Kitap İncelemesi: “Kırmızı Kod” ve “Ayı Çağırmak: BİPOK Yazarlarından 16 Tarihsel Hikaye”

dunyadan

Aktif Üye
İlk, AYI ÇAĞIRMAK: BİPOC Yazarlarından 16 Tarihi Hikaye (Candlewick, 368 sayfa, 22,99 ABD doları, 10+ yaş)kısa öykü ve nesir şiir antolojisidir. Her ikisi de çocuk ve genç yetişkinler için kitapların yazarları olan Aida Salazar ve Yamile Saied Mendez’in editörlüğünü yaptığı Calling the Moon, renkli 16 yazarın çalışmasını içeriyor ve farklı geçmişlere, ırklara, cinsiyet kimliklerine, ekonomik sınıflara ve yaşlara sahip kahramanları tanıtıyor.

“Ayı Çağırmak” başlığı, genellikle ayda bir görülen ve antolojideki bazı karakterlerin ay veya luna olarak adlandırdığı adet görmeye atıfta bulunur. Antolojiyi derlerken Salazar ve Mendez, konuyla ilgili literatürdeki çeşitlilik eksikliğine değinmek ve bir editörün notunda olumsuz varsayımları çürütmek istediler. Başarılıydın. 368 sayfalık kitabınız, sadece dönemi deneyimlemeye değil, başlangıcına da (menarş) odaklanıyor. Bir okul gezisinde adet gören Penny var. Başka bir karakter futbol sahasında oyununa başlar. Menarş bazı durumlarda karakterler için anlık bir endişe olsa da – genellikle birdenbire ortaya çıkar – aynı zamanda bir kutlama sebebidir.

“Ay’ı Aramak”taki yazarlar ve karakterler, ilk dönemin bazen kafa karıştıran deneyimini anlatırken açık, gözü kara ve hatta “iğrenç”: “Kan, rahim ve ruh halleri hakkında bildiği her şeyi duymak istiyorum… ağzından kaçırmadan.” “Bütün kanlı ayrıntılar,” diyor bir kahraman. Karakterlerden bazıları, ilk birkaç dönemde yaygın olan kahverengi, yapışkan maddeyi görünce fiziksel acıya kapılır veya kafası karışır. (Adet kanı her zaman kırmızı değildir.) Genç karakterlerin çoğu, emme yöntemi olarak tuvalet kağıdı parçalarını toparlamak da dahil olmak üzere, beklenmedik bir dökülmeyle baş etmek için hızlı düşünen ve doğaçlama yöntemler kullanıyor. (Dönemleri olan neredeyse herkesin bununla ilgili olabileceğinden şüpheleniyorum.)

Joy McCullough’unki, en azından benim için biraz daha az anlaşılır. KOD KIRMIZI (Genç Okuyucular için Atheneum Kitapları, 240 sayfa, 17,99 $, 8+ yaş). Roman hızlı ilerliyor ve Calling the Moon’daki birçok hikaye gibi birinci şahıs bakış açısıyla anlatılıyor, bu sefer Eden adında zengin, yetenekli genç bir jimnastikçi tarafından anlatılıyor, ancak olay örgüsü zaman zaman maksimum drama için tasarlanmış gibi görünüyor. inanılır olmaktan daha çok. (Eden’in annesi, aynı zamanda bakkala ve kızının gönüllü olduğu Casa Esperanza toplum merkezine adet ürünlerini bağışlamakta isteksiz olan başarılı bir adet ürünleri şirketinin katı fikirli, duygusal açıdan ketum CEO’sudur.)

Başka bir sorun daha var: dilin bir kısmı. Calling the Moon’da olduğu gibi McCullough, çeşitli karakterlerle kapsayıcı bir çalışma sunmak ve genç nesillerin sosyal medyayı ve dijital kelime dağarcığını topluluk aktivizmi hizmetinde kullanma yeteneklerini yansıtmak için sürekli bir çaba gösteriyor. (Özellikle bir grup üniversite öğrencisinin, imkanları kısıtlı olanlar için farkındalık yaratmak üzere bir araya geldiği unutulmaz bir sahne vardır.) Ama adet gören ama kendilerini kadın olarak tanımlamayan insanlara atıfta bulunmak için “regl görenler” kelimesini kullandığında bembeyaz oldum. Arkasındaki itici gücü anlasam da, kelime klinik ve indirgemeci geliyor, fiilin özne haline geldiği bir terim. Sanırım başka bir şey bulabiliriz, belki sadece “regl dönemindeki insanlar”.