Kitap İncelemeleri: Gözler ve İmkansız, Dave Eggers tarafından yazılmış ve Shawn Harris tarafından çizilmiş ve Brian Selznick tarafından Big Tree

Birçok çocuk kitabı yazarı, insanlar gibi konuşan ve düşünen hayvan ve bitki karakterleri yaratır. Ancak yazarın diğer türler hakkındaki anlayışı yüzeyselse, karakterlerin insan olmayan özellikleri bir alay aracından biraz daha fazlası olur. The Eyes & the Impossible ve Big Tree’nin yazarları, insan diliyle konuşan ama diğer varlıkların tuhaf büyülerini bünyesinde barındıran karakterler yaratarak bu tuzağa düşmekten kaçındı.

önsözünde GÖZLER VE İMKANSIZ (256 s.; McSweeney’nin ahşap ciltli ciltli kitabı, 28 dolar; düğme kanvas, 18.99 dolar; 8+ yaş), Dave Eggers karakterleri hakkında şunları söylüyor: “Hiçbir hayvan gerçek hayvan değildir. Ve en önemlisi, hiçbir hayvan insanı sembolize etmiyor.” Egger’in hayvanları insan dilini büyük bir rahatlıkla kullanırken, onlara hayvani tabiatlarının özünü aşılıyor. Bana 7 yaşındaki çocukların etraflarındaki dünyayla ilgili kendi sınırlı deneyimlerine dayanarak teoriler oluşturmaları ve kararlar almaları konusunda tuhaf bir yol düşündürdüler.

Egger’in hayvanlarıyla ilgili deneyim, insan korucular tarafından korunan ve düzenli olarak ziyaretçi akınına uğrayan küçük bir ada parkıyla sınırlıdır. Türler arasındaki dostluğa ve “parkın içindeki çitle çevrili büyük bir parkta” yaşayan üç saygıdeğer bizon için “imkansız” bir kaçış planlamasına dair yürekten, komik öyküsü, bir köpek olan Johannes tarafından anlatılıyor. O, parkın “gözleri” ve “dengeyi” sağlayan bizona rapor veriyor: “Ormanın içinden yeni bir yol kesildiğinde… Bizona söyledim ve rakunların nereye ve ne zaman hareket etmesi gerektiğine onlar karar verdi. ”

Johannes, coşkusu ve iyi doğası romanın sayfalarında bir iplik gibi akan son derece ilgi çekici bir anlatıcıdır. Hareket eden her şeyle yarışmak için doyumsuz bir iştahı ve ördeklere karşı gerekli bir önyargısı var. İnsanların yaptığı tuhaf şeylerden büyüleniyor: Bir açık hava sergisinden ve gizemli yeni bir binada asılı duran “dikdörtgenler”den etkileniyor. Ancak Johannes’in en büyük tutkusundan bahsetme biçimiyle, Eggers (“A Heartbreaking Work of Staggering Genius”), bizi bir hayvan perspektifine yaklaştırmak için gereken yaratıcı çalışmayı yaptığını gösteriyor. “Koşarken,” diyor Johannes, “dünyayı çekiyorum ve dönmesini sağlıyorum.”

Yine kendin olmanın ve özgürlüğü bulmanın daha derin bir hikayesi var. Kitabın masif ahşap ön ve arka kapaklarıyla lüks versiyonunun doğal güzelliğinde ve Shawn Harris’in muhteşem çizimlerinde ima ediliyor. Harris, Johannes’i klasik manzara resimlerine yerleştiriyor, özgürce dolaşıyor ve salt köpek cazibesinden daha vahşi ve daha derin bir cazibe sergiliyor.

İçinde BÜYÜK AĞAÇ (Scholastic, 528 sayfa, 32,99 $, 7+ yaş)Brian Selznick (“Hugo Cabret’in İcadı”) tarafından yazılmış ve zarif bir şekilde resmedilmiş, hayvanlar konuşamaz. En azından ana karakterleri, hülyalı Louise ve pratik kardeşi Merwin buna inanıyor. Roman, Louise’in “kanatlarını” aldıktan sonra aya uçup uçamayacağını merak etmesi ve Merwin’in ona metaforun ne olduğunu açıklamaya çalışmasıyla başlar. Bunlar, bu kurgunun alanına ilişkin ipuçları: Louise ve Merwin insan çocukları değil, tarihöncesi bir dünyada büyüyen dev bir ağaç olan Mama’nın tohumlarıdır.

Gökyüzü, tohum kabukları ve ağaçların çizimleriyle açılış anlarının dinginliği, annenin ormanın mantar benzeri ‘İnternet’i olan büyükelçilerden bir uyarı almasıyla bozulur. “Büyük Ağaç” a bir başka gönderme: Kökü bilime dayanmaktadır. Tüm ağaçları “sonsuz bir bilgi nehri gibi” birbirine bağlayan “Milyonlarca kilometrelik minik liflere sahip Büyükelçilerin geniş yer altı sistemi”, Susan Simard’ın şimdi “orman çapında ağ” olarak adlandırılan şey hakkındaki keşiflerini yansıtıyor.

Büyükelçilerin uyarısı, annenin alevler içinde patlamadan önce çocuklarını havaya salması için tam zamanında gelir. Yetim kalan Louise ve Merwin bir dizi destansı maceraya atılırlar – denize sürüklenir, bir yanardağ tarafından uçurulur, yenir, terk edilir ve kurtarılır. Yol boyunca, Kral Deniz Yosunu ve (vücutlarına kazınmış tarihleri Dünya’nın iklimini çağlar boyunca anlatan) minik su canlısı bilim adamlarından oluşan ordusundan “Kadim Olan”a, dünyanın kendisine kadar harika orijinal karakterlerden oluşan bir kadroyla tanışırlar.

Selznick’in zarif dili, tohum kardeşlerin maskaralıklarının dramını ve sevincini aktarıyor ve sessizce güzel çizimleri bağlamlarını sağlıyor: hayatın asırlarca süren hikayesi.

Bu iki kitap, sözcükler ve imgeler aracılığıyla anlam katmanları ve ilişkilendirilebilir insan olmayan karakterleri ile birden çok okumaya uygundur.

Bunun gibi cesur, büyük hikayelere, çocukların (ve yetişkinlerin) bazen korkutucu bir dünyada yerlerini bulmalarına yardımcı olacak hikayelere ihtiyacımız var. Büyük Ağaç’ın sonlarına doğru, iki Sami uzaktaki bir asteroidi gördükten sonra anlatıcı ciddi ama ilham verici bir mesaj verir: “Louise ve Merwin, ne kadar imkansız veya Tehlikeli şeyler olursa olsun, en küçüğünün bile gelecek için savaşabileceğini biliyorlardı. şimdi görünüyordu.” Ama belki de The Eyes & the Impossible’da geleceğe adım atmayla ilgili gözlemi en cesaret verici olan Johannes’dir: “Hayatta olmak ileriye gitmektir. Bu yüzden dışarı çıktık.”

Nicola Davies bir zoolog ve çocuk kitabı yazarıdır. Carnegie Madalyası adayı romanı Bizi Söyleyen Şarkı’nın ön bölümü olan Skrimsli, Eylül ayında vizyona girecek.