Kitap incelemesi: Nicole Flattery’den “Özel Bir Şey Yok”

ÖZEL BİRŞEY YOKkaydeden Nicole Flattery

İrlandalı yazar Nicole Flattery’nin son derece şaşırtıcı olan ilk romanı Özel Bir Şey Yok’ta, alkolik bir garsonun kızı olan Mae, gençliğini 1960’ların New York’unda büyük mağaza yürüyen merdivenlerinde bir aşağı bir yukarı sürerek, hiçbir yere varmadan kendi memnuniyetsizliklerini daha da derinlere gömerek geçirir. Daha kararlı insanları belirsiz durumlara – cinsel, profesyonel, varoluşsal – kadar takip ediyor. Uzaktan hiçbir şeye benzemeyen bir şey yaparak bir işe giriyor.

Ne yaptığına bakın ve net olan tek şey spekülasyonlarındaki açgözlülük. Kitap bir “olabilir” ve “zorunluluk” sorularıyla başlıyor ve hem Mae’yi hem de hikayeyi taşıyan bir tür nefes kesen, nefesi kesen bir projeksiyonla besleniyor. Özlediği ve korktuğu yakınlığı temsil ederek dünyasını ve onu dolduran insanları açgözlü bir dönüşüme tabi tutuyor. Bir meslektaşım “bana aynı anda yüz şeyi hatırlattı,” diye hatırlıyor Mae, “bir çocuğun Noel süsü, bir sabun parçasına oyulmuş genç bir kız, bir vitrine bastırılmış bir yüz.”

Daktilo işinde -Andy Warhol’un Fabrikasında, keşfetmeye başlıyoruz- Mae, Andy’nin sanat dünyasından dostlarıyla yaptığı röportajların teyp kayıtlarını yazıya döküyor: uyuşturucu bağımlıları, savunmasız, gösterişli, hırslı, endişeli. Dinledikçe, bedensiz sesler ve aralarındaki açıklayıcı sessizlikler onu etrafındaki herkesten daha yakına getiriyor. İlk bakışta, bu kayıtlar, ortaya çıkardıkları gaddarlık ve aşağılanma onu kendi ayrılığının daha derinlerine çekse de, ona özlediği türden bir ayrım ve aracılık sağlıyor gibi görünüyor. Mae, “Hayatım kasetlerden başka bir şeye indirgenmemiş gibi hissettim, sanki kendi sesimi tanıyamıyormuşum gibi” diyor.

Transkript yazarı arkadaşı Shelley ile yakın bir dostluk geliştirir ve karmaşık arzularının cazibesiyle gelgitli bir yakınlık kurar – kendilerine ait olmayan sözcükleri yazan ve kendilerinin duyulması için mücadele eden iki kadın. Dalkavukluk, ikonik ortamı alır, onu en parlak parçalarından sıyırır ve “fabrika” ve “Warhol” kelimesinden sonuna kadar kaçınarak Mae’nin ortalamalığını, dikkat çekici veya en azından iyi bilinmeye, her şeyde uzman olmaya duyduğu özlemi vurgular. “orada bulunduğumuza dair reddedilemez kanıtlara” sahip olmak.

Bu, genç bir kadının ve onu dünyadan ve kendisinden ayıran bayat havanın, özgünlük ve başarı, fantezi ve gerçeklik arasındaki durağanlığın hikayesidir. Bazıları olay örgüsünün acımasız ayrışmasını bir yavaşlama olarak görebilir, ancak ben bunu cesur ve etkili buldum: Dalkavukluk, karakterinin mücadelelerinin fiziğine, hikaye anlatma mücadelesine o kadar sadık kalıyor ki, okuyucu ne kadar az meşgul olursa o risk almaya istekli oluyor. itibaren.

Bu roman aydınlanma ile ilgili değil; Mae ile tanışmamız neredeyse tesadüf. Bunun yerine roman, bilgiye inmemize izin veren mutlu ve talihsiz tesadüfleri, ister yere serilmiş olalım ister bu yeni bakış açısının gerektirdiği farkındalığın istismar edilmesi olsun, bizi kendimize sokan bu beklenmedik engelleri güzel bir düzyazıyla yakalar.

Özel Bir Şey, aynı zamanda açıkça vahiy karşıtı olan, suskunluğu kadar yeteneği de canlı olan bir yazardan gelen, bir hikayeyi olduğu gibi gösteren bir ifşadır – gerçek bir şey, kurgusal bir şey, içinde saklanılacak ve saklanılacak bir şey, bir şey özel, o kadar göze çarpmayan bir şey ki, önemli olan tek şey bu.

Alice Carriere yakında çıkacak olan Everything/Nothing/Someone adlı anı kitabının yazarıdır.

ÖZEL BİRŞEY YOK | Nicole Flattery tarafından | 230 sayfa | Bloomsbury | 26 dolar