Kitap İncelemesi: David Szalay tarafından 'Et'

amerikali

Aktif Üye
ETDavid Szalay tarafından

Hunter S. Thompson, “Kampanya Yolu Üzerindeki Korku ve AB Vergisi” adlı siyasi raporunda “Colo, Woody Creek'teki genel mağazadaki mağaza çerçevesi olan kapalı devre-TV kurulumunda gördüğü tek nesnel gazeteciliğin Colo'ya baktığını” yazdı.

Alışılmadık yetenekli Macar-İngiliz yazar David Szalay'ın yeni romanı “Et” i okuduğumda Thompson'ın yorumu bana geri döndü. Bu havalı, uzak kitabı okumak – ana konulardan biri erkek yabancılaşmasına aittir – eylemi gözetim kameralarının bir bankında aradığınız anlamına gelir. Bu kameralarda komplocu yok, metafictional eyases yok. “Et”, bir yazarın favorilerini Romanov'larmış gibi takıp çektiğinde yaptığı sesdir. Onun tarzı ile ilgili olarak, “kemikler” daha iyi bir başlık olurdu. Roman çalışıyor çünkü Szalay'ın sadeliği yankılanan yağlı hemingway türüdür.

Bu kitap, annesiyle Macaristan'daki bir konutta büyüyen farklı ve yalnız genç bir adam Istvan'ın paçavradan zenginlerinin hikayesidir. Istvan çok olur: Bakire bir genç olarak, çok daha yaşlı bir kadınla gizli bir ilişki başlatacak; Kocasının ölümünden sorumlu tutulur. Ergenlik döneminde ve Irak'taki Norveçli askerlere ek olarak zamana hizmet edecek. Sert durumlarda başa çıkabileceğini öğrenecek.

Güvenliğe davet edilir ve Londra'daki bir gönderen ailesi için şoför olur. Anlamı olmadan bu aileye boyun eğiyor; Fethetme sınıflarına nüfuz eden bir proleter. Tom Ford takım elbise giymesi, helikopter ve özel jetlerle uçması, Café River'da yemek yemesi ve Callow Woman'ı yemesi uzun sürmez.

ISTvan, ayrıcalığın redoubs'ına ilerler, ancak brüt, zıt olmayan ve Borny kalır. Koyu dürtüler onun içinde gizlenir; Kendi deneyimi için bir izleyici gibi görünüyor; Bir kurtulanın yerini aldı. Erkeklerden biri gibi, “kapı kapanma düğmesinde” meydana geldiği her asansörde altı kez geçer. Bununla birlikte, Szalay, sayısız anlam, deneyim, aidiyet için nasıl özlemini hissetmemize izin verir. İzin verdiğinden daha yaralı. Doğu Avrupa'nın buğulanmış üzüntüsünü hissediyorlar.

Zaman “et” de tuhaf bir akışkanlık ile hareket eder. Szalay, eylemi, bazen birbirlerinden yıllar sonra, metinde kesintisiz ancak göze çarpmayan bir şekilde ileriye doğru kayar. Romanın tonu, kasvetli olsa da, Frank O'Haras'a “Bunu yapıyorum, bunu yapıyorum”. İşte işten eve geldiğinde Istvan:

Buzdolabına bakıyor.
Balkonda sigara içiyor.
Uzakları görüyor – haberler veya bir sınav şovu.
Bir bardak kola döküyor.
Annesi onu bir şeyler yemesini sağlar.
Ve sonra tekrar ertesi sabah oldu ve binanın önündeydi ve eski Red Citroën'in gelmesini bekledi.
1974 doğumlu Szalay'ın (söylenen Sol-Loy) yazar olarak kavramak zordur. Belli bir melankolik ve erkekliğe ilgi dışında, önceki beş romanının ortak noktası var. O, 2016 yılında Booker Ödülü'nün finalisti olan “Her Şeydir” ile bilinen en iyi tanınır. Benimle en çok karşılaşılan kişi, bizi hava gezginlerinin hayatına daldıran bir dizi bağlantılı hikaye olan “türbülans” (2019).

ISTvan fiziksel olarak “et” de tanımlanmamıştır, ancak bu roman kadınlara yönelik duyurusu tarafından yönlendirilir. Birçoğu ona vücudunuzu vermek için bekleyemez. Lorrie Moore'un bir zamanlar “Dunk” olarak adlandırdığı şey gibi görünüyor: “Yarım salak, Halb iri”.

Gençken, gri köklerine bakarken yaşlı kadının cinsel iyiliklerini minnetle kabul eder. (Bayan Robinson Alert: hepsi 42 yaşında.) Daha sonra sadece görevlendirdiği evli kadın Helen ile değil, aynı zamanda ailenin genç dadı ile de uyuyor.

Eylem, ailenin oğlu Helen ile birlikte muazzam mirasından vazgeçen Istvan'a karşı döndüğünde dinamiklerin ikinci yarısında kazanıyor. İşte oğlunun Istvan hakkındaki yorumunu bildiren Helen: “İlkel bir erkeklik biçimini gösterdiklerini söyledi. Hiç çekici bulduğum için şaşırdığını söyledi.”

Ahlaki olarak “et” de kök salmış olduğunuz kimse yok. Bir eğitim sorununu sürdürmek için bir Anthony Powell romanının unvanını ödünç almak için eylemin düşüp düşmeyeceğini merak ediyorsunuz. Ancak aşırı uçlar burada buluşuyor: Zengin ve kollar eşit olarak boş ve meretrik gibi görünüyor. Ahlaki şampiyonların kayıp olduğu bir dünyada yaşıyoruz ve Szalay'ın kitabında yokluğunuzu fiziksel bir acı gibi hissedebilirsiniz.

Bu kitabı, tamamen kabul etmeden hiç sevmeden önden arkaya hayran kaldım. Bazen bunlar tekrar okuyabileceğinizdir. Bazen fazlasıyla yeterli.

ET | David Szalay tarafından | Scribner | 353 s. | 28.99 $