Kitap Eleştirisi: “Mavis Gallant'ın Toplanmamış Hikayeleri”

dunyadan

Aktif Üye
Roving Eye, kitap incelemesinin, eserleri genellikle kitaplarının yeniden basılmış, güncellenmiş veya yeni tercüme edilmiş baskılarının ışığında yeni bir bakış gerektiren geçmişin uluslararası yazarları hakkındaki makaleler dizisidir.

Jean-Paul Sartre 1946'da Montreal'de bir basın toplantısı düzenlediğinde, The Guardian gazetesinden genç bir gazeteci Standart, Mavis Gallant, çarpıcı kırmızı paltosuyla oradaydı. Daha sonra Sartre'ın Gallant'ın hayran olduğu varoluşçu romanı Bulantı'dan bahsettiler. Yıllar sonra ona “yazmakla ilgili aptalca sorular” sorduğunu hatırladı. Ama ona karşı iyi davrandı – “tatlı bir adam” derdiniz.” Gallant o zaman, Sartre'ın yerinde olsaydı, gelecek vaat eden yazarlara da iyi davranacağına yemin etti.

Dört yıl sonra 28 yaşında boşandı ve gazeteden ayrıldı ve maddi güvencesi olmadan cömert, saygı duyulan bir yazar olma sürecini başlatmak için tek başına Avrupa'ya taşındı. Çoğunlukla hayatının en büyük projesi, hazinesi, sanatının temeli olan o büyük varoluşsal kaygının, özgürlüğün peşindeydi. Garth Risk Hallberg'in editörlüğünü yaptığı yeni bir antoloji, THE MAVIS GALLANT'IN TOPLANMAMIŞ HİKAYELERİ (New York Review Books, 590 sayfa, ciltsiz kitap, 22,95 dolar), Cesur bir mantrayla bitmesi dışında unutulabilecek bir erken hikaye içeriyor. Garip, yağmurlu bir şehirde bir adam kiraladığı odasına döner ve “Ne olursa olsun ben özgürüm” diye düşünür.

Çalışmaları kısa sürede unutulmaz oldu. Evlat edindiği Paris'teki yaşam hakkında iki roman, bir oyun ve denemeler yazdı, ancak kısa öykü onun hayal gücünün eviydi. Düzenli sakinleri yerinden edilmiş insanlardı: göçmenler, yetimler, turistler, evlilik mültecileri, mülteciler, yanlış zamanda yanlış yerde bulunan ve olağandışı hava koşulları nedeniyle hazırlıksız yakalanan karakterler. Pansiyonlara, köhne otellere, köhne tatil yerlerine ve tren arabalarına musallat oluyorlar. Sıcak banyoda iyi şanslar. Elli yılı aşkın bir süredir The New Yorker, acımasız mizah anlarıyla dolu bu kuru, buzlu hikayelerden 116'sını yayınladı.

Gallant'ın 2014'te öldüğünü ilk kez dokuz yıl önce Fran Lebowitz'in kendisini “İngilizcenin en iyi kısa öykü yazarı” ilan ettiği bir YouTube videosunda duymuştum. Düşündüm ki: bekle, DSÖ? Lebowitz trenleri yalnızca sigara için ayırdı, ben de oturdum. O zamandan beri aynı derecede cesur iddiamı da ekledim: Gallant, 20. yüzyılın parlak absürdistidir.