Kitap Eleştirisi: Cara Fitzpatrick’in “Devlet Okullarının Ölümü”

DEVLET OKULLARININ ÖLÜMÜ: Muhafazakarlar Amerika’da Eğitim Savaşını Nasıl Kazandı?kaydeden Cara Fitzpatrick

Cara Fitzpatrick’in ilk kitabı Devlet Okulunun Ölümü, milletimizin okullarına olan güveni baltalayan siyasi, kültürel, hukuki ve doğal güçlere dair mükemmel bir genel bakışla başlıyor. Salgının korkunç aksaması. Müfredatta cinsiyet ve ırk üzerine Cumhuriyetçilerin körüklediği kültür savaşları. Özel okul kuponlarını yasallaştırmaya yönelik onlarca yıldır süren muhafazakar kampanya, geçen yıl Yüksek Mahkeme’nin ebeveynlerin bu kuponları hem dini hem de laik okullarda kullanmasına izin verilmesi gerektiğine karar vermesiyle sınırlandı.

Bir düzineden fazla eyalet, salgının ardından kupon programları başlattı veya genişletti ve eyaletlerin yarısından fazlası artık ebeveynlerin özel eğitim için ödeme yapmasına yardımcı olmak için kamu tarafından finanse edilen seçenekler sunuyor. Bu, geleneksel devlet okulları ve bu okullara giden Amerikalı öğrencilerin yüzde 90’ı için daha az para anlamına geliyor. Pulitzer ödüllü eğitim muhabiri ve editörü Fitzpatrick, “Geleneksel kamu eğitimine verilen destek, zaten bölünmüş olan ülkemizde başka bir partizan bölünmeye dönüştü” diye yazıyor.

Ancak Mark Twain’den özür dileyerek, devlet okullarının öldüğünü ilan etmek bu noktada büyük bir abartıdır. 2022’nin sonunda – kültür savaşları şiddetlenirken – Gallup anketine katılan ABD’li ebeveynlerin yüzde 80’i, çocuklarının eğitiminden kısmen veya tamamen memnun olduklarını söyledi. Bu, pandemi öncesine göre küçük bir artıştı. Kendine güveni son 20 yılın en düşük seviyesine düşenler genel olarak Amerikalı yetişkinlerden oluşuyor ve bunların yalnızca küçük bir kısmı okul çağında çocuk sahibi. (sadece yüzde 42’si memnun olduğunu söyledi).

Bununla birlikte Fitzpatrick, özgürlükçü iktisatçı Milton Friedman’ın dediği gibi, hükümetin eğitim tekelini ortadan kaldırmaya yönelik muhafazakar haçlı seferinin, esas olarak siyasi hinterlandında 70 yıl süren manevraların ardından dikkate değer bir güç kazandığını savunuyor. “Devlet Okulunun Ölümü” bunun nasıl gerçekleştiğini anlatan bir hikaye. Anlatı, tek tek eyaletler ve şehirler arasındaki siyasi ve hukuki savaşlarla ilgili uzun dolambaçlı yollardan dolayı uzun olabilir. Ve garip bir şekilde, Kovid salgını gelmeden ve okul kapatma sarsıntılarından, kitap yasaklarından ve okul kültürü savaşlarından önce bitiyor; bunların hepsi eğitimde “seçim” fikrinin hızlandırıcısı haline geldi.

Yine de kitap, Amerikan eğitimini yeniden şekillendirebilecek ve gelecek yıllarda patlayıcı siyasi tartışmalara yol açabilecek bir hareketin güncel bir tarihidir. Örneğin: Devletin okul ücretini ödediği ancak sorumluluğunun olmadığı özel ve dini okullarda adalet, hesap verebilirlik ve anayasal hakların korunması ne olacak?

Fitzpatrick’in gösterdiği gibi, bu tür sorular hareketin tarihi boyunca erken dönemde ve sıklıkla ortaya çıktı. 1955 tarihli bir manifestoda Friedman, hükümete okul faaliyetlerinden çekilmesi ve bunun yerine ebeveynlere “minimum standartları” karşılayan herhangi bir kamu veya özel okula gitmeleri için kupon verme çağrısında bulundu. 1954’teki Brown – Eğitim Kurulu kararının ardından Güney’in entegrasyona karşı gösterdiği büyük direnişin ortasında, bazı valiler ve yerel yetkililer devlet okullarını kapattılar ve beyaz çocuklara, genellikle “ayrımcılık akademileri” olarak adlandırılan, ırksal olarak kısıtlanmış özel okullara gitmeleri için sübvansiyon sağladılar. Pek çok Siyah öğrencinin kapanışlar sırasında gidecek hiçbir yeri yoktu ve Kovid dönemine çarpıcı bir paralellik olarak en büyük öğrenme kaybını yaşadı. Sonuçta, federal bir yargıcın yazdığına göre öğrenim ücretleri anayasaya aykırı, yani “Yüksek Mahkeme’nin diline doğrudan aykırı” görüldü.

“Seçim özgürlüğü” ayrımcılar için bir mazeret işlevi görürken, yoksul kent okulları ile zengin banliyö okulları arasındaki büyük eşitsizlikler göz önüne alındığında bazı sivil haklar aktivistleri için de anlamlıydı. Neden yoksul ve azınlık ebeveynleri zengin beyazlarla aynı ayrıcalıklardan yararlanamıyor ve çocuklarını daha iyi devlet okullarına veya özel okullara gönderemiyor? Liberal sosyolog Christopher Jencks 1960’larda Friedman’ın dilini kullanarak, “Yoksullara yönelik eğitim fırsatları tekelleri olmasaydı, çoğu metropol okul sistemi muhtemelen başarısız olurdu” diye yazmıştı.

Bu, Cumhuriyetçi Hükümet Tommy Thompson ile çalışmak ve 1990’da ülkenin ilk modern kupon programını oluşturmak için parti ve ideolojik çizgileri aşan Milwaukee’den siyahi Demokrat bir temsilci olan Polly Williams’ın pozisyonuydu. O zamanlar bu, dar anlamda, Milwaukee İlçesinin yüzde 1’i olan sadece 1.000 düşük gelirli çocuğa özel okul ücretinin ödenmesine yönelik beş yıllık bir deney olarak tanımlanıyordu. Diğer eyaletlerdeki kupon kampanyaları, Williams ve Thompson’ın şablonunu benimsedi ve şehirdeki okullarda zor durumda kalan çocuklar için bir sosyal adalet programı olarak seçim sundu.

Bu okullardaki öğrenme krizi neredeyse aynı anda sözleşmeli okulların yükselişini teşvik etti. Fitzpatrick, pek çok Demokrat arasındaki hızlı büyümeyi ve desteği, kamu tarafından finanse edilen seçeneklerin hükümet bürokrasisinin dışında özel olarak yürütülmesi olarak tanımlıyor. Aynı zamanda, geleneksel bölge eğitiminden, birçok Cumhuriyetçi arasında dini, özel ve sözleşmeli okullar ile evde eğitim de dahil olmak üzere vergi mükellefleri tarafından ödenen her türlü eğitime kadar kamu eğitiminin gelişen tanımının da izini sürüyor.

Bunu yaparken kupon savunucuları, Amerika’nın en yoksul çocuklarını eğitmeye yönelik ilk odak noktalarından uzaklaştılar. Artık hedefleri genel olarak geleneksel halk eğitimidir. Muhafazakar bir stratejist olan Christopher Rufo geçen yıl yaptığı bir konuşmada, “Evrensel okul tercihine ulaşmak için gerçekten devlet okullarına duyulan genel güvensizlik varsayımından yola çıkmalısınız” dedi. Bu yıl, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki altı eyalet, hâlihazırda özel okullara para ödeyen zengin ebeveynleri bile destekleyen evrensel veya neredeyse evrensele yakın teşvik yasalarını kabul etti.

Williams’ın şehirdeki okul çocuklarının yüzde 1’ine yardım sağlayan kupon yasasının taslağının hazırlanmasına yardım ettiği Milwaukee’de, öğrencilerin neredeyse dörtte biri artık bu yardımı alıyor. 2014 yılında ölen Williams, okul seçim çevrelerinde “hareketimizin annesi” olarak anılıyor. ancak takma adı isteyip istemediği belli değil.

Daha sonraki yıllarda Williams, eyaletin kupon programının eşitlik konusundaki orijinal odağının ötesine ne kadar genişlediği konusunda alarma geçti. 2011’de “Asla bu kadar büyümemeliydi” dedi.

Dale Russakoff bir gazeteci ve “Ödül: Amerika’nın Okullarından Kim Sorumlu?” kitabının yazarıdır.

DEVLET OKULLARININ ÖLÜMÜ: Muhafazakarlar Amerika’da Eğitim Savaşını Nasıl Kazandı? | Cara Fitzpatrick tarafından | 375 s. | Temel Kitaplar | 32 dolar