Kitap Eleştirisi: Ben Goldfarb’ın “Geçişler”i

dunyadan

Aktif Üye
GEÇİŞLER: Yol ekolojisi gezegenimizin geleceğini nasıl şekillendiriyor?kaydeden Ben Goldfarb

Yedinci sınıf öğrencim Bronx’taki evimizden okula yürürken, Henry Hudson Parkway’i (NY 9A) çirkin bir yaya köprüsü üzerinden geçmek zorunda kalıyor. Birkaç blok kuzeydoğudaki Van Cortlandt Park’ın yeşil alanlarına erişmek için altı şeritli göz korkutucu bir trafikte ilerlemek zorunda. Çocuğumun her iki yöne bakacağına güveniyorum ama sürücülerin bunu fark edeceğine güvenmiyorum. Şehrin sokakları, kötü kokulu nefeslerinin sağlık açısından sonuçları, aralıksız gürültüleri ve bizimki gibi çoğunluğu siyah ve kahverengi olan mahallelerde – zalim niyetle – yol açtıkları yıkım hakkında endişeleniyorum.

kavşaklar,çevre gazetecisi Ben Goldfarb tarafından, yolların etkisine etkileyici ve anlayışlı bir bakış sunuyor ve bizi nispeten yeni bir bilim olan yol ekolojisi aracılığıyla yol tasarımlarını yeniden düşünmeye davet ediyor. Goldfarb, yolların “sadece uygarlığın bir belirtisi değil, aynı zamanda ayrı bir hastalık” olduğunu yazıyor. Yol ekolojisini, yani yolların bitkiler ve hayvanlar üzerindeki etkilerinin incelenmesini “bir bilim olarak ortaya çıkan empati” olarak tanımlıyor.

Disiplinin ana tahmini, yolların dünyayı her düzeyde deforme eden “kaosun etkenleri” olduğu yönünde. Amazon’u boydan boya geçen yasadışı ağaç kesme rotalarından kıtayı boydan boya geçen Pan-Amerikan Otoyoluna kadar dünya çapında yaklaşık 40 milyon mil yol uzanıyor. Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en uzun karayolu ağı olan bu kilometrenin altı buçuk milyonuna ev sahipliği yapıyor. Goldfarb şöyle yazıyor: “Yüzyılın ortasındaki otomobil devrimimiz sadece otoyolları değil, aynı zamanda otoparkları, araba yollarını, banliyöleri, boru hatlarını, benzin istasyonlarını, araba yıkama yerlerini, arabaya servisleri, lastik mağazalarını ve alışveriş merkezlerini de doğurdu”, diye yazıyor Goldfarb, “sorumlu olan bütünsel bir ekosistem. Baskın organizması için … yaratıldı.” Araba.”

1960’larda kara memelilerinin yalnızca yüzde 3’ü Kuzey Amerika yollarında öldü. 2017 yılına gelindiğinde bu sayı dört katına çıktı. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde her gün yaklaşık yüz insan ve bir milyon vahşi hayvan arabaların çarpması sonucu öldürülüyor. Yollarda öldürülen pek çok tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.