Kitap Eleştirisi: Amanda Peters’ın “The Berry Pickers”

BEREKET TOPLAYANLARkaydeden Amanda Peters

Yıl 1962’dir ve bir Mi’kmaw ailesi, göçmen işçi olarak meyveleri toplamak için Nova Scotia’dan Maine’e gider. Geldiklerinde her şey yaz ritminde başlar ama bir öğleden sonra ailenin en küçüğü olan dört yaşındaki Ruthie ortadan kaybolur. Kardeşi Joe onu gören son kişidir ve bu da hayatının geri kalanında peşini bırakmayacaktır. Yaşı ilerledikçe başına daha çok trajedi gelir: Kardeşinin cinayetine tanık olduktan sonra duyguları sarsılmaya başlar çünkü bildiklerini arkasında bırakarak ailesine talihsizlik getirdiğini hisseder.

Joe’nun hikayesi Norma’nın hikayesiyle bağlantılı. Norma da 1960’larda büyümüş ama hayatı boyunca “bir şeylerin ters gittiğinin farkında olan” beyaz bir aileden gelen genç bir kız. Babası mesafeli, annesi ise patolojik olarak aşırı korumacıdır. Norma şunları söylüyor: “Yaşlanıp dünyada kendi yolumu çizmeye başladığımda bile, annem beni kendi alanına geri getiren o görünmez zinciri çekerek beni yakın tutmaya çalıştı. “Kendi kadını olmanın anahtarının, ailesinin hatırlamak istemediği geçmişinde yattığına inanıyor. Onu bulmayı kendine görev ediniyor.

Amanda Peters’ın ilk romanı The Berry Pickers, Joe ve Norma’nın farklı hayatlarını anlatırken, çok geçmeden ikisinin ne kadar ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu öğreniyoruz. Korunaklı Norma, Joe’nun kayıp kız kardeşi olabilir mi? Ruthie beyaz bir aile tarafından mı kaçırıldı?

Bu, cevabı ilk birkaç bölümde çok açık olan bir gizem. Peters inatçı olabilir ve bu, Norma’nın gördüğü, şüphe götürmez şekilde geçmiş yaşamını hatırlatan rüyalar aracılığıyla, ebeveynlerinin bariz yalanları aracılığıyla ve romanın bariz sinyalleri aracılığıyla, örneğin Norma’nın ebeveynlerine şunu söylemesi yoluyla, sinir bozucu derecede açıktır: ” Siz çok beyazsınız ve ben çok kahverengiyim” – yani Norma’nın mirasında bir sorun var. Yazarın kullandığı zaman da aynı derecede yorucu dei eski makine olay örgüsünü ilerletmek için – Norma’nın geçmişine dair eksik bir halka sağlayan eski bir gazete makalesi ortaya çıkıyor; Bir adam Norma’ya onu ihtiyaç duyduğu şeye vb. götürecek gizli bilgiler verir.