Kitap Eleştirisi: Cece Bell'den “A'dan Z'ye Hayvan Albümleri”

dunyadan

Aktif Üye
A'DAN Z'YE HAYVAN ALBÜMLERİ, kaydeden Cece Bell

Plak rönesansı en az on yıldır devam ediyor, ancak plak sevgisinin Z Kuşağı ve Alfa Kuşağı'nın ya da en yeni nesil gençler ve aralar olarak adlandırdığımız her şeyin anaokulu ve okul öncesi çocuklara ulaşacağını asla hayal etmemiştim. Durumun gerçekten böyle olduğundan emin değilim ama Cece Bell'in “A'dan Z'ye Hayvan Albümleri” sayesinde artık öyle olabilir. Bu cömertçe tasarlanmış ama bir o kadar da aptalca resimli kitap, Tejano müzisyeni Arnie Dillow'un (Musica Avocado şirketi için kayıt yapan bir armadillo) “Accordion Americana” şarkısıyla başlayan ve Zydeco Zebras'ın “Zigzag Zinnia” şarkısıyla biten, sözde tamamı vintage olan 26 albüm kapağı içeriyor. (Zuccini Records'ta). Arada Jaguar Jamieson ve Jenni Jerboa'dan Jump Jive & Jazz'ı ve “burada Motor City'de yapılmış en harika müziği” çalan şık kız grubu Mandy & the Meerkats'ı bulacaksınız.

Plak kılıfları ayrıntılı şarkı listeleri içeriyor ve her kayıttaki bir şarkıya tam kredi veriliyor: Bell'in sözleri ve yetenekli müzisyen arkadaşlarının besteleyip prodüktörlüğünü yaptığı ses parçaları. (Okuyucular, The Essential Ella Fontaine'den “An Enchanted Elbow”, Sensational'ın “Slow Surfin' '67″sinden “Sometimes the Soup Is Salty” gibi daha önce yayınlanmamış hit parçaları çevrimiçi olarak veya kitabın QR kodu aracılığıyla dinleyebilirler. Sloth Boys ve ” Ursula Umbrellabird'ün “Uptown Ukulele” adlı eserinden So Many Nankör Toynaklılar”.)

Yazar, sanatçı ve karikatürist Bell, çocukluk çağındaki işitme kaybının etkilerini yaratıcı ve eğlenceli bir şekilde araştıran 2015 Newbery Ödüllü çizgi romanı “El Deafo”yla tanınıyor. Pek çok komik resimli kitap yazıp resimledi ama daha önce A'dan Z'ye Hayvan Albümleri gibi bir şey yapmamıştı. Kimsenin olduğunu sanmıyorum.

Bell'in hem tipografik hem de aliteratif ayrıntılara olan ilgisi, gösterişine olan bağlılığı kadar ilham verici. Eserler, biyografiler ve tavizsiz bir giriş içeriyor; bu LP'lerin “misyonu her türden müzik yeteneğini beslemek ve desteklemek olan birkaç küçük, insan tarafından işletilen kayıt stüdyosunun vizyoner çalışmalarını yansıttığını” açıklıyor Ne yazık ki: “İletişim.” kayıt seansları sırasında insanlar ve hayvanlar arasındaki zorluklar sürekli bir zorluktu; Uygun tuvalet prosedürleri konusundaki hararetli anlaşmazlıklar da işe yaramadı.” Öğrendiğimize göre, 1980'lerin başlarında “müzik tarihindeki bu olağanüstü dönem” sona ermiş, “hem müzik hem de dinleyicilerin ilgisinin azalması nedeniyle” ortadan kaybolmuştu. insan ve “aynı zamanda hayvan” – 80'lerin bir zevk mezarlığı olduğunun bir başka kanıtı, eğer gerekiyorsa.

Bunun için ideal izleyici kitlesinin muhtemelen genç okuyucular değil, evliliğimin hangi üyesine sorduğunuza bağlı olarak, LP döneminde ve bugün büyümüş, 65 yaşında (mükemmel alfabe becerilerine sahip) benim olması önemli mi? , ya bir “plak koleksiyoncusu” ya da “karışık” mı? İnanmıyorum.

Çocukların Bell'in şakalarını ve kelime oyunlarını takdir etmeleri için Zydeco'nun ne olduğunu veya Mandy ve Meerkat'ların Diana Ross ve Supremes gibi Motown sanatçılarına bir referans olduğunu bilmelerine gerek yok. Bell'in bazı durumlarda Cream, Simon & Garfunkel ve Dave Brubeck Quartet'in gerçek LP'leri için tasarımlarını kullandığını anlamadan, kesinlikle cesur grafiklerin ve illüstrasyonların renkli aptallığının tadını çıkarabilirsiniz. (Bende olanlar bunlar; eminim daha fazlası da vardır.) Birçok nesil, Rossini'nin adını hiç duymadan Bugs Bunny'nin The Hare of Seville'deki görünümünden büyük keyif almıştır.

CS Lewis, Narnia kitaplarının çocukları anında dönüştürmek için tasarlanmış Hıristiyan alegorileri olmadığını söyledi; daha ziyade, okuyucuların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde Hıristiyan kavramlarıyla karşılaştıklarında hikayelerin belli bir rahat aşinalık uyandıracağını umuyordu. Bir gün, A'dan Z'ye Hayvan Albümleri'nin genç bir hayranının, bir plak dükkanında Brubeck'in LP'si Time Out'un bir kopyasına rastladığını, “Bunu bir yerden biliyorum” diye düşündüğünü ve hoş bir anı uyanarak, bir an önce harekete geçtiğini hayal etmek hoşuma gidiyor. elinde kopyala. Daha da iyisi: Bell'in kitabının bu hayranı, evinde Brubeck'in Coltrane ve Dolphy'den önce rafta olduğunu anlayacak. Bir kazan kazan durumu.

Fabulous Foxes of Folk'un “Frankfurter Fandango” adlı eserinden “Fleas in the Flapjacks, Fiddledeedee” nakaratıyla veda ediyorum: “Kızarmış yumurtalarımda keneler, Aman Tanrım/reçel kavanozunda akarlar, wee wee wee/Fleas in the flapjacks” , fiddledeedee / Çünkü kahvaltıyı bitirdim.

A'DAN Z'YE HAYVAN ALBÜMLERİ | kaydeden Cece Bell | (4 yaşından itibaren) | Walker Kitapları ABD | 64 sayfa. | €19,99