Kazaklar Hangi Alfabeyi Kullanıyor ?

Duru

Yeni Üye
Kazaklar Hangi Alfabeyi Kullanıyor?

Kazakistan, Orta Asya'nın önemli ülkelerinden biri olarak tarih boyunca farklı kültürlerin ve medeniyetlerin etkileşimine sahne olmuştur. Bu durum, Kazakların kullandığı alfabenin de zamanla değişmesine neden olmuştur. Kazakların alfabesi, Sovyetler Birliği döneminde bir süre Kiril alfabesiyle yazılmış olsa da, son yıllarda Latin alfabesinin kullanımıyla ilgili ciddi bir dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu makalede Kazakların kullandığı alfabeler, tarihsel gelişimi ve dönüşüm süreci ele alınacaktır.

Kazakistan’da Kullanılan Alfabeler: Tarihsel Süreç

Kazaklar, tarih boyunca farklı alfabeler kullanmışlardır. Bu süreç, Kazakistan'ın hem coğrafi hem de politik olarak çeşitli kültürlerin etkisi altında olmasından kaynaklanmaktadır. Kazak alfabesinin tarihsel gelişimini genel hatlarıyla şöyle özetleyebiliriz:

1. **Arap Alfabesi (10. Yüzyıl - 19. Yüzyıl Başları)**

Kazaklar, İslam’ın kabulüyle birlikte Arap alfabesini kullanmaya başlamışlardır. 10. yüzyıldan itibaren Arap harfleri, Kazak dilinin yazılmasında yaygın olarak kullanılmıştır. Bu dönemde Kazaklar, Arap alfabesini sadece dini metinler için değil, aynı zamanda günlük hayatlarını düzenleyen yazılı belgelerde de kullanmışlardır.

2. **Cyril Alfabesi (1929 - 2018)**

Sovyetler Birliği'nin etkisiyle, Kazakistan 1929'da Latin alfabesine geçtikten sonra, 1940 yılında Sovyet yönetiminin emriyle Kiril alfabesi kabul edilmiştir. Kiril alfabesi, Kazak dilinin Rus etkisindeki sesleri daha iyi ifade etmesine olanak tanımış ve bu dönemde Kazaklar Kiril alfabesiyle yazmaya başlamıştır. Bu süreç, Sovyetler Birliği'nin resmi dil politikalarının bir parçasıydı ve Kazaklar için dildeki Rus etkisi arttıkça Kiril alfabesinin kullanımını daha yaygın hale getirmiştir.

3. **Latin Alfabesi (Günümüz ve Gelecek Planları)**

Kazakistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, 2017 yılında Kazak Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in önerisiyle Latin alfabesine geçiş sürecini başlatmıştır. Bu karar, Kazak dilinin daha modern bir şekilde dünya ile iletişim kurmasını sağlamak ve Kazakistan'ın kültürel bağımsızlığını pekiştirmek amacıyla alınmıştır. Kazakistan, 2025 yılına kadar Latin alfabesine tamamen geçmeyi hedeflemektedir.

Kazak Alfabesi Hangi Harflerden Oluşur?

Kazak alfabesinin harf yapısı, kullanılan alfabenin türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 1940'tan sonra Kiril alfabesiyle yazılmaya başlanan Kazak alfabesinde, 42 harf bulunmaktadır. Ancak Latin alfabesine geçiş süreciyle birlikte bu sayı azalacaktır. 2025 yılı itibariyle Kazakistan’ın tam olarak geçmeyi planladığı Latin alfabesi 32 harften oluşmaktadır.

**Kiril Alfabesiyle Kazak Alfabesi (1940-2018)**

Kazak Kiril alfabesinde kullanılan bazı harfler, Kazak diline özgü özel sesleri ifade etmek için eklenmiştir. Bu alfabenin harfleri şu şekildedir:

А, Ә, Б, В, Г, Ғ, Д, Е, Ё, Ж, З, И, Й, К, Қ, Л, М, Н, Ң, О, Ө, П, Р, С, Т, У, Ұ, Ү, Ф, Х, Һ, Ц, Ч, Ш, Щ, Ь, Ы, І, Э, Ю, Я.

**Latin Alfabesiyle Kazak Alfabesi (Günümüz ve Gelecek Planları)**

Kazakistan’ın Latin alfabesine geçiş süreci 2025 yılı itibariyle tamamlanması bekleniyor. Kazak Latin alfabesinde kullanılacak harfler, dilin fonetik yapısına daha uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Yeni Latin alfabesi şu harflerden oluşmaktadır:

A, Ä, B, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, Q, L, M, N, Ņ, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, W, Y, Z.

Bu harfler, Kazak dilinin fonetik yapısını daha doğru şekilde yansıtacak şekilde seçilmiştir ve dildeki bazı özel sesleri belirtmek için ek harfler eklenmiştir.

Kazak Alfabesindeki Değişikliklerin Sebepleri ve Amaçları

Kazakistan, Latin alfabesine geçiş kararı alırken bir dizi önemli faktörü göz önünde bulundurmuştur. Bu kararın temel sebeplerini şu şekilde özetlemek mümkündür:

1. **Dilsel Bağımsızlık ve Modernleşme**

Sovyetler Birliği döneminde Kazak dili üzerinde Rus dilinin baskısı oldukça fazlaydı. Latin alfabesine geçiş, Kazak halkının dilsel bağımsızlığını kazanması ve Türk dünyasıyla daha yakın bir dilsel bağ kurması için önemli bir adım olarak görülmektedir.

2. **Uluslararası İletişim ve Teknoloji**

Latin alfabesi, globalleşen dünyada daha geniş bir kitleyle iletişim kurma ve teknolojiyi daha etkin kullanma açısından önemlidir. Latin harflerinin dünya çapında yaygın kullanımı, Kazak dilinin internet, bilim ve ticaret gibi alanlarda daha etkin olmasına olanak sağlar.

3. **Eğitimde Kolaylık**

Latin alfabesi, Kazakistan’daki eğitim sisteminde, özellikle genç nesiller için daha kolay bir okuma ve yazma deneyimi sunacaktır. Ayrıca, Latin alfabesinin kullanımı, Kazakistan’ın batılı eğitim sistemleriyle entegrasyonunu da kolaylaştırabilir.

Kazakistan’daki Alfabe Değişikliği Nasıl Uygulanıyor?

Kazakistan, Latin alfabesine geçişi kademeli olarak gerçekleştiriyor. Bu süreç, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in önerisiyle başlamış ve 2025 yılı itibariyle tamamlanması hedeflenmiştir. Ancak bu geçiş süreci birçok aşamadan geçmektedir. İlk aşama, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve eğitim materyallerinin hazırlanmasıdır. Ayrıca, Kazak hükümeti, kamu kurumlarını ve okulları yeni alfabeye adapte etmek için eğitim programları düzenlemektedir. Bu geçişin tamamlanmasıyla birlikte, Kazakistan’daki bütün resmi belgeler ve eğitim materyalleri Latin harfleriyle hazırlanacaktır.

Kazak Alfabesi Değişikliği Hangi Zorlukları Beraberinde Getiriyor?

Latin alfabesine geçişin bazı zorlukları da bulunmaktadır. Bunlar arasında:

1. **Alfabe Değişikliği ile Alışkanlıkların Yeniden Kurulması**

Kazak halkı, uzun yıllar boyunca Kiril alfabesini kullandı. Bu nedenle, alfabedeki değişiklikler, özellikle yaşlı nüfus arasında bir alışkanlık bozukluğuna yol açabilir. Alfabeye yeni geçen nesil için bu durum daha kolay olsa da, eski nesil için bir adaptasyon süreci gerekmektedir.

2. **Eğitim ve Altyapı Yatırımları**

Latin alfabesine geçiş süreci, eğitim altyapısının yeniden düzenlenmesini gerektirebilir. Okullarda, üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında Latin alfabesiyle eğitim materyalleri hazırlamak ve öğretmenleri bu yeni sisteme adapte etmek zaman alabilir.

3. **Dilsel Zorluklar**

Yeni alfabede, Kazak dilinin fonetik yapısına daha uygun harfler bulunmakla birlikte, bazı seslerin tam olarak karşılık bulması zor olabilir. Bu durum, dilin doğru bir şekilde yazılmasında bazı zorluklar yaratabilir.

Sonuç

Kazakistan, dilsel bağımsızlık ve modernleşme hedefiyle önemli bir adım atarak alfabesinde büyük bir değişikliğe gitmektedir. Latin alfabesine geçiş süreci, hem Kazak halkının kültürel kimliğini güçlendirmek hem de uluslararası iletişimde daha etkin bir rol oynamak için atılmış bir adımdır. Bu süreç, Kazakistan’daki eğitim, teknoloji ve kültürel alışkanlıkları dönüştürme potansiyeline sahip olmakla birlikte, belirli zorluklarla da karşı karşıya kalmaktadır. Ancak uzun vadede, Latin alfabesi Kazak halkı için dilde daha fazla özgürlük ve küresel dünyada daha güçlü bir bağlantı sağlama amacını taşımaktadır.