Kitap Eleştirisi: Deborah Willis’den “Girlfriend on Mars”

dunyadan

Aktif Üye
MARS’TA KIZ ARKADAŞIkaydeden Deborah Willis

Bazen bir arkadaşın alana ihtiyacı vardır. Bazen uzaya uçar. Kanadalı yazar Deborah Willis’in yazdığı Girlfriend on Mars’ın – tamam, bariz – önermesi bu.

Şaka yapıyorum! Ancak Willis, iyi bir drama dizisinin gerilimiyle bir hikayeyi nasıl anlatacağını biliyor. Bölümler, kenevir bitkisi “çocukları” ve ürkütücü agorafobisiyle Vancouver’ı eve getiren huysuz Kevin’in birinci şahıs hikayesi ile gizlice finale kalmayı başaran (ateşli) uzun süredir kız arkadaşı Amber’in bakış açısı arasında gidip geliyor. Geoff Task adlı bir teknoloji milyarderi tarafından finanse edilen, (diğer ateşli) yarışmacıların Mars’a gitmek için yarıştığı ve antrenman yaptığı bir realite şovu olan “MarsNow”. Amber’in bölümleri üçüncü şahıs ağzından anlatılıyor, bu da hem şovu görmemize hem de bir yapımcının en sevdiği hatası olan hırslı, zeki bir yarışmacının gerçek iç düşüncelerini duymamıza olanak tanıyor: baba sorunları.

Yapı kolay okunabilir olsa da, Willis az önce kendime sorduğum asırlık soruyu ele alan içgörülerinin derinliklerine iniyor: Gerçek olmak ne anlama geliyor?

Ve bu fikri keşfetmek için realite TV’den daha iyi bir yer var mı? Blair Braverman’ın vahşi hayatta kalma şovu romanı Küçük Oyun gibi (bir günde okudum), Girlfriend on Mars, bir realite şovunun sahnelemesini ve tantanasını tam bir saçmalık olarak tasvir ediyor, ancak oyuncu kadrosunun çoğunun motivasyonları neredeyse acı verecek kadar saf. Bu “Bachelor” yarışmacılarından bazıları gerçekten aşk için can atıyor gibi görünüyor. Burada Amber, tozlu eski Mars’ta gerçekten “Tanrı’ya – o sinirli, yargılayıcı, yararsız piçin – patronun kim olduğunu göstermek” ve “Cennet’i yaratmak” istiyor. Kanalı değiştiremedim.

Kitapta “gerçek” kelimesi bile 87 kez geçiyor. Amber kameraya “Hayatımla yapmam gereken şey bu” diyor. “Gerçek. Bunu hissedebiliyorum.” Kevin, “gerçek bir karısı, gerçek bir ailesi, gerçek bir işi” olduğu için ona her hafta bir kutu meyve ve sebze teslim eden bir çiftçiye tapıyor – ve görünüşe göre bazı çok gerçek sorunları da var. Kevin yeniden senaryo yazmaya başlamayı düşündüğünde, gerçeklik temasından ilham alıyor. Dayanılmaz.” Task, “Milyarder Douchebag”, bunun “tek” olacağını vaat ediyor. en gerçek şimdiye kadar gördüğümüz realite TV.”

Ama Willis’in oynadığı bizim gerçekliğimiz ve bundan hoşlanıyor, özellikle de fazlasıyla gerçek olarak kabul etmeye başladığımız başka bir gerçek dışı yer olan internetteki hayatlarımızdan. Kevin gibi, keşke geçmişe, geçen haftanın masum dönemine, inceliklerin varlığını düşünmek zorunda kalmadığım zamana geri dönebilseydim. Task’s EyeSite’ta yayınlanan viral bir videoda, “kimsenin kullanmadığı o topal sosyal medya platformu” Amber idealist milyardere sorar, “Neden vergi ödemiyorsun?” O zaman dünya en başta çökmezdi. O zaman güvenlik güçlerine ihtiyacınız olmazdı. Ya da bir hendek.”

Parlak bir mizah anlayışı ve burada Dünya’daki insanlık için bir zaafı olan Willis tarafından her ayrıntı keskin bir şekilde sahnelendi. Bir anda Amber, evde keşfedilecek ne kadar çok şey olduğunu fark eder: “İnsan, evren kadar karanlık ve genişleyen bir gizemdir.” Bazılarımız anlamı büyük, iddialı görevlerde arar. Diğerleri onu kendi arka bahçemizde bulmaya çalışır.

Kevin, kız arkadaşının Mars ve başka bir adamın soğuk geleceği için onu terk etme kararının stresinden kurtulmak için ıssız bir ada hakkındaki kitabım ‘Muhteşem Gatsby’ye uzanıyor. … Aşkla ilgili olduğunu iddia eden ama aslında ruhları yok eden çöküşle ilgili bir hikaye. Sözde çöküşle ilgili ama aslında aşkla ilgili.” Kitabı açtıktan sonra kapatıyor ve MarsNow’u açıyor.

“Bazen romanlar fazla gerçektir” diyor. “Öyleyse realite televizyonu için tanrıya şükür.”

Alex Beggs, Michigan, Ann Arbor’da yaşayan bir yazar ve metin yazarıdır.

MARS’TA KIZ ARKADAŞI | Deborah Willis tarafından | 359 sayfa | WW Norton & Company | 28 dolar