Meşaleleri kampanyasında oldukça iyi bir şekilde somutlaşıyor.

Gerçekte politik bir gösteri değildi. Bunun yerine American Tobacco Company, satış yapanlarla kadın alıcılar arasındaki en büyük engelin, toplum içinde sigara içen kadınlara yönelik damgalama olduğu sonucuna varmıştı. Şirket tarafından tutulan bir reklamcı, feminist retoriği canlandırmak için hakim oy hakkı iştahını kullanarak, kendilerini dışarıda ateşe vererek “erkeğin kadınlara insanlık dışı davrandığını protesto etmek” için bir düzine fotojenik sosyeteye yeni giren kişiyi işe aldı. Bir kez daha ve son kez değil, kadınlar bir iş planının araçlarıydı.

Hale’in romanlarında sık sık ortaya çıkardığı ve üçüncü ve en önemli kitabı The Savurgan Kadınlar’ı 1942’de en çok satanlar listesine girmesini sağlayan tam da bu türden bir çelişkiydi -özgürlüğün neye benzediği ile gerçekte ne olduğu arasındaki uçurum-. Derin, roman 1910’larda Massachusetts’te küçük bir kasabada tanışan ve 1920’ler ve 30’larda Boston , Manhattan ve Kuzey Virginia’da yaşarken kariyer, evlilik ve annelik peşinde koşan üç kızın iç içe geçmiş hayatlarını anlatıyor. Yol boyunca, her biri kendi yolunda, Tocqueville’in Amerika’da, bakireden başhemşire giden yolda “kadının bağımsızlığının evlilik bağları içinde geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybolduğu” şeklindeki ünlü gözleminin gerçeğini kanıtlıyor. Trajik ironi, elbette, Tocqueville’in bu satırı 1840’ta yazması ve onun Hale’in kitabıyla olan ilişkisini daha da iç karartıcı hale getirmesidir.