Kalitesiz sertifikalarla öğretim vazifelisi olmaya yeni YÖK Lideri dur demeli!

dunyadan

Aktif Üye
Kalitesiz sertifikalarla öğretim vazifelisi olmaya yeni YÖK Lideri dur demeli!
Öğretim gorevlisi ilan şartlarının belirlenmesi hususunun 9 Kasım 2018 tarihinden bu yana Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Personel Daire Başkanlığının kontrolünden çıkartılarak bütünüyle üniversitelerin yetkisine bırakılması son senelerda adrese teslim kadroların giderek artmasına niçin oldu. Kişinin özgeçmişinde yer alan kalitesi ve geçerliliği dahi tartışmaya açık olan sertifikalara bakılırsa belirlenen öğretim nazaranvlisi alım ilan şartları neticesinde kadrolara haliyle bir kişi başvurabilmekte ve aday kendiyle yarışarak başarılı ilan edilmektedir.

Her geçen gün iyileşmeye dair işaretler görmek yerine kötüye gidişe hep birlikte şahitlik ediyoruz.

Şimdi sizlere yeni bir örnek üzerinden öğretim gorevlisi alımının nasıl bir düzeye indiğini/indirildiğini gösterelim. Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafınca 23 Ekim 2021 tarihinde Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programına alınmak üzere 2 (iki) adet Öğretim bakılırsavlisi kadrosu ilan edilmiştir.

İlan şartlarına baktığımızda her iki kadroda da kişiye özel çalışma şartları ve sertifikalara yer verildiği görülmektedir. Bunlar:

“Trikolojiye Giriş”,

“Nütrisyon ve Saç Sağlığı”,

“Güzellik ve saç bakım hizmetlerinde bulaşıcı hastalıklar ve hijyen”

“Yaşlılarda saç ve tırnak sağlığı ile ilgili çalışmalar yapmış olmak.”

İlk kez öğrenci alımı yapmak için ilana çıkılan bu programda doğrudan bu sertifikalarla ilana çıkmanın tek bir açıklaması olabilir.

BENİM ADAYLARIM VAR ONLARA ÖZEL KADRO AÇTIM!”

Durumun böyle olduğu öyle açıkça belli oluyor ki ALES’ten muaf olarak alım yapacakları Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Programında belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak olanlarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak ya da lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübe sahibi olmak şartı

Diğer taraftan, tecrübe şartını belirttikleri birinci sıra numaralı ilanlarında da ilgili Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan “alanında tecrübe sahibi olmak şartının, hangi öğrenim düzeyinden daha sonrasına ait olduğu, belirli bir adayı tanımlamayacak biçimde belirtilir.” hükmüne rağmen bunu belirtmemeleri adaylarının ya okurken bu tecrübeyi sağladığını ya da lise senelerında edindiği izlenimi yarattığını da belirtmeden geçmek istemiyoruz.

Sonuç olarak, maalesef ön değerlendirme neticeleri ilan edildiğinde de goreceğiz ki, bu kadrolara sadece bir kişi başvurabilecektir. Çünkü ülkemizde bu sertifikaları ve mezuniyet şartlarını taşıyan ikinci bir isim çıkmayacaktır!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.