Kitap Eleştirisi: Gabriel Smith'ten “Brat”

VELET, kaydeden Gabriel Smith

Babasının ölümü ve annesinin huzurevine taşınmasının ardından, yirmili yaşlarında bir İngiliz romancı olan Gabriel (ilk filmi “Velet”i canlandırdığı yirmi yaşındaki İngiliz romancı Gabriel Smith ile karıştırılmamalıdır) evine döner. Sözde ebeveynlerinin mülkünü satışa hazırlamak için oradadır, ancak aynı zamanda bir dizi sorundan da saklanmaktadır. Birincisi, Gabriel ikinci kitabı için oldukça büyük bir avans almasına rağmen henüz tek kelime yazmadı.

Daha sonra sarhoş bir şekilde evi araştırırken yapının bazı yerlerinin çöktüğünü, bazı yerlerinin ise küflendiğini keşfeder. Sevgilisi onu terk ediyor. Yakındaki bir mağazada bazı tuhaf gençlerle tanışır ve onları reşit olmayanların içki, esrar ve Xanax içtiği bir akşama davet eder. Hafif bir şakalaşma var. Bu arada birisi Gabriel'i izliyor olabilir; eğer öyleyse o kişi geyik kostümü giyiyor demektir.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, canlı bir şekilde tasvir edilen vücut korkusu sahnelerinde Gabriel'in derisi de soyulmaya ve özgürce kanat çırpmaya başladı. (Şakaya göre, bu açıklanamayan tüy dökümü kesinlikle egzama değildir.) Kısa süre sonra Gabriel, derisinin kenarlarını gelişigüzel bir şekilde yolmaya başlar: “Parmaklarından ve ellerinin değişen damarlarından her şey çıkana kadar çekmeye devam ettim. . Deri tek parça halinde çıktı. Acımadı. Ona baktım. Benim eldivenim gibi görünüyordu.

Brat'in gerçek metninin çoğu, hikaye içindeki hikayelerden oluşur; bazıları yalnızca kısmen, bazıları ise tam olarak sunulur. Gabriel, annesinin çalışma odasında aynı isimde bir kadının araba kazasında öldüğü bir roman bulur; Babasının çalışma odasında, eski bir sitcom bölümünü izlemek ve her yeni izlemede meydana gelen değişiklikleri belgelemek için haftalık olarak buluşan arkadaşlarıyla ilgili bir senaryo var. Ayrıca Gabriel'in eski kız arkadaşı Kei'nin iki hikayesi var; bunlardan biri, fetişi ünlü tabloların yüzlerinde mastürbasyon yapan bir Rus oligarkını konu alıyor. Diğer hikaye ise aşkla ilgili.

Çoğu zaman bu el yazmaları Gabriel'in yaşam deneyimlerinden olayları taklit eder, kafiye yapar, önerir veya hatırlar. Peki bu tesadüfler ne anlama geliyor? “Velet”te kimse yok çok önemsiyor gibi görünüyor ve belki de bu karakterlerin anlatmak istediği hikaye bu değildir. Smith, romanının birçok gizemini çözmek yerine, bu ailenin ortak anılarının tartışmalı sınırlarında nasıl gezindiğini araştırıyor ve bir hikayeyi diğerine tercih etmenin ne anlama geldiğini ve özellikle de yas tuttuktan sonra seçim yapmayı reddetmenin sonuçlarını ele alıyor.

Gabriel'in büyükannesi şöyle diyor: “Biri öldüğünde, o kişinin hikayesinin sorumluluğunu kimin üstleneceği konusunda bir rekabet olur. İnsanlar anılarının gerçek olmasını isterler. …Fakat tarih hafızanın tam tersidir. Her hatırladığında yeniden yazarsın.”

“Velet” içinde,” Bir hikaye anlatmak varoluşu şekillendirmek demektir. Gabriel'in Babasının senaryosunda iki karakter, her anlatı seçiminin dallara ayrılan bir gerçeklik yarattığı sonucuna varıyor. Biri şöyle diyor: “Şimdi seni öptüğüm bir evren var. Bu evrende yaşamayı seçebilirdim.” Ve o da öyle yapıyor. Başka bir yerde Cebrail'in acısına dayanamayan ağabeyi ona şöyle der: “Bana seçim yaptırma. … Çünkü ailemin geçimini sağlayacağım.” Onun gerçeği bu. Ama kardeşinin onun yerine Cebrail'i seçip evliliğini mahvettiği başka bir gerçeklik yok mu? Farklı bir kararın herkesi kurtaracağı üçüncü bir durum yok mu?

Smith'in “Velet” için seçtiği umut verici final muhtemelen kendi dünya görüşü hakkında olduğu kadar adını taşıyan karakteri hakkında da aydınlatıcıdır. Her anlatı dizisi Gabriel'inki kadar düzgün bir şekilde çözülmüyor, hatta hiç tamamlanmıyor, ama sorun değil. Belki bu sonlar ancak başka bir romanda ya da başka bir dünyada bulunabilir.

VELET | kaydeden Gabriel Smith | Penguen Basın | 320 sayfa. | 28 dolar