Kitap Eleştirisi: Anne Somerset'ten Kraliçe Victoria ve Başbakanları ve Craig Brown'dan Q: Kraliçe Etrafında Bir Yolculuk

Brown, Kraliçe'nin hayatında, yarış koçunu kovduğu ve sahibi olduğu evden tahliye ettiği, Kraliçe'nin kalp ameliyatı geçirdiği ve yakın zamanda boynunu kırdığı, tamamen itibarsızlaştırılmış bir bölümün altını çiziyor. Bu anlaşılmaz karar son derece sevilmeyen bir karardı ve genel olarak, huysuz kocası Edinburgh Dükü kadar yakın göründüğü arkadaşı Lord Carnarvon'un kötü etkisine atfedildi.

Kraliçe'nin 1992'deki deyimiyle “annus horribilis”, Galler Prensi ve Prensesi ile York Dükü ve Düşesi'nin ayrılması ve bununla ilgili skandallarla damgasını vurdu. Prens Philip, Cambridge Üniversitesi Rektörüydü. O yıl Jacques Derrida'ya fahri doktora unvanı verildi ve birisi onu yapısökümcü olarak tanımladığında, Brown, Prens Philip'in kendi ailesinin oldukça iyi bir yapısökümcü gibi göründüğünü mırıldandığının duyulduğunu söylüyor.

Kraliçe Elizabeth bir muamma olmayı sürdürürken ve bir zamanlar kendisine gösterilen duygusal bağlılığın bir kısmı için yorucu olsa da, kim olursa olsun miras yoluyla rastgele seçilen bir devlet başkanıyla anayasal monarşinin erdemlerini tanımak için belki de bu kötü bir zaman değildir. halk tarafından saygı duyulabilir ve çekişmenin ve bazen de siyasetin sefaletinin üzerindedir.

Yıllar geçtikçe, Amerikalı dostlarım bana biraz küçümseyici bir tavırla şunu sordular: “Gerçekten o dönemde iktidarda olan herhangi bir başkanın yerine Kraliçe Elizabeth'in devletin başkanı olmasını mı tercih ederdin?” İster Richard Nixon, ister Bill Clinton, ister George W. Bush olsun, buna şu cevabı verirdim: “Eğer sorarsanız, aslında evet.”

İşin komik yanı, son zamanlarda kimse bana bunu sormadı.

KRALIÇE VICTORIA VE BAŞBAKANLARI: Yaşamları, imparatorluk ideali ve olağanüstü yönetimlerini şekillendiren siyaset ve huzursuzluklar | kaydeden Anne Somerset | Düğme | 630 s. | 45$

Q: Kraliçenin etrafında bir yolculuk | kaydeden Craig Brown | Farrar, Straus ve Giroux | 664 s. | 35 dolar