Kitap İncelemesi: Mattie Kahn’dan “Genç ve Huzursuz”

dunyadan

Aktif Üye
Kitap, onun gibi genç kadınların, çabaları belgelenmiş ancak popülerleştirilmemiş ve fikirleri sizi daha fazlasını istemeye bırakan kızların hikayeleriyle dolu. 1912’de kadınların oy hakkı için düzenlediği yürüyüşte 17 yaşında 17.000 kişiyi at sırtında New York City’deki Beşinci Cadde’ye çıkaran Mabel Ping-Hua Lee var. Yapamayan Çinli kadınlar.” “Amerika’nın Joan of Arc’ı” Anna Elizabeth Dickenson, köleliğin kaldırılmasından yana konuşan bir genç olarak ün kazandı ve bunu Temsilciler Meclisi’ne hitaben yapan ilk kadın oldu.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir nesil genç üreme hakları aktivisti geldi. Efsanevi kürtaj danışmanlığı servisi Jane’i 19 yaşındayken yurdundan kuran Heather Tobis (daha sonra Booth) ile tanışıyoruz. 17 yaşındaki Clyde Marie Perry ve 14 yaşındaki Emma Jean Wilson, 1966’da Grenada, Miss.

Aktivistlerden bazıları unutuldu çünkü Başlık IX gibi daha sonraki yasalar başarılarının önemini geçersiz kıldı: 1971’de hamilelik nedeniyle okuldan atılan ve Massachusetts şehir okul yönetim kuruluna mahkemede kendisi ve hakları adına dava açan 18 yaşındaki Faye Ordway gibi. diğer hamile çocuklara eğitim hakkı kazandırdı; ve 1969’da hiçbir kadını kabul etmeyen New York’taki Stuyvesant Lisesi’nin giriş sınavına girme hakkı için mücadele eden 13 yaşındaki “mini etek haçlısı” Alice de Rivera.

Diğerleri, hikayelerinin daha yakın zamanda yeniden alevlendiğini gördü ve bir dereceye kadar tanınma kazandı. Claudette Colvin, Colvin’in yerel NAACP gençlik konseyi grubunun lideri Rosa Parks’ın aynı şeyi yapmasından dokuz ay önce, Alabama, Montgomery’deki otobüs koltuğunu beyaz bir yolcuya vermeyi reddettiği için 1955’te 15 yaşındayken tutuklandı. “Kendisi güvence altına alınmak istemedi. Değişim istiyordu” diye yazıyor Kahn, zamanımızın en ünlü genç seslerinden biri olan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg hakkında.

Lucy Lacrom, Lowell Mills’te geçirdiği sürelerle ilgili anılarında, “Dünyaya ait olduğumu, yapacak bir şeyim olduğunu hissettim, ancak henüz ne olduğunu çözememiştim,” diye yazmıştı. “Yapılacak bir şey; çok az olabilir ama yine de benim işim olurdu.” Kitabın da belirttiği gibi, bugün olağanüstü kızların hikayeleri “boldur.” Ama Kahn’ın zekice işaret ettiği gibi, bu baştan Bu devrimcilerin tarihi.