Kitap Eleştirisi: “Adi Ahtapotun Yaşam Döngüsü”, Emma Knight

dunyadan

Aktif Üye
AHTAPOTUN YAŞAM DÖNGÜSÜkaydeden Emma Knight

Britanyalı bir okuyucu olarak, konu labirent gibi kırsal arazilerde geçen polisiye hikayeleri söz konusu olduğunda kuşkusuz seçici davranıyorum. Emma Knight'ın İskoçya'da geçen ilk romanı “Adi Ahtapotun Yaşam Döngüsü” başlangıçta bende büyük heyecan uyandırdı. Popüler “rahat kurgu” türüne yeni bir giriş yapmaktan korkarak, bunun yerine genç bir kadının reşit olmasına dair ilgi çekici bir hikaye buldum.

“Siyah ev kedisinin korkunç seğirmesine” sahip bir kitap kurdu olan Penelope “Pen” Winters, çocukluk arkadaşı Alice ile birlikte kaydolduğu Edinburgh Üniversitesi'nde Kanadalı bir birinci sınıf öğrencisidir. Anne ve babasının boşanması onu yaralamıştır ve babasının Büyük Britanya'daki gençliği hakkında daha fazla bilgi edinme konusunda çaresizdir. Nihayet üniversitede bağımsızlığını kazandıktan sonra, eski bir arkadaşı olan ve kendisi de İskoçya'da yaşayan ünlü yazar Lord Elliot Lennox ile iletişime geçer. Lennox'un ebeveynlerinin ayrılığıyla bir bağlantısı olduğuna inanarak, “Yıllar boyunca birkaç ipucunu bir araya getirdim ve hepsi sizi yönlendiriyor” diye yazıyor. Lennox şüpheli bir şekilde yardımcı oluyor ve Pen'i Saltburn benzeri kalesine davet ediyor.

Bu inkar edilemeyecek kadar lezzetli bir önerme: Yabancı bir öğrenci, bir İskoç kır evinin parke merdivenlerini gergin bir şekilde tırmanıyor ve bir aile sırrını arıyor. Güzel bir oğul, Sasha Lennox ortaya çıkıyor ve Pen'in çantalarını taşımasına yardım ederken elleri birbirine değiyor. Ahşap panelli odalardan çılgın bir Lennox grubu çıkıyor. Pen, “hepsine biraz aşık” olduğunu hemen fark eder.

Felaketle sonuçlanan bir av gezisi, ataların yağlı boya portreleri, istenmeyen kişi olarak kabul edilen gizli bir akraba var (neyse ki “Tavan Arasındaki Bertha” referansı burada bitiyor). Tam üst sınıf hayatının yorgun bir taklitindeki potansiyel olarak öngörülebilir hikayeye gözlerimi devirmek üzereyken yumuşadım. Karmaşık bir aristokrat klanın içinde “tüm fırtınaları ve çaydanlıkları ile” gizlenen bir yabancı kavramı yeni değil ama burada çok eğlenceli. Ve kitap edebi referanslarla dolu. “Brideshead Revisited”, “Never Let Me Go”, “Macbeth” ve daha fazlasına göndermeler var. Jilly Cooper'dan elbette bahsediliyor.