Kitap eleştirisi: Nikhil Goyal’den “Günü Görmek İçin Yaşa”

dunyadan

Aktif Üye
GÜNÜ GÖRMEK İÇİN YAŞAYIN: Amerika’da yoksulluk içinde büyümek, kaydeden Nikhil Goyal

2011 yılında, Amerika’nın en fakir şehirlerinden birinin en işlek bölgelerinden biri olan Kensington’dan Porto Rikolu bir genç olan Ryan Rivera, Philadelphia Belediye Meclisi toplantı odasının altın çivili tavanı altında oturup tanıklıkları dinledi. Beş saat sonra nihayet mikrofonu eline aldı. Konsey üyelerine okulunu kapatmamaları yönünde çağrıda bulunmak için orada olduğunu söyledi.

Yıllar önce Ryan ortaokulda kanunları çiğnemişti. Artık şehir sözleşmeleriyle desteklenen, okuldan ayrılan veya suç işleyen öğrencileri arayıp mezun olmalarına yardımcı olan bir düzine alternatif hızlı liseden biri olan El Centro de Estudiantes’e gidiyordu. Ryan, metal dedektörlerinin olmadığını ve kapıdan içeri girerken kimsenin sizi önemsemediğini belirtti. Sanat okudu ve bir motosiklet mağazasında staj yaptı. “Evimi benden almayın” dedi.

Belediye meclisi daha sonra El Centro’yu kesim bloğundan çıkardı ve özellikle öğrencilerin ifadelerine itibar etti. Ancak Günü Görmek İçin Yaşa kitabında sosyolog Nikhil Goyal, Ryan’ın El Centro’nun neden kapatılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu merak ettiğini yazıyor. Okul bölgesinin bütçe açığı 629 milyon dolardı ama neden bu okulları hedef alasınız ki? Goyal, “Neden öğrencilerine saygı duyacak ve onlara yardım edecek devlet okulları için iktidardakilere yalvarmak zorunda kaldılar?” diye soruyor. “Bu neden herkes için temel bir hak değildi?”

Bu sorular, Goyal’in görünüşte çocukları ve aileleri yoksulluktan kurtarmak ve toplumu düzenli tutmak için tasarlanmış, ancak çoğunlukla eğitim, ceza adaleti, kamu desteği gibi Amerikan politikaları, kurumları ve sistemlerine ilişkin daha geniş incelemesinin bir parçasıdır. yaşamak yerine hayatta kalan Amerikalıların başarısız olduğu vakalar. Goyal, güvenlik ağının paramparça olduğunu ve yoksulluğun hataya yer olmayan bir ip yürüyüşü olduğunu gösteriyor.

Günü Görmek İçin Yaşa okuyucuları Ryan’ın yanı sıra Emmanuel Coreano ve Giancarlos Rodriguez ile birlikte, El Centro’ya gelmeden önce Kensington’un kaosuna ve şiddetine katlanan diğer iki Porto Rikolu gençle birlikte bir yolculuğa çıkarıyor. Goyal, sorunlarını sadece coğrafyaya değil, aynı zamanda yoksulluk içinde büyüyen ve bunu bir DNA ipliği gibi çocuklarına aktaran annelere de bağlıyor. Bir anne ilk kez 8 yaşında tecavüze uğruyor, ardından çocukluğu boyunca hayatındaki farklı erkekler tarafından defalarca tecavüze uğruyor. Polisi arama cesaretini gösterdiğinde davası takip edilmez.

Goyal gençleri tanıyor. İlk kitabı Tek Beden Herkese Uymaz: Bir Öğrencinin Okulu Değerlendirmesi 2012 yılında 17 yaşındayken yayımlandı. O tarihten bu yana Senatör Bernie Sanders’ın kıdemli danışmanı olarak görev yaptı ve federal, eyalet ve yerel düzeylerde eğitim yasaları ve sosyal yardım programlarının tarihi konusunda uzmanlaştı. “Günü Görmek İçin Yaşa” aslında dört farklı hikayeden oluşuyor: Üç gencin ve annelerinin maceraları ve hayatlarını yöneten siyasete yönelik akademik bir itham.

Günü Görmek İçin Yaşayın’ın pek çok hikayesini takip etmek her zaman kolay değildir ve bir gence odaklanmak kitaba yardımcı olmuş olabilir. Her birinin hikayesi ilgi çekici olsa da, Ryan, Emmanuel ve Giancarlos’la birlikte resimde görünüp kaybolan o kadar çok insan var ki – akrabalar, arkadaşlar, öğretmenler, yargıçlar, sosyal hizmet görevlileri, kocalar ve annelerin arkadaşları – zaman zaman şöyle hissediyorum: kaybolmak zorundaydı. Kendime sormaya devam ettim Hangi yıldayız? o şimdi kaç yaşında

Yine de Ryan, Emmanuel ve Giancarlos’un o kadar farklı olduklarını görebiliyordum ki hepsi kendi hikayelerini anlatmak istiyordu. Ryan, çocuk mahkemesine çıkan baş belası ve şakacıdır. Geçimini sağlamak için esrar ve uyuşturucu satmaya çalışıyor. Baleden hoşlanan parlak bir öğrenci olan Giancarlos da uyuşturucu ticaretine yönelir. Her ikisi de farklı sonuçları olan ergenlik döneminde hamilelikle karşı karşıyadır. Ana işi karışık kaset CD’leri satmak olan, daha sonra Corem adını alan Emmanuel, evsizlik ve cinsiyet kimliğiyle mücadele ediyor.

Goyal, en kapsamlı hikayeye sahip olan Ryan’a odaklandığında elinden gelenin en iyisini yapıyor. Kitap, Ryan’ın bir çöp kutusundaki yangını başlatmaya yardım ettiği ve aynı zamanda söndürmeye çalıştığı ortaokul şakasıyla başlıyor. Bu onu asla mezun olamama, hapse girme ya da ölümle sonuçlanma yoluna sokar. Yardım edebilecek ama vazgeçen yetişkinler var. Goyal, Ryan’ın ortaokula nasıl döndüğünü anlatırken bir öğretmenin “Ah, bakın, ateş manyağımız geri döndü” diye espri yaptığını duyduğumda hastalandım.

Goyal canlı bir yazardır – bu çocukların koşulları hakkında anlattığı hikayeler acı verici ve son derece sinir bozucudur – ancak anlatısı çoğu zaman başarısız politikalarla ilgili uzun pasajlarla çıkmaza girer. Porto Rikoluların Philadelphia’ya göçünün tarihini detaylandıran bir bölüm sorunsuz başlıyor ama sonunda Başkan Richard Nixon’un “Uyuşturucuyla Savaş”ından Reagan yönetiminin sonuna kadar Amerika’nın uyuşturucu düzenlemesinin uzun bir tarihçesine dönüşüyor. Anlatım yeniden hızlanıyor ancak Muhtaç Aileler İçin Köprü Yardımı programıyla ilgili tuhaf bir pasajla kesintiye uğruyor. Keşke Goyal’in tarih ve tarih cephaneliği yalnızca tebaasının hayatlarıyla kesinlikle alakalı olduğunda kullanılsaydı.

Ve bu hayatlar zor. Her aksilik midede bir batma hissine neden olur. Ama sonra Ryan’ın onu yoksulluktan kurtulma yoluna sokan bazı atılımları (ve sevimli yetişkinler) olduğunda neşelenirsiniz (ve ben ağlarım), tıpkı annesi Rayni’nin Temple Üniversitesi’ne gittiğinde neredeyse başardığı ve olmayı hayal ettiği gibi. psikolog. Sadece destek sistemleri çökünce ayrılmak için.

Boş buzdolapları, standartların altındaki konutlar ve gecenin bir yarısı sizi ısıran farelerle dolu olmayan bir geleceği görebileceğiniz bir yere ulaşmak zordur. Okuyucu pek çok “eğer olursa olsun” sorusu sormaya başlar ve üç genç için de çok daha iyi sonuçlar elde edilmesini diler.

Bu, Goyal’in bakış açısına ve ana politika önerisine yol açıyor: “Ya Emmanuel, Ryan ve Giancarlos ve aileleri doğumdan itibaren aylık nafaka alsaydı? Güvenli barınaklarda kalıcı olarak yaşayabilir ve gıda, kamu hizmetleri ve diğer temel ihtiyaçları karşılayabilirler.” Sürdürülebilirlik, yoksulluğun ötesinde bir dünya hayal etmenin anahtarıdır. Ya okulunuzun kapanmaması için yalvarmak zorunda kalmasaydınız? Hayal etmek.

GÜNÜ GÖRMEK İÇİN CANLI: Amerika’daki Yoksullukta Yetişkinliğin Gelişi | Nikhil Goyal tarafından | 334 sayfa | Büyükşehir Kitapları | 29,99$