Kitap İncelemesi: Burada Sonsuza Kadar Kalamazsın Katherine Lin

sonsuza kadar burada kalamazsın kaydeden Katherine Lin

Shady Husband Mystery, çalışkan eşlerin kayıp veya başka bir şekilde ortalıkta olmayan eşlerinin yanlışlarını ortaya çıkardığı kendi başına bir edebi alt türdür. Önemli başlıklar arasında Laura Dave’in en çok satan dizisi The Last Thing He Told Me ve Liane Moriarty’nin The Husband’s Secret dizisi yer alıyor. Katherine Lin, mükemmel “iyi” avukat Ellie Huang Anderson’ın “altın çocuk” kocası Ian Anderson’ı bir araba kazasında ani kaybının ardından yas tutmasıyla başlayan ilk romanı You Can’t Stay Here Forever ile kanon’a giriyor.

Lin’in çarpıcı ilk cümlesi “Kocamın öldüğünü öğrendiğimde J trenini bekliyordum”.

Bununla birlikte, bundan sonra, başka bir evlilik gölgesi vakasını ortaya çıkarmaya çalışan bir şaka değil. Kitabın kapağında Ian’ın bir metresi olduğu ve söz konusu metresin Cat Ellie’nin prestijli bir San Francisco firmasındaki meslektaşı olduğu gerçeği açıkça görülüyor. Bunun yerine Lin, Ian’ın sadakatsizliğinden çok Ellie’nin iç işleyişini sorgulamaya daha fazla anlatı enerjisi harcıyor ve ırklar arası evlilikler (Ellie Tayvanlı-Amerikalı ve Ian beyazdı) ve karşıtların (en iyi arkadaşı Mable Chou) ilgisini çeken arkadaşlık hakkında incelikli, karakter odaklı bir hikaye yaratıyor. değil mi). Fikrini söylemekten korkmuyor) ve müstakbel annesi Mary ile değişen derecelerde başarı gösteren bir aşk-nefret ilişkisi var.

Lin, anıları aracılığıyla Ellie ve Ian’ın zıt evliliğini ustaca ortaya koyuyor: Stanford Hukuk Okulu’nda, çekiciliğiyle parlarken Ellie onu akademik disiplinlerde geride bıraktı. Daha sonra Ian, popülerliğini bir ortak görevi haline getirirken Ellie, şirketinde sosyal olarak mücadele eder. Lin, kur yaptığı sırada Ian’ın ayrıcalığının çekiciliğinden bahsediyor – “Sonsuza kadar onun gözünde yaşayabilir ve her zaman olmak istediğim kişiye dönüşebilirim” – ama gurur verici olması amaçlanan geri dönüşlerde bile Ian, dikkat çekici ve düz görünüyor. Lin, “Beni, aklım da dahil olmak üzere her şeyimi istiyordu,” diye yazıyor, ancak özellikle Ian’ın güvensizlikleri alevlenirken hiçbir zaman inandırıcı bir şekilde okunmuyor.

Başlangıçta umursamadığınız (veya sevmediğiniz) bir karakterin yasını tutmak zordur, ancak Ian’a o kadar düşkün olmadığım için, Ellie’yi bir tür mali intikam arayışında tüm kalbimle destekledim: Alışılmadık derecede fevri bir hareketle, o Mable’la birlikte Fransız Rivierası’ndaki ünlü Hotel du Cap-Eden-Roc’a yaptığı yozlaşmış bir gezide merhum kocasının hayat sigortası çekinden vazgeçer. (Yüzde Bir’in Oyun Alanı, romanın adını taşıyan “burası”dır, ancak oraya ulaşmak biraz fazla uzun -neredeyse 100 sayfa- sürer.) Acı gerçeklerinden kaçmak için “sorumsuzca” miktarda para kullanmak Mable değil Ellie, bütün mesele bu: tatilde farklı bir insan olabilirsin.

Ellie ve Mable, başka bir çiftle, esrarengiz üç kez evli Fauna (soyadı belirsiz) ve onun genç arkadaşı Robbie Chu ile dört kişilik sorunlu bir ekip oluştururken, birbirlerini ve kendilerini yeni ve bazen istenmeyen bir ışık altında görüyorlar. Kimlik açısından Ellie ve Ian’ın zıttıdırlar: Fauna beyazdır ve Robbie Asyalı Amerikalıdır. Mable, fauna ile bağ kurma konusunda sesini yükseltirken, Ellie ve Robbie, “çevremizdekilerin aksine tanımlanmış türden insanlar” olarak bağ kuruyor.

Lin beceriklidir ve söz konusu yarış olduğunda asla baskıcı değildir: “Her zaman kolay olmuyor. Beyaz biriyle birlikte olmak,” diyor Robbie.

“Beyaz biriyle çıkmadığımda böyle hissediyorum. Bu sadece içinde yaşadığımız dünya,” diye yanıtlıyor Ellie. “En azından, her zaman beyaz olmakla uğraşmak zorundasın.”

Ellie, soyadını değiştirerek “iki cephede” kendini “sildi” diyor Mable: “bir kadın olarak ve Asyalı-Amerikalı bir kadın olarak.”

Bazen, Burada Sonsuza Kadar Kalamazsınız, Ian’ın ölümünün ardından kayıtsızca sürüklenir. Sayfalarında açıkça formüle edilmiş, yönlendirici sorular yoktur. Ellie kocasının kaybından kurtulabilecek mi? Bundan asla şüphe duymadım. Ruhunu ezen avukatlık işini bırakacak mı? Belki. Lin’in konuşması aşırı mesafeli ve seyrek olabilir: Ian’ın cenazesinden Ellie, “Ağladım ve ağladım ve onu yere koyduklarında tabuta koştum” diyor. Eden Roc’un müşterilerinin “açıkça zengin ve çok çekici” olarak üstünkörü bir şekilde tanımlanması, okuyucuyu zengin bir manzaraya sokmak için kaçırılmış bir fırsat gibi geldi. Öte yandan, üslup açısından uygundur – kederin kendisi kadar şaşkın ve duygusuz.

Michelle Ruiz, Vogue’da bir editördür.

BURADA SONSUZA KADAR KALAMAZSIN | Katherine Lin tarafından | 288 sayfa | Arpçılar | $28.99