Kitap incelemesi: Lisa See’den “Lady Tan’s Circle of Women”

Kitabın adı göz önüne alındığında, Yunxian’ın kendisine yardım edebilecek kadınlarla çevrili olması şaşırtıcı değil. Çeşitli durumlarda, babasının cariyesi Bayan Zhao, kişisel hizmetçisi Poppy, büyükanne Ru, Meiling, ebe Shi ve diğerleri ona yardım teklif etmek için yanında görünürler. Yunxian’ın bu ağa erişimi büyük ölçüde ailesinin statüsüne ve beraberinde gelen korumalara bağlıdır.

Ebe Shi itibarını kaybettiğinde, aynı desteği bulamaz ve gözden düşmüş annesinin imdadına yetişme yükü esas olarak Meiling’e düşer. Bu, Yunxian’ın tehlikeye karşı bağışık olduğu anlamına gelmez; İlk doğumu neredeyse ölümcül bir şekilde sona erer. Ancak Yunxian’ın konumu göz önüne alındığında, bir “kadın çevresi”nin mevcudiyeti öngörülebilir, hatta zorunlu görünüyor. Bilakis, Yunxian’ın yolculuğunun büyük bir kısmı kendisinin diğer kadınlara, özellikle de farklı geçmişlere sahip olanlara yardım etmeye istekli olup olmadığı sorusuyla yüzleşmek olmuştur. Meiling ona tıbbi yardıma ihtiyacı olan bir tuğla işçisinden bahsettiğinde Yunxian, “A İş Kadın?”

İlginç gerçekler kitabı doldurur ama yapmacık bir okumaya yol açar. Bir noktada bir karakter şöyle diyor: “Ülkemiz yüzyıllarca süren Moğol yönetiminden acı çekti, ancak Zhu Yuanzhang onları kovdu ve ilk Ming İmparatoru oldu.” Kelimenin kendisi bile – dakika – nuru, parlaklığı ve faziletin ihtişamını anlatır.”

Daha sonra, rehberli bir turdan bir pasaj gibi gelen bir diyalogda Meiling, gerçek yasemin çayı yaprakları yapmanın zahmetli sürecini anlatıyor. Öğrenmesi büyüleyici ama yazmak, araştırmanın bir karışımı gibi hissetmeye başlıyor. See’nin zamanın tıbbi bilgilerini ve sosyal tutumlarını sürekli olarak açıklaması, ister üzgün, ister yalnız veya çaresiz olsun, şu anda hissettiklerinin ötesinde çok az içsellik gösteren Yunxian ile hiçbir duygusal bağının olmadığı anlamına geliyor.

Hayatından sahneler, günümüzün birinci şahıs hikayesinin uyandırması gereken samimiyetten genellikle yoksundur. Etki, tarihsel bir canlandırmayı anımsatıyor. Kostümler gösterişli olabilir, dekor ve aksesuarlar özgünlük yayıyor olabilir ama kendimizi kaptırmış hissetmiyoruz; Hala dışarıdayız ve içeriye bakıyoruz. Belki de See’nin kitabı, nadiren sürükleyici olduğu izlenimini vermesine rağmen, eşit ölçüde eğitici ve eğlenceli olmayı amaçlamaktadır.