Kitap eleştirisi: HM Bouwman'dan “Scattergood”

dunyadan

Aktif Üye
kumHM Bouwman tarafından

Sevgi dolu, sıkı sıkıya bağlı bir çiftçi topluluğunun parçası olan 13 yaşındaki Peggy Mott tarafından anlatılan HM Bouwman'ın yeni orta sınıf romanı, başından itibaren sürükleyici ayrıntılarla dolu – ineklerin sağılması, telefon hatlarını gözetleme ve kapalı mekan olmadan banyo yapma hakkında ayrıntılar sıhhi tesisat – bu sizi 1941'in West Branch, Iowa'nın tutumlu ama konforlu dünyasına kolayca taşıyor.

Ancak Peggy'nin dünyası değişmek üzeredir.

Gunther adında 16 yaşındaki rüya gibi bir Alman çocuğun Scattergood'a (Nazilerden gelen mülteciler için pansiyon olarak hizmet veren yerel bir Quaker okulu) geldiği hafta, 14 yaşındaki en yakın arkadaşı ve kuzeni Delia'nın Bunu yaptığımda bana lösemi teşhisi konuldu. Kısa bir süre sonra Peggy'nin Gunther'e olan ilgisi onu yurttaki başka bir adama, ailesi de Gunther'inki gibi “ortadan kaybolan” Hollandalı bir profesöre götürür. (“Ben bile bir şeyler biliyordum ortadan kayboldu Peggy, üzüntüyle, “Ben bunu kastetmiştim,” dedi. “Hitler. Savaş.”)

Tıpkı “Profesör” (büyük P ile) karısını ve çocuklarını aramaktan vazgeçmeyi reddederken, Peggy de hastaneye geri dönen Delia'yı kurtarmanın bir yolunu bulmaya karar verir. Arkadaşının hastalığına bir tedavi bulmak için yola çıktığında, öyle bir çare olmadığını çok çabuk keşfeder.

Peggy bir çare bulmak için yerel kütüphanede ve yakınlardaki üniversite şehri Iowa City'de arama yapıp ardından kısa bir süre duaya dönerken Batı Şube'de hayat devam ediyor. Sosyal dinamikler değişiyor ve gençlerin sevgisi reddediliyor. Balkabakları kalın yeşil sarmaşıklarda büyürken insanlar tartışıyor.

Bu sırada Peggy ve Profesör satranç oynayıp acılarını dile getirirken Delia'nın hastalanması daha da kötüleşir.

Trajik olay örgülerinin bu karışımı orta sınıftaki okuyucular için biraz ağır gelebilir ama aslında bu örtüşmeler kitabın en büyük gücüdür.

Görünüşte “Scattergood” hem bir kanser romanı hem de bir Holokost anlatısıdır, ancak birbirlerine ağırlık vermek yerine bu konular bir tür ortak mantık oluşturur; çünkü kanser ve Holokost yaklaşmakta olan yıkımın sinyalini verirken Peggy ve Profesör araştırmaya devam eder. mutlu bir son için değil, acılarının anlamı ve tesellisi için. Bunda bir simetri var.

Peggy bilimin ve duanın faydalarını tüketirken hasta arkadaşına yardım etmeye çabalıyor.

Delia'ya her gün, onunla bağlantıda kalmasını sağlayan ve kendi dünyasını daha net görmeye zorlayan bir not yazıyor: “Kuşlar en güzel hayvanlardır, öyle değil mi Dee? (Tavuklar hariç.) …Bir an önce eve dön, güçlü ve sağlıklı, böylece onları benimle birlikte evinin arkasındaki tarlada izleyebilirsin.”

Ancak mektuplar kanseri durduramaz. Delia hastaneden ayrılırken Peggy'den farklı bir yardım ister: “Kendimi daha iyi hissetmeme yardımcı olacak bir şey bul. Daha fazlası – daha fazla hazırlık.”

Burası “Scattergood”un gerçekten parladığı yer çünkü bir bakıma sadece araştırma yapmıyor ikisinden biri Büyük kayıplardan kurtulabiliriz ama aynı zamanda Nasıl.

Peggy profesörden tavsiye istediğinde tatmin edici yanıtlar vermiyor, sadece kendisinin açıkça inanmadığı Hasidik hikayeler veriyor. Daha sonra Peggy, ilk öpüşmelerinin ardından, tam da evden korkunç bir haber aldığı sırada ani bir değişimle tekrar ona koşar. Kederden bunalıp onu terk eder ve sonuç, Peggy'nin sarsılıp harekete geçmesiyle bir tür serbest kalma olur ve şok edici ve felaket niteliğinde olaylar zincirini başlatır.

Dürüst olmak gerekirse, bu olay örgüsüne hazırlıksızdım; tamamen hazırlıksız yakalanmıştım. Ama sonra durdum ve düşündüm: Trajedi anlarında da olan tam olarak bu değil mi? Öngöremediğimiz şekillerde bocalıyoruz ve duygular kontrolümüzün dışına çıkıyor.

Ne öyle mi Bir çocuğun kendi kendine büyüdüğü ve hem bakım hem de bağımsızlık aradığı bir dönemde acısına doğru tepki nedir? Peggy bize şöyle diyor: “Merak ediyorum, uzun süren, yeterli olan ve etrafındaki her şeyi mahvetmeden mükemmel çalışan bir konfor var mı?”

Ama bu kitabın sonu değil! Bir felaketten sonra hepimizin yapması gerektiği gibi, Peggy ertesi gün uyanır, hikâyesinin konusunu ele alır ve yoluna devam eder. Hâlâ bir trajediyle karşı karşıya ama şimdi bununla biraz daha bilgelikle yüzleşiyor. Her şeyi düzeltememesi, hiçbir şeyi düzeltemeyeceği anlamına gelmez. Profesörün açıkladığı gibi: “Özgür iradeye karşı İlahi Takdir.” Asırlık bir paradoks… çelişki gibi görünen ama öyle olmayabilen bir şey.”

Bu paradoks anlamında, “Scattergood”un sonu daha çok bir başlangıç gibi geliyor. Peggy kendisini, gücünü, başkalarına karşı sorumluluklarını ve önündeki yolculuğu yeni yeni anlamaya başladı. Roman bir duayla değil, “bir dua imgesiyle, daha iyi muhakeme yeteneğinize rağmen birinin dinlediğini umduğunuzda söyleyebileceğiniz türden bir duayla” bitiyor.

“Scattergood” kesinliğin ötesinde bir şeye ulaşacak kadar akıllı, cesur, güzel bir kitap.

kum | kaydeden HM Bouwman | (10 yıldan itibaren) | Neal Porter/Tatil Evi | 320 s. | 18,99$