Kitap eleştirisi: Werner Herzog’dan “Herkes kendi başına ve Tanrı herkese karşı”

Bavyera kırsalında ve ardından Münih’te büyüdü. Bize, ilk filmlerini yapmadan önce inek çobanı, işçi, punta kaynakçısı, hırsız park korucusu, rodeo palyaçosu ve müzik seti ve ardından Meksika’ya silah kaçakçısı olarak çalıştığını anlatıyor. 50 yılı aşkın süredir uluslararası alanda tanınmanın, film festivallerindeki panellerde ve çatı katlarındaki süitlerde çok fazla zaman geçirmenin nasıl bir şey olduğunu anlatan çok daha az belgesel var. Hala çömelmiş olan bilge okuyucu bu noktada bir kask alacak ve cüzdanını arayacaktır.

Bu işlerin neredeyse hepsinde Herzog perişan oldu. Kesinlikle dünyadaki en gösterişli çarpışma testi mankeni. Ahırdan düştü ve iki kolunu da kırdı. Çenesine 14 dikiş atılmıştı, futbolda sakatlanmıştı ve anesteziyi reddettikten sonra bir dişi çekilmişti çünkü ağrı “dünyayı nasıl hayal ettiğimle” eş anlamlıydı. Kayakla atlama sırasında köprücük kemiği göğüs kemiğinden ayrıldı. Rastgele patlamalarla ayakları yerden kesildi. Opera sahnesinde 12 metreden düşerek boynunu burktu. Bir film için bir sahne çekerken bir dublör ona o kadar sert vurdu ki azı dişlerinin iki kronu koptu. Bilerek bir kaktüs tarlasına atladı ve (Chez Panisse’de pişirdiği) ayakkabısını yedi. Düşen bir uçağı kaçırdı ve Peru’daki Parlayan Yol’da neredeyse kafası kesiliyordu. Los Angeles’ta BBC’ye röportaj verirken vuruldu ve “hafif yaralandı”. Birkaç gün sonra Werner Herzog olduğu için:

Otoyolda tam önümde kaza yapan Joaquin Phoenix’i ters dönen arabadan kurtardım. Sanırım geri çekilme sürecinden geçiyordu ve muhtemelen araba kullanmamalıydı. Tamamen şişmiş hava yastıkları arasında baş aşağı asılı duruyordu ve sigarasını yakmak için kullanmaya çalıştığı çakmağı bana vermeyi reddetti. Her yere gaz sızdığını fark etmedi.
Bu kitabın kapağında Herzog, volkanlarla ilgili belgeselinden bir karede bir kayanın altında ezildikten sonra Wile E. Coyote’a benziyor. Çekimler zor olduğunda, Eyüp’ün kitabının yakınında olması ve hak edilmemiş acıların evrenselliği üzerine meditasyon yapabilmesi için “Luther’in 1545 tarihli İncil çevirisinin tıpkıbasımı”nı yanında taşıması şaşılacak bir şey değil.

“Herkes Kendi İçin ve Tanrı Herkese Karşı”nın büyük bir kısmı Herzog’un kendisini ilgilendiren, hakkında filmler yaptığı veya yapmak istediği konular hakkındaki düşüncelerinden oluşuyor: mağara resimleri, hipnoz, ikizler, sözde kaçış. bölge paradoksu, nükleer atıklar, sahtecilik, düşünce aktarımı, uzay, Antarktika ve mumyalar.

Kasıtlı olarak komik bir cümle var. Canlı hayvan müzayedecileri hakkında şunları söylüyor: “Her zaman bir ‘Hamlet’ sahnelemek ve eski dünya hayvancılık müzayedecilerinin tüm rolleri üstlenmesini istedim; Performansın 14 dakikadan az sürmesini istedim.”