Kitap İncelemesi: Caitlin Shetterly’den “Pete ve Alice Maine’de”

dunyadan

Aktif Üye
MAINE’DE PETE VE ALICE, kaydeden Caitlin Shetterly

Nereye gidersen git oradasın. Caitlin Shetterly’nin şefkatli ilk filmi Pete ve Alice in Maine’de bu söz doğrudur. Salgının ilk birkaç haftasında Pete ve Alice, küçük kızları Sophie ve Iris ile birlikte New York City’den Maine’e kaçarlar. Tecrit sırasında şehirde yaşam imkansız görünüyor, ancak Pete ve Alice de kendi krizleriyle uğraşıyorlar. Maine’e seyahat ederken, sorunlu evliliklerinin tüm duygularını, kafa karışıklığını, üzüntüyü, öfkeyi, suçluluğu ve özlemi yanlarında taşırlar.

Pete ve Alice ayrıca ayrıcalıklarını da beraberinde getiriyor. İkinci bir eve sahip oldukları için şanslı olduklarının, ihtiyaç duydukları her şeyi karşılayabileceklerinin ve “paranın şanslı takdirinden” yararlandıklarının farkındalar. Ama mutluluklarını unutmak isteseler de ailenin Maine’deki komşuları buna izin vermez. Ne de olsa bu ekip Covid’i şehir dışına taşıyabilirdi.

Marketteki adam Pete’e “Kimse şehir dışından gelenlere yardım etmiyor” diyor.

Birisi elektrikli testereyle arazisindeki iki büyük ağacı kesti. Düşen dallar, beş yaşındaki Iris’in “New YORK’A GERİ DÖN” yazan bir not bulduğu araba yolunu kapatıyor. BURAYA HOŞ GELDİNİZ. BU BİZİM EVİMİZ. Bizi hasta etmeyin.” Kendisi de bir Mainer olan Shetterly, bu saldırganlık hakkında alaycı bir mizah ve şefkatle yazıyor.

Shetterly, aile dinamiklerinde hızlı değişimlere hazır: çocukların hem korkunç hem de güzel olabileceği yollar. Karı kocaların birbirlerini sevip nefret edebilmeleri, birlikte olmayı özlemeleri, yine de mahremiyet için özlem duymaları. Geceleri dışarı çıkmak için evden ayrıldığında, “Pete’in zihni kendini özgürleştirir”. Mutfakta ağlayan Alice, iyi olup olmadığını sorduğunda Pete’e hayır diyor: “Kızgınım ve üzgünüm ve onu burada istiyorum ve burada istemiyorum.”

Bu evlilik hakkında bir kitap ama aynı zamanda ebeveynlik hakkında. Shetterly, çocuklara bakmanın bir ilişkiyi nasıl test edebileceğine dair özellikle iyi bir örnek. Pete ve Alice kendilerini kızlarına adarlar ve kendileri için en iyisinin ne olduğu konusunda tartışırlar. Soru şu: birbirlerine sadık kalacaklar mı? Shetterly’nin en iyi pasajlarından bazıları, Alice’in huzursuz, yakışıklı, karizmatik kocasına karşı kararsızlığını anlatır: “Karanlıkta beni rahatsız eden şiddet duygularına yenik düştüm.” Pete’den sadece tutkumdan nefret ettim. Sonra sabah geldi ve ben de tamam, insanlar daha kötüsünü kaldırabilir dedim.

Pete’in iç işleyişi o kadar net değil. Alice’i nasıl incittiğini öğreniyoruz ve nedenini biraz öğreniyoruz. İlkel bir düzeyde, karısının onu çocukları için terk ettiğini – “Alice’in sonunda ona sırtını döndüğünü” hissediyor. Ancak Shetterly, Alice’e verdiği yayın süresini Pete’e vermez. Pete’in bakış açısından üçüncü şahısta üç bölüm ve karısı tarafından anlatılan birinci şahısta dokuz bölüm alıyoruz. Adil olmak gerekirse, Pete daha az düşünceli bir karakter; o yapan ve kazanan, Alice ise düşünen ve sanatçıdır. Pete koruyucu, cömert bir babadır, ancak Alice açıklayıcı, hikaye anlatıcı ve teselli edicidir. Küçük çocuklar gibi endişelenen Iris’i “Kimse tüm köpekbalıklarını öldürmeyecek” diyerek sakinleştirmeye çalışıyor. “Bu imkansız olurdu. Ve tehlikeli!”

Bu romanın adı Maine’de Pete ve Alice olabilir. Ancak Alice, ailesinin kalbidir ve nihayetinde hikaye onundur. Alice’i arabada ve bahçede buluyoruz. Parlak ay ışığında itirafına ve kış karanlığında ürkütücü bir şekilde yazlığa daha önce hiç görmediği şekilde dönüşüne tanık oluyoruz: “‘Merhaba ev,’ dedim. ‘Biz burdayız. Onlara ihtiyacımız var. Lütfen bizi içeri alın.’” Aile kedisine Ingmar denmesi boşuna değil. Belirli anlarda, Shetterly’nin ilk filmi, ince bir zarafete, bir Bergman filmine yakışır bir ışık ve gölge kalitesine ulaşır.

Allegra Goodman’ın romanları arasında The Chalk Artist, Intuition ve Kaaterskill Falls bulunmaktadır. Son kitabı Sam’dir.

MAINE’DE PETE VE ALICE | Caitlin Shetterly tarafından | 256 sayfa | Arpçılar | $28.99