Kitap eleştirisi: Drew Gilpin Faust’un “Gerekli Sorun”; Ruth J Simmons’tan Yukarı Eve

dunyadan

Aktif Üye
GEREKLİ SORUN: Yüzyılın ortasında büyümekDrew Gilpin Faust’un yazdığı

EVDE: Bir Kızın Yolculuğukaydeden Ruth J Simmons

İki baby boomer, ikisi de kadın; biri 1945’te, biri 1947’de doğdu. Biri siyah, biri beyaz. 1995 yılında, ikisinden büyük olanı Ruth J. Simmons, Seven Sisters kolejlerinin en büyüklerinden biri olan Smith’in ilk siyahi başkanı oldu. Ancak bu onun son prömiyeri değildi; 2001 yılında Brown Üniversitesi’ne liderlik etmek için Smith’ten ayrıldı ve ırkı ve cinsiyeti nedeniyle bir kez daha tarih yazdı; bir Ivy League kurumunun başkanlığını yapan ilk siyah kadındı ve bunu 2012’ye kadar yaptı. 2017 yılında emekli olmaya ve doğduğu yerden arabayla birkaç saat uzaklıktaki memleketi Teksas’ta bulunan, tarihi öneme sahip Black Prairie View A&M Üniversitesi’nin başkanlığını devralmaya ikna edildi. Bu yılın başlarında bu işten ayrıldı.

Drew Gilpin Faust, 2007 yılında Harvard Üniversitesi’nin ilk kadın başkanı seçildi ve bu görevi 2018 yılına kadar sürdürdü. Kendisi aynı zamanda bir tarihçi ve aralarında This Republic of Suffering: Death and the’nin de bulunduğu altı beğenilen kitabın yazarıdır. Amerikan İç Savaşı,2009 yılında Pulitzer Ödülü finalistiydi. Bu iki liderin aynı anda genç kadınlıklarıyla ilgili anılarını yayınlamaları dikkate değer bir tesadüf. Birlikte okunduğunda, kölelik mirasının İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika’da renk çizgisinin her iki tarafını da nasıl etkilediğine net bir ışık tuttular.

Up Home’un açılış paragrafında Simmons, “Başka biri olmak için doğdum” diye yazıyor. “Yani hayatı büyük ölçüde ırk, ayrımcılık ve yoksulluk tarafından belirlenen biri. Annemle babamın kiracılığı ve 1940’larda ve 1950’lerde Doğu Teksas’ta yaygın olan kültür tarafından şekillendirilen küçük bir çocuk olarak, başlangıçta bu faktörlerin yapabileceklerimi ve kim olabileceğimi sınırladığını gördüm.

Simmons, 1850’lerde yaşanmış olabilecek bir çocukluğu anlatırken bu çekingen tavrını sürdürüyor. Yıkık bir çiftlik evinde doğdu ve yerel bir ebe tarafından dünyaya getirildi. On iki çocuğun en küçüğü olarak, ailenin bebeği olduğu için bu onun için nispeten daha kolaydı. Ancak “nispeten”, ciddiyetten olabildiğince uzaktır. “Ailem pamuk toplamak gibi yorucu işler yaptığında, tarlalardaki en kötü işlerden kaçınıyordum” diye yazıyor:

Büyük kardeşlerim bitkilerden topladıkları pamuk kozalarını çuvallara koyar, pamuk sıralarının arasına sürüklerlerdi. Annemin diktiği bu 2,5 metrelik kanvas çantalar beni ve içine doldurulmuş kabarık kapsülleri taşıyacak kadar sağlamdı. Çuvalın ucunda kendimi sürüklemek zordu ama tarladaki annem, en küçük kız kardeşlerim ve ben de dahil olmak üzere herkesin orada olması gerekiyordu. … Çoğumuz için pamuk toplama eğitimi 6 yaş civarında başladı.
Hiçbir zaman yeterli yiyecek yoktu. Ailenin el yapımı kıyafetleri çuval bezi ve kaba pamuktan bir araya getiriliyordu. Ebeveynleri onu ve kardeşlerini seviyordu ama aynı zamanda hayatlarındaki muazzam stres nedeniyle de mücadele ediyordu – özellikle babası kızgındı ve bazen istismarcıydı (her ne kadar Simmons aşka odaklansa ve “istismarcı” kelimesini asla kullanmasa da). Yakınlarda, nadiren doğrudan etkileşime girdiğiniz, ancak her zaman tehditkar bir varlığa sahip olan beyaz insanlar vardı: “Gerginliklerde yaşadınız çünkü konumları ne olursa olsun, herhangi biri siyah bir adamı zarar vermekten veya cezalandırmaktan dolayı mahkum edebilirdi.”