Kitap Eleştirisi: James Chappel'in “Altın Yıllar”ı

ALTIN YILLAR: Amerikalılar Yaşlılığı Nasıl Keşfetti ve Yeniden Keşfetti?kaydeden James Chappel

Dorothy Parker 1928'de New Yorker'da “Şu gri saçları görüyor musun?” diye sormuştu: “Ben onları zekayla dans ederek kazandım.”

Parker bunu yazdığında 35 yaşındaydı. Yaşlılık sanki daha erken gelmiş gibiydi. Özellikle Middlemarch'taki bilgili talip olan zavallı Edward Casaubon'u düşünüyorum. 45 yaşındaki Edward'ın “kuru” olduğu ve “bir mumyadan daha iyi olmadığı” düşünülüyor.

Bu hafta 60 yaşına giriyorum. Bunun kaç yaşında göründüğü, kaç yaşında olduğunuza bağlıdır. Aerosmith'in aksine ben “Barış Çıkışı” turnesine henüz hazır değilim. Ayrıca rakip kompresyon çorapları markalarının avantajlarıyla da henüz ilgilenmiyorum. Bir noktada çocukları daha iyi caydırmak için işitme cihazı yerine kulak trompetini kullanmayı planlıyorum.

1965'te doğdum ve bebek patlamasını kıl payı kaçırdım. Ben bir nesil büyüğüyüm Benim ve nereye gittiğimizi daha iyi anlamak için James Chappel'in yeni kitabı Altın Yıllar: Amerikalılar Yaşlılığı Nasıl Keşfetti ve Yeniden Keşfetti?

Bu, okumanın hiç de eğlenceli olmadığı anlamında ayık bir hikaye. “Altın Yıllar” fırınlanmış patates, tereyağı ve tuzdan oluşan düzyazıyla anlatılıyor. Okudukça hayatımın her zamankinden daha hızlı geçtiğini hissettim. Ancak Duke Üniversitesi'nde tarih profesörü ve Duke Yaşlanma Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Chappel, bu materyali baştan sona biliyor ve bazı önemli noktalara değiniyor.

Kitabı, birbirini takip eden eski dalgalar halinde 20. yüzyıl Amerika'sının bir turudur. Kendisi özellikle 1935'te Başkan Franklin D. Roosevelt tarafından imzalanan Sosyal Güvenlik Yasası'nın kabulüne değiniyor. Kendisi haklı olarak burayı “Amerikan devletinin en büyük harikalarından biri” ve aynı zamanda “en büyük yoksulluğumuz” olarak görüyor. Azaltma programı.” Sosyal Güvenlik'in, yaşlılık fikrinin yaşamın tutarlı bir aşaması olduğu fikrinin ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu düşünüyor.

Sağın Mammon adına Sosyal Güvenliği özelleştirme çabalarından ve 1965'te Başkan Lyndon Johnson tarafından imzalanan kusurlu ama önemli ardıl programlar olan Medicare ve Medicaid'i özelleştirme girişimlerinden üzüntü duyuyor.

John Updike'ın belirttiği gibi, tarihçi Amity Shlaes'in New Deal'e yönelik eleştirisine itiraz etti: “Hükümet, nihayetinde insani bir işlemdir ve Roosevelt, demokrasiye olan inancın zamanla azaldığı bir dönemde hükümete neşeli, meydan okuyan, şefkatli bir yüz verdi.” Batı dünyası.”

Chappel, kadınların, farklı ırklardan kişilerin ve engelli kişilerin sosyal yardımlara erişmesinin ve onurlu bir emekliliğe erişmesinin ne kadar zorlaştığını inceliyor. Hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğiniz sayılara ışık tutar.

Bunlar arasında öncü siyahi sosyolog Jacquelyne Jackson ve Gri Panterler savunuculuk grubunun karizmatik kurucusu Maggie Kuhn da yer alıyor. Kuhn, Johnny Carson'ın başrol oynadığı “The Tonight Show”da birden fazla kez yer aldı. Candice Bergen'le birlikte göründüğü klipleri YouTube'daki “Saturday Night Live”ın ilk bölümlerinde bulabilirsiniz.

Chappel, yaşlanmanın değişen diline, “kıdemli” ve “iktidarsızlık” gibi damgalayıcı terimlerin nasıl “yaşlı” ve “ED”ye dönüştüğüne dikkat çekiyor. Hepimiz örtmece altında öleceğiz. Ann Beattie, son öykü koleksiyonunda, kozmetik endüstrisinin “kırışıklıklar” kelimesinin yerine henüz hafifletici bir alternatif bulamamasına şaşırdığını ifade etti.

AARP'nin büyümesi dergisinden, indirim kulüplerinden ve seyahat programlarından geliyor. Bu, siyasi olarak yaş ayrımcılığına odaklanan, büyük ölçüde iyi huylu ve neşeli bir organizasyon.

Chappel, Miami'de birlikte yaşayan dört yaşlı kadını konu alan ve 1985'ten 1992'ye kadar NBC'de yayınlanan durum komedisi “Altın Kızlar”ın anlamını keşfetmek için birkaç bölüm ayırıyor. Bunun izlemediğim bir gösteri olduğunu itiraf ettiğim için üzgünüm. çünkü o zamanlar gençtim ve yaşlıları konu alan bir dizi izlemek istemiyordum.

Chappel bende Altın Kızlar'ı tekrar izleme isteği uyandırıyor. Ama keşke kitabı bizi bugüne yaklaştırsaydı. Grace ve Frankie, Kominsky Metodu ve Hacks gibi yeni serilerin içeriğini ortaya çıkarmasını görmek isterdim.

Chappel'in kitabının bir argümanı varsa o da solun Sosyal Güvenlik ve Medicare gibi programları güçlendirme ve genişletme fırsatlarını kaçırdığıdır. Uzun zamandır bu kadar iddialı bir mevzuat çıkmamıştı. Sol aynı zamanda entelektüel savaşı da giderek kaybediyor.

Mutlu ve çok az kişi bu hayatı geçindirmeye yetecek kadar paraya sahip olma konusunda endişelenmiyor. Chappel, emekli maaşlarındaki düşüşü ve 401(k)'ler ve IRA'lar gibi tasarruf planlarındaki yükselişi takip ediyor. Aynı zamanda korkunun yükselişini de takip ediyor. Tasarruflarınıza çok sık bakmak neredeyse herkeste bunamaya yol açabilir.

William Faulkner 47 yaşındayken kendini bitkin hissediyordu. 1944'te Malcolm Cowley'e yazdığı bir mektupta, roman biçiminde çok fazla tay doğurmuş bir kısrak gibi hissettiğini yazdı. Faulkner'ın zaten iki torunu vardı. Belki de Hunter S. Thompson gibi davranıp ona Ace demelerini söyleseydi kendini daha genç hissedebilirdi.

ALTIN YILLAR: Amerikalılar yaşlılığı nasıl icat etti ve yeniden icat etti? | kaydeden James Chappel | Temel kitaplar | 357 s. | 32 dolar