Kitap incelemesi: Allison Yarrow’dan “Doğum Kontrolü”

dunyadan

Aktif Üye
Doğum kontrolü: erkeklerin annelik üzerindeki sinsi gücükaydeden Allison Yarrow

On yedi yıl önce ikizlere hamileyken preeklampsi nedeniyle hastaneye kaldırıldım ve günler sonra sezaryen oldum. Bebeklerimin ağlamalarını duyunca duyduğum sevinci hatırlıyorum; Ama aynı zamanda doktorumla bir asistanımın ameliyat sırasında hafta sonu planlarını tartıştıklarını da hatırlıyorum. Doğumdan sonra, bir saatten biraz fazla bir süre ayrı bir odada tek başıma ve titreyerek bırakıldım ve kimse bana yeni doğan çocuklarımı ne zaman kucağıma alabileceğimi sormadı. O zamanlar hepimizin sağlıklı olduğu için minnettardım; Sürecin ürettiği boyun eğme ve yabancılaşma her zaman ikincil göründü.

Gazeteci Allison Yarrow, Doğum Kontrolü: Erkeklerin Annelik Üzerindeki Sinsi Gücü’nde, kadınların hastanede doğum yaptıklarında genellikle beklentilerin altında kaldıklarını ve bunu kabullendiklerini savunuyor; hayatlarının bir anında, bedenlerinin en çok zorlandığı bir anda, temsil duygusundan vazgeçmek üzere eğitildiklerini. Verilerle dolu ve öfke dolu bir kitapta Yarrow, pek çok kadının yaptığı değiş tokuşun – ağır ilaçlı doğumun algılanan güvenliği lehine özerkliği feda etmenin – hastane dışı doğum riskleri hakkındaki yanlış kanılara dayandığını söylüyor. ve üstün bakım bir arada. Ayrıntılı araştırmasını, üç doğum (ikisi hastanede, üçüncüsü evde) ve öncesinde ve sonrasında karşılaştığı zorluklarla ilgili kişisel anlatımlarıyla tamamlıyor.

Civanperçemi sistematik olarak, Amerika’daki baskın doğum yöntemlerinin, 20. yüzyıl erkek doktorlarının ayrıcalığını, statüsünü ve rahatlığını korumak için tasarlanmış daha önceki tıbbi uygulamaların beceriksiz evrimi olduğunu savunuyor. Doğum zorlu bir bekleme oyunu olabilir, ancak doğumu başlatmak için uterus kasılmalarını indükleyen sentetik bir oksitosin olan pitosin gibi modern tıbbi prosedürleri genellikle başka türlü gerekli olmayabilecek bir dizi başka prosedür izler. Ve Yarrow, sırtüstü doğumların “dik pozisyonlardan (çömelme gibi) daha fazla perineal travma ve doğum güçlüğüyle ilişkili olmasına” rağmen, hastane doğumlarının yüzde 90’ından fazlası hastanın sırtüstü gerçekleştirildiğini yazıyor; , bebekleri yakalamalarını kolaylaştırıyor.” Ayrıca, hastalarının hala maruz kaldığı ve yıllarca izlenebilen bazı yaygın ama tiksindirici obstetrik ihlallerden -gereksiz yere ve rızası olmadan yapılan ayrıntılı araştırma ve gizli sünnetler- örnekler veriyor. Civanperçemi, ikna edici bir şekilde, ülkenin anne sağlığı sistemini, savunmasız bir kadın nüfusunun refahından çok, çıkar ve kâra öncelik veren, gereksiz yere insanlıktan çıkaran bir sistem olarak çerçeveliyor.

Kitabın sonlarına doğru Civanperçemi, hastanede doğumun evde doğumdan açıkça daha güvenli bir seçim olduğu senaryolar olduğunu kabul ediyor (örneğin, bir kadın şiddetli preeklampsi hastasıysa veya geçmişte erken doğum yapmışsa). Kadının sadece canı istediği için hastanede doğum yapmasının caiz olduğunu da kabul etmektedir.

Diğer zamanlarda Yarrow, haberciliğini alt başlığının vaat ettiği dar, açıkça feminist değerlendirme tablosuna sığdırmak için mücadele ediyor gibi görünüyor. Genellikle pelvik taban problemleri olan kadınlara reçete edilen, sadece Kegel egzersizlerinden oluşan reçeteye itiraz ediyor ve merak ediyor, “Sıkı vajinalarla ilişkilendirildikleri ve bir erkeğin adını aldıkları için olabilir mi?”

Ve yine de, bu ülkede doğurganlık çağındaki pek çok kadının katlandığı muazzam kötü hizmetin hakkını veren kitabın bu noktasında, okuyucu en azından yazarın tıbbi “müdahalelerin aşırı kullanıldığı ve suistimal edildiği” şeklindeki yaygın şüphesine katılacaktır. ” . Ve kendi deneyimini, gerçeklerin birikimini dengeleyen bir canlılıkla anlatıyor. Uyuşturucuyla doğum sırasında vücudunda iş başında olan güçlü güçleri ifade ederken, üç çocuğundan birinin vücudunu terk ettiği anı unutulmaz bir şekilde yakalıyor: “Dalga öne doğru yükseliyor ve yüzeyi kırıyor. Havada köpük ve damlacıklar parlıyor.”

Kattığı tüm araştırmalara ve tarihsel bağlama rağmen, hastanede doğumlara alternatif bir model için en güçlü argümanı, kendi evde doğumuyla ilgili açıklaması olabilir. Onun anlattıklarını okuyan birçok hamile kadın bu seçeneği düşünmeye ikna edilebilir ve okumayanlar bile, farklı bir seçim yapma baskısı altında bu kararı vermek için gereken cesaretten etkilenecektir.

Doğum kontrolü: erkeklerin annelik üzerindeki sinsi gücü | Allison Yarrow tarafından | 290 sayfa | mühürleme presi | 30 dolar