Kitap Eleştirisi: Tom Lamont'tan “Eve Dönüş”

dunyadan

Aktif Üye
Eve gitkaydeden Tom Lamont

Tom Lamont'un Eve Dönüş'ü birçok açıdan olağanüstü derecede dokunaklı bir roman. Bu babalar ve oğulların hikayesi. Erkek arkadaşlığı ve bunun pek çok – ve sıklıkla tartışılmayan – komplikasyonları. Yahudi topluluğu, kültürü ve inancı. Küçük bir çocuk yetiştirmek ve ömrünün sonuna gelen sevdiklerinize bakmak için ne gerekir? Hayatımız boyunca bizi çocuktan yetişkine ve tekrar çocuğa götüren evrenin acımasız oyunu.

Bu romanın merkezinde “Birisine değer vermek ne anlama gelir?” sorusu yer alır ve kelimenin her iki anlamı da dikkate alınır: Birine değer vermek ve onunla ilgilenmek.

Londra'nın Enfield banliyösünde geçen Lamont'un ilk edebi eseri, büyük ölçüde kusursuz bir şekilde çizilmiş dört karakterin değişen bakış açıları aracılığıyla anlatılıyor. 30 yaşındaki Téo Erskine, büyük şehirde yaşamak için Enfield'dan ayrıldı, ancak görev bilinciyle ayda bir yaşlı babasını ziyaret etmek için geri dönüyor. Yakın çocukluk arkadaşı Ben Mossam'dır; kendisi okulu bıraktıktan sonra ebeveynleri yurt dışına taşınmış, ona bir ev ve para bırakmış ancak büyümek için pek fazla nedeni kalmamıştır. Téo'nun iyi niyetli babası Vic, bozulan sağlığını gizlemek için elinden geleni yapıyor ve ailesinin geçimini sağlamanın -bazen mesafeli olsa da- neden onu iyi bir baba olarak sınıflandırmak için yeterli olmadığını merak ediyor. Kasabanın yeni ilerici hahamı Sibyl, bir yandan daha geleneksel topluluk üyelerinden oluşan bir yönetim kurulunu kazanmak için elinden geleni yapıyor, bir yandan da inançla ilgili büyüyen sorularıyla boğuşuyor.

Bu karakterler arasındaki bağlantı, yakın zamanların en çekici çocuklarından biri olan iki yaşındaki Joel'dir. Roman, çocuğun varlığının diğer karakterlerin hayatlarını nasıl değiştirdiğini dikkatlice gösterirken, aynı zamanda hayal kırıklığını, can sıkıntısını, korkuyu ve küçük bir çocuğu büyütmenin getirdiği muazzam şefkat patlamalarını, o çocuk sizin çocuğunuz olmasa bile, mükemmel bir şekilde özetliyor.

Joel'in annesi Lia – Téo'nun karşılıksız aşkı – intihar ederek öldükten sonra, her yaştan erkek çocuktan oluşan bu grup, haham Sibyl ile birlikte, kafa karıştırıcı bir trajedinin ardından ciddiyetle Joel'e göz kulak olmaya çalışır. Sosyal hizmetler Joel'in biyolojik babasını ya da bakıcı ailesini bulana kadar hayatlarında yeni yürümeye başlayan bir çocuğa yer açabilecekler mi? Yoksa Lia'nın yokluğunda içlerinden biri onunla kalıcı olarak mı ilgilenecek?

Burada Lamont'un insani, sıcak ve yargılamayan depresyon ve intihar portresini övmek için biraz zaman ayırıyorum. Haham Sibyl, övgüsünde Lia'nın ölüm şekline değinmekten çekinmiyor ve Lia'nın, yardım etmekte yavaş davrananlar yüzünden hayatta hayal kırıklığına uğradığını söylüyor. Sibyl şunu ekliyor: “Eğer birisi onu eleştirseydi ya da suçlasaydı – nasıl yapabildi?” Öyle değil mi?”

Dışarıda geçirilen geceler, bir futbol maçı, İskoçya gezisi, poker oyunları, biralar ve hatta biraz hap içmenin ardından sokakta kusmayı içeren Lamont, karakterlerin duygularının derinliğini küçük, gündelik sevinçleri ve trajedileri aracılığıyla ortaya çıkarma yeteneğini gösteriyor. . Burada, Lamont'un gazeteci olarak geçirdiği yıllar (The Guardian ve GQ için), daha derin, bilinçaltı motivasyonların yanı sıra yüzeysel arzuların zekice anlaşılmasıyla açıkça parlıyor.

Olay örgüsü zaman zaman biraz dağınık gelse de, birkaç boşluğun görülmesi bu esprili, dokunaklı, acı-tatlı ve dokunaklı – ama hiçbir zaman duygusal olmayan – ilk çıkıştan bir şey eksiltmiyor. “Eve Gitmek” beni birden çok kez ağlattı ve daha da yüksek sesle güldürdü. Bizi sevdiklerimize bağlayan şeyin kanımız olmadığını, onlara yakın kalmak için gösterdiğimiz özen ve bir sorun anında yanlarında olabilme becerimiz olduğunu bize hatırlatan harika bir şey bu.

Eve git | kaydeden Tom Lamont | Düğme | 287 s. | 28$