Kitap eleştirisi: Edgar Kunz’dan “Tamirci”

SABİTLEYİCİ, kaydeden Edgar Kunz

Hayatta olduğu gibi edebiyatta da işinizden nefret etmek bir Amerikan geleneğidir.

Herman Melville, 1853’te Bartleby’yi okurlarla tanıştırırken, onun asi yazarının nesiller boyu aylakların ve sessiz tembellerin simgesi haline geleceğini bilebilir miydi? Bartleby’nin ‘Bunu yapmamayı tercih ederim’ mantrası Amerikan abartmasının diğer yüzünü temsil ediyor ve Charles Bukowski’nin 1971 tarihli ilk romanı Postane’den 1999 tarihli Postane filmindeki yazıcının çaldığı sahneye kadar her yerde duyulabilir. yerlebir edilmiş. Ofis alanı.” Hollywood işçilerinin grev yaptığı ve teknoloji milyarderleri ile geri kalanımız arasındaki ekonomik uçurumun derinleştiği bu günlerde, bu mantra her zamankinden daha anlamlı geliyor.

Edgar Kunz’un unutulmaz ikinci şiir koleksiyonu Fixer’da yankıyı yakalayabilirsiniz. Fixer’ın açılış sayfalarının çoğu, iş ekonomisinin ön saflarından gelen Bartlebian telgraflarına benziyor. Bu şiirlerin anlatıcısı her biri diğerinden daha saçma olan sayfadan sayfaya atlıyor. “Tester”da patates kızartması denemek için para alıyor ve enginarın, Fransız soğanının ve baharatlı üç fasulyeli queso’nun artılarını ve eksilerini anlatması isteniyor:

Kirayı ölçüyorum
kaç seansta yapmam gerekiyor

düşüşlerle. Test etmeye başlıyorum
nelerden kurtulabilirim:
Notlar

hafif espresso, ağızda bıraktığı his
güneşte olgunlaşmış bir erik.

Daha uzun ve daha uzun yazıyorum.
Tek kelime okuduklarını sanmıyorum.
“Model”de bir benzin istasyonunda kot pantolonla poz vermesi için para alıyor. “Omuz Sezonunda” masif cam panellerden pencere camlarını kesmesi için kendisine para ödeniyor. “Gerçek Para” da hava trafik kontrolörü olma fikrini düşünüyordu:

zaten buldum
bir iş ama bu alışkanlığı bırakamıyorum

Av. Araştırıyorum ve öğreniyorum
intihar oranlarına rağmen

astronomiktir, vardiyalar bir saattir
açık, aşırı yoğunluktan dolayı bir saat izinli

konsantrasyon gereklidir. paranı alırsın
her iki saat.
Bu şiirlerin konuşmacısının, birinin her şeyden vazgeçmesiyle sonuçlanabilecek bir iş arayarak çözücü kalmayı düşünmesi, “Tamirci”nin kara mizahı hakkında size bir şeyler anlatmalıdır. Dışarıda işler korkutucu ve Kunz da bunun farkında. Bu yaz kitapla vakit geçirirken, ödeme arayışıyla ilgili bu kadar çok şiire rastlamanın alışılmadık bir durum olduğunu ve ayrıca bunu anlamazsanız ne olacağına dair rahatsız edici korkuyu fark ettim. WillRobotsTakeMyJob.Com’da anlatıcımız, donuk bir korku tonuyla, hepimizi bekleyen yapay zekanın yönlendirdiği değişimi öngörüyor:

Hakkında sayfası bize şunu söylüyor
tüm insanların yarısı
İstihdam aşağıdakilere eğilimlidir:
Forklift sürücüleri, perakende satış görevlileri
ve manikürcüler. Değilim
bunlardan herhangi biri, ama o benim
teselli edilmedi
Hiç kimse Edgar Kunz’u zamanın ruhuna uymamakla suçlamayacak. Burada, Fixer’da mağazaların rahatlığı tükendi. İşçiler pamuk ipliğine bağlı ve her gün robotların pek beceremediği bir şeyin üstesinden geliyorlar: her şeyin anlamsızlığına gülüyorlar. Kunz, bu varoluş halini, deşifre etmek için ileri düzeyde bir eğitim gerektirmeyen satırlarla yakalıyor ve bunun için de şükredilmesi gerekiyor. Sadeliğin gücünün farkındadır. (Bu kıtalarda dolaşan tek edebi hayalet Bartleby değil. “Tamirci”yi okumak kaçınılmaz olarak akla Raymond Carver’ı ve onun sadeleştirilmiş, işçi sınıfı tarzının 1980’lerde nasıl bir düzeltme işlevi gördüğünü getiriyor.)

Bu kitaptaki şiirlerin hepsi tuhaf işler hakkında değil. Fixer’ın ortadaki üçte birlik kısmını oluşturan uzun başlık şiiri de dahil olmak üzere bazıları, Kunz’un güçlü ilk filmi Tap Out (2019) boyunca devam eden ortak bir konuyu ele alıyor: anlatıcı “Fixer” ile kavga eden alkolik bir babanın nesli. ve erkek kardeşi, merhum babalarının köhne dairesine gizlice girerler; iki samimi dedektif “kusmuk kovası” ve “boş plastik votka sürahileri” arasında bir şeyler bulmaya çalışırlar ki bu da mantıklıdır. Odanın kokusunu neredeyse alabiliyorsunuz ama Kunz çekinmiyor. Şiir ilerledikçe kardeşler yola koyulur. Bağış kutusunda bırakılmış olabilecek bazı hediyelik eşyaları almaya çalışıyorlar. Babanı hatırlayan insanlarla konuşuyorsun. Neyi başardığına dair zıt bir hikaye duyuyorsunuz ve bir kez daha faturaları ödemek için çalışma temasını duyuyoruz: “…her şeyi başardı/tamir etti, harika bir sızdıran musluktu/yapışkan kapı yaptı.”, bitti, çim biçme makinesi /başlamıyor, bitti.”