Kitap Eleştirisi: Ben Lerner’den “Işıklar”

dunyadan

Aktif Üye
Ama “Işıklar”ın konuşmacısının da onlardan biri olduğu ortaya çıktı birçok Bir öncekinin edebi iddiaları karşısında içlerinden biri başını sallamak zorunda kalan konuşmacılar:

İnanmanın nasıl bir his olduğunu hatırlamaya çalışıyorum
Ayrışma, ardışık olmayan, enjeksiyon
cümleler arasında oluşabilir
imparatorluğa karşı anlamlı mücadele
Yurt odamda yazıyorum.
Başka bir şiir olan “The Camperdown Elm”in konuşmacısı bu yurt odasının planını asla terk etmedi; Bu alternatif kimlik aynı zamanda şimdiki zamanda bir süreksizlik sanatı da oluşturur:

Çocuklarımız öyle düşünmüyor
Sayıları arttı ateşböcekleri
Sigara içerken onları öldürmek
Yumuşak bedenlerin etrafında ışık
Müzik yüz hatlarını yumuşatır
Bu arada, hafif bir çözücü
Akrilikleri yumuşatır ve zamanla sararır.
The Lights’ın pek çok edebiyatçısı, şiirin ne yapması gerektiği ya da yapması gerektiği konusunda bir iç tartışma turnuvasına ev sahipliği yapıyor. Lerner şöyle yazıyor: “Bir yanım, eleştirel eylemi canlandırabilecek sahte bir hitabet tarzının olduğunu söylemek istiyor, bir yanım da akçaağacın kanatlı samaralarını övmek istiyor.” Kitabın sonuna doğru, Lerner şunu hayal ediyor: başka türden bir şiir – ve imparatorluğa karşı mücadele – hala gelecek:

Bir gün şarkımda söylemem gereken tek şey, sen benim prensesim ve babamsın ve camdan nefes alıyorsun, seni birbirine bağlayan yumuşak camdan, o zamanın dışındaki yağmur sistir, camdandır ve senin yayılıp gökyüzünü almanı istiyorum. köprüler.
Walt Whitman bir keresinde “kalabalıkları kontrol altına aldığını” iddia etmişti. Lerner’in bilinçli rüyacısı bu kitleleri harekete geçirecek bir şarkı istiyor. Whitman “The Lights”ta birkaç kez karşımıza çıkıyor; Lerner, içsel çelişkilerin şairine bir saygı duruşu olarak, “Brooklyn Feribotunu Geçmek”i cennet ile yeryüzü arasındaki uçurumu hiçbir zaman tam olarak kapatamayan bir sanat eseri olarak okuyor: “En büyük şiirlerden biri ve başarısız oluyor/çünkü istiyor ve yapabiliyor.” /yalnızca gerçek olur.” Düzyazı.” Bir an için de olsa, Whitman’ın şiiri, tıpkı büyük şiirler gibi, Lerner’in satır aralarını okursanız “gerçek olmak ister ve başarabilir”.

“Karakter”, / veya i gibi tipografik semboller için kullanılan başka bir kelimedir. Işıklar’ın düzyazı/şiirlerinde sembol ve karakter, şiir ve sohbet, şarkı ve hikaye bir arada bulunur. Lerner şiirlerini Emma, Rose, Marcela, Lucía, Ari, Bob Lolly ve Ben gibi kurgularla dolduruyor. Konuşmacılarından bazılarının ismi yok, diğerlerinin ise çok sayıda ismi var. Hikayeler anlatırlar, birbirlerini teselli ederler ve rüyalardaki ziyaretçiler gibi ortadan kaybolurlar. Bir politikacı, bilim adamlarına “ister ultraviyole ister çok güçlü olsun, vücuda muazzam miktarda ışık vurmalarını” tavsiye ediyor; İyileşmekte olan bir meth bağımlısı kuantum fiziğini şöyle açıklıyor: “Kutuya bakarsanız kedinin hayatta olması gerekir” veya ölü, hayatta değil Ve Öldü”; Bir çocuk, yatmadan önce yastığının altına sakladığı kitabın “hayal kurmama yardımcı olduğu” konusunda ısrar ediyor.

“Sesin var edilmesi gerektiğini” savunan karakterler yaratmak için bir şair gerekir. Bir romancının bu kadar çok bakış açısını, öyküyü ve yakınlığı tek bir kitapta onurlandırması gerekir. Bir asırdan fazla bir süre önce Charles Baudelaire şöyle sormuştu: “Hırslı anlarımızda hangimiz şiirsel düzyazının mucizesini hayal etmedik?” The Lights’ın şairi/romancısı, Baudelaire’in düzyazı şiirindeki deneylerini çağdaş Amerikalı okuyucular için çok katlı bir rüya evine dönüştürüyor.

Eğik çizgi hayatı “ya/ya da”ya böler ama aynı zamanda şeyleri kapsayıcı bir “ve” olarak da birbirine bağlayabilir: şair/romancı, sembol/karakter. “Işıklar” bize bir ve çok olduğumuzu hatırlatıyor: prenses ve baba, “herkes rüyada” ve “cam, yumuşak cam, uzun çayırlarda bükülüyor.”

Prenses/baba/herkes/cam. Sonsuza kadar böyle devam edebilirsin.

Srikanth Reddy, Chicago Üniversitesi’nde ders vermektedir ve The Paris Review’un şiir editörüdür. En son kitabı “Yeraltı Dünyası Aydınlatıldı”.