Kitap Eleştirisi: Katie Williams’tan “My Murder”

dunyadan

Aktif Üye
benim cinayetimkaydeden Katie Williams

Katie Williams’ın şık, çarpık yeni romanının ilgi çekici bir önermesi var: Hepsi aynı seri katilin kurbanları olan beş kadın ölümden geri getiriliyor ya da daha doğrusu, öldürülen kadınlar köhne bir devlet kurumu tarafından klonlanıyor. Bu klonlar, yaslı ailelerine ve onlardan çalınan hayatlarına, orijinal hallerinin hatıraları, duyguları ve kişilikleri çoğunlukla bozulmamış olarak iade edilir.

Bu mucizevi bir ikinci şans gibi görünüyor Bir şekilde Aldatan ölüm, ama anlatıcımız Louise – genç bir eş ve anne ve seri katil Edward Early’nin son kurbanı – için de kalıcı bir huzursuzluk var. Hayatının son günlerini ya da ölüm anını hatırlamıyor ve bu boşluklar peşini bırakmıyor; Sürekli olarak, sevgili kocası Silas’tan cinayet günüyle ilgili kendi anılarında ona rehberlik etmesini ister.

Ayrıca şu an 9 aylık olan kızı, yeni doğan annesiyle henüz bir bağ kurabilmiş değil. Louise onu tutmaya çalışırken çığlık atıyor, belki de onu doğuran bedenin bu olmadığını hissediyor. Louise’e gelince, yeni klonlanmış cildi artık sezaryeninden alınan yarayı taşımıyor.

Louise’in belirsiz anıları daha da rahatsız edici. yapmak Cinayetine giden haftalardan beri elimde. Hayatı – evliliği, anneliği – hakkında depresif ve kararsızdı ve klon Louise hastaneden eve geldiğinde, Orijinal Louise’in toplayıp dolaba sakladığı bir çanta bulur. Eski benliği, kocasını ve çocuğunu terk etmeyi ve içine hapsolduğu geleneksel banliyö aile rolünden kaçmayı düşünmüştü.

Williams, anlatımla bir dizi zekice numara yapıyor ve son olarak, üzgün Louise, sürekli olarak kazanan bir bakış açısı. İlk başta yazıda komik bir zevk var – Natasha Lyonne’un sesli kitabı okuduğunu hayal edebilirsiniz – ancak kitap ilerledikçe daha derin, daha karanlık ve daha melankolik hale geliyor ve bilinçli şakalar, çoğu zaman olduğu gibi kendini gösteriyor. yalnız ve kopuk bir ruh.

İnce bilimkurgu unsurları, yalnızca bu yabancılaşma duygusuna katkıda bulunur. Williams’ın yakın gelecekteki dünyası, tanıdık teknolojiyi alıp onu daha da yaygın ve izole edici hale getiriyor. İnsanlar kendi kendine giden arabalarda dolaşıyor ve pastoral alternatif evrenlerde rahatlamak için sanal gerçeklik kulaklıkları takıyorlar. Louise, Oda adlı sanal bir alanda terapötik sarılmalar satan bir şirkette çalışıyor. Müşteriler avatarlarıyla “çalışma ciltleri, yatıştırıcı kompozit, kadınların en sevdiği koltukta” buluşuyor.

Gözaltında, seri katile işkence görevi gören empatiyi artıran ilaçlar verilir ve popüler bir video oyunu, oyuncuların Edward Early’nin çeşitli cinayetlerini sırasıyla kurbanın ve katilin bakış açısından deneyimlemelerine olanak tanır. Bedenlerin yalnızca birbiriyle değiştirilebilir kaplar – metalar – haline geldiğine dair ürkütücü bir his var. Görünüşe göre, Louise’in sadece bir klon değil, aynı zamanda her iki babasının da yumurta donörü olmayan bir arkadaşının rahminde taşınan IVF doğumlu bir bebeğin klonu olması dikkat çekici görünüyor.

Bu ve önceki romanı Makineye İyi Geceler Söyle ile Williams, verimli yeni bir spekülatif kurgu dalının ön saflarında yer alıyor gibi görünüyor. Yerli bilim kurgu deyin – George Saunders’ın sert sosyal hicvi ile Anne Tyler’ın karakter ve tutarlılık konusundaki şefkatli kaygısı arasında bir yerde.

“Benim Cinayetim” okuması eğlenceli, duygusal açıdan zeki ender kitaplardan biri ve hatta Ira Levin’i utandıracak kadar ustaca iki veya üç olay örgüsünü yönetiyor. Sonu neşeli – ya da benim yaptığım gibi varoluşsal korku – olarak okunabilir ama her iki durumda da okuyucuları gece geç saatlere kadar sayfaları çevirmeye devam ettirecek bir kitap.

Dan Chaon yedi kurgu eserinin yazarıdır, en son romanı Sleepwalk, artık karton kapaklı olarak mevcuttur.

benim cinayetim | Yazan Katie Williams | 294 sayfa | Riverhead Kitapları | 27 dolar